JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-lederen om garantilånene:

LO-lederen håper regjeringens ordning med garantilån vil virke etter hensikten

Regjeringen vil etablere to garantier og låneordninger på til sammen minst 100 milliarder kroner, for å trygge norsk næringsliv og trygge norske arbeidsplasser.
Hans Christian Gabrielsen. Arkivfoto

Hans Christian Gabrielsen. Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Ifølge finansminister Jan Tore Sanner (H) skal 50 milliarder kroner settes av til en statlig lånegarantiordning rettet mot små og mellomstore bedrifter.

– Slik kan de lettere skaffe seg den likviditeten de trenger, sier Sanner, som lover at ordningen skal være på plass så snart som mulig.

– I tiden som kommer, vil det komme ytterligere tiltak, sa statsministeren videre, som sa at vi ikke kommer unna mange permitteringer slik situasjonen er i Norge nå.

– Det er viktig å ha jobber etter at dette er over også, sa hun.

– God inntektssikring

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener det først og fremst er viktig med gode systemer for inntektssikring nå.

– Å velte regningen over på arbeidstakerne er helt uakseptabelt. Det har jeg sagt klart fra om til regjeringen, sier han.

Han mener det er helt nødvendig å sikre bedriftene likviditet umiddelbart.

– Ideelt sett burde morgendagens forfall på innbetaling av både merverdiavgift og arbeidsgiveravgift utsettes. Det burde ikke vente til den som forfaller om to måneder, som regjeringen varslet i dag, sier Gabrielsen til FriFagbevegelse.

– Det er bra at staten nå gir garantier til små og mellomstore bedrifter, men spørsmålet er om ordningen virker etter hensikten når bankene skal vurdere lønnsomheten og selv yter en del av lånet, legger han til.

– Det er av avgjørende viktighet at bankene nå følger opp og tar ansvar for at bedriftene får disse lånene og får utvidet sine kassakreditter, legger han til.

Mange er utrygge

– I en tid med stor usikkerhet og uro, føler svært mange nå utrygghet for egen inntekt, hus og hjem. Det er dette det handler om. Det er en sosial dimensjon i dette som vi ikke skal undervurdere, mellom de som jobber hjemme med full lønn og de som blir permittert og mister over en tredjedel av inntekt. LO har også påpekt behovet for inntektssikring for lavinntektsgrupper, legger han til.

Annonse
Annonse