JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-lederen rørt til tårer

... men Robert Eriksson lot seg ikke bevege, trass i et streikearrangementet i Oslo som viste sterk motstand mot en endret arbeidsmiljølov.
OVERVELDET: Gerd Kristiansen, LO, var begeistret over frammøtet. Her på scenen sammen med  Anders Folkestad, Unio, og Jorunn Berland, YS.

OVERVELDET: Gerd Kristiansen, LO, var begeistret over frammøtet. Her på scenen sammen med Anders Folkestad, Unio, og Jorunn Berland, YS.

Sissel M. Rasmussen

torgny@lomedia.no

– Det er så flott at jeg nesten begynner å grine, sa LO-leder Gerd Kristiansen da hun kom til demonstrasjonen på Eidsvolls plass.

Kristiansen kom sammen med Unio-leder Anders Folkestad og leder i YS, Jorunn Berland. De tre har stått og står sammen i kampen mot forslagene til endringer i arbeidsmiljøloven som regjeringen har fremmet overfor Stortinget.

Eidsvolls plass var full av engasjerte streikende med plakater og bannere. Det var så fullt på plassen at folk også måtte trekke over på andre siden av Rosenkranz gate. Politiet anslår at det var 15.000 frammøtte, den erfarne telleren Arne Rolijordet mener mellom 12.000 og 13.000 er realistisk.

SE BILDENE FRA STREIKEN

Risikabel affære

Arrangementet startet med at Sykepleierforbundet i Oslos trommekorps kom marsjerende inn, på det speilblanke føret var det en risikabel affære.

Artistene Samsaya og Vinni varmet opp forsamlingen før de tre toppene i fagbevegelsen sammen kom på scenen.

Konferansier var skuespiller Kyrre Sydnes, som introduserte dem – og de var på hjemmebane.

Ingen skam å snu

Scenen var rigget opp foran Løvebakken og LO-leder Kristiansen var først ute. Hun hadde et klart budskap til politikerne bak ryggen hennes: «Det er ingen skam å snu». Her var Kristiansen på hjemmebane og fikk stor applaus.

Unio-leder Anders Folkestad gikk rett til angrep arbeidsminister Robert Eriksson:

– Robert Eriksson sier at forslagene er moderne og fleksible. Vi mener at forslagene er gammeldagse og skaper et utrygt arbeidsliv.

– Statsråden har reist land og strand rundt for å leite etter folk som vil ha mere søndagsjobb og flere langvakter, men han har hatt problemer med å finne dem, sa han.

Jorunn Berland, YS-leder la vekt på at vi har råd til et tryggere samfunn, råd til å beholde arbeidsmiljøloven.

Et mer utførlig referat fra appellene finner du her.

Ikke nervøs

Rett før de tre fagbevegelsestoppene gikk på scenen hadde også arbeisminsiter Robert Eriksson ankommet Eidsvolls plass.

– Er du nervøs nå?

– Nei, det er jeg ikke, svarte han. Ytterligere kommentar ville han ikke komme med, fordi han ville lytte til appellantene.

Flere bemerket at det var spesielt at Fremskrittspartiet stilte med en statsråd, mens de andre partiene hadde sin parlamentariske ledere på plass. Formelt sett er forslaget oversendt Stortinget og det er de, ikke regjeringa som nå har saken.

Øredøvende stillhet

Første mann ut fra «fienden» var komitéleder Arve Kambe fra Høyre. Han er også saksordfører for den saken som gjelder arbeidstid.

Før Kambe slapp til, instruerte konferansier Kyrre Sydnes forsamlingen om at det var arrangørenes instendige ønske at alle appellantene måtte behandles på en bra måte.

Det holdt nesten.

Kambe gjorde entré under øredøvende stillhet. Da han gikk gjennom forslagene som ligger på bordet og gjorde det klart at Høyre kommer til å støtte dem, kom det piping, og det var buing da han ble ferdig.

– Hva synes du om dette?

– Jeg synes dette er veldig bra. Gøy. Det er viktig for Høyre å kunne få fram budskapet og også ved en slik anledning som dette, sa han til LO-Aktuelt da han var ferdig med appellen sin.

Snudde ryggen til

Neste taler ut var arbeidsminister Robert Eriksson. Det var tydelig at folk la bånd på seg, og store deler av forsamlingen valgte å snu ryggen til ministeren som startet med å si:

– Gode arbeidsfolk. Jeg har en drøm!

Han gjennomgikk forslagene slik han har gjort så mange ganger siden han la dem fram før jul.

Han understreket også at han synes det var viktig å beholde vernebestemmelsene i loven. Det var en del buing under innlegget.

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre var neste taler, fra hans plass bak scenene var det ikke mulig å se de som snudde ryggen til.

– Det er ikke så mye buing?

– Jeg synes folk oppfører seg veldig bra i forhold til det raseriet som finnes der ute, sa Støre til LO-Aktuelt i det han ble introdusert.

Midlertidig lov

Da Støre kom ble han tatt i mot med svært engasjert jubel.

– Vi skal si et rungende nei til svekkelse av arbeidsmiljøloven, vi sier nei til midlertidigheten, og vi skal slå ring rundt opparbeidete rettigheter, sa han. Ordene varmet forsamlingene, mens det iskalde regnet økte i styrke.

Støre avsluttet med å minne om hva som skjedde i 2004, sist en regjering forsøkte å endre loven om midlertidige ansettelser.

– Det eneste som er midlertidig med denne loven er lovteksten selv, sa han og fikk en overveldende applaus fra streikefolket.

Knut Arild Hareide fra Kristelig Folkeparti støttet langt på vei fagbevegelsens krav, og lovte å bruke samarbeidsavtalen med regjeringen for å få endret lovforslaget.

Også Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum ga helhjertet støtte til streikekravet.

Det gjorde ikke Venstres leder Trine Skei Grande. Det er trolig Grande som kommer til å trygge flertallet for regjeringas forslag i Stortinget.

SVs leder Audun Lysbakken kom til sine egne. Han snakket om frihet for vanlige folk, frihet fra løsarbeidersamfunnet.

– Høyre bruker makten sin til å gi gaver til sine venner på arbeidsgiversiden, sa han.

Også han pekte på at statsminister Erna Solberg og arbeidsminister Robert Eriksson er midlertidige ansatte.

Da de Grønnes Rasmus Hansson kom på scenen var mye av interessen borte, og programmets punktum, visesang ved Kari Svendsen, fikk ufortjent lite oppmerksomhet. Da hadde kulda satt seg i folk, og de lengtet mest av alt etter en varm kopp med noe å drikke og tørre sokker.

Upåvirket Eriksson

– Har du noen umiddelbar kommentar til arrangementet?

– Det har vært som forventet, og det har vært en sivilisert gjeng som har opptrådt her, sa Robert Eriksson etter arrangementet.

– Påvirker det deg?

– Nei. Jeg er stolt av de forslagene regjeringen har lagt fram. De er tidsriktige og nødvendige for å møte de utfordringene vi står foran, sa arbeidsministeren.

Kampen ikke over

LO-lederen hadde naturlig nok andre kommentarer ved møtets slutt.

– Det er en enorm lettelse over at så mye folk stiller opp og gir en så klar melding til Stortinget. Det betyr at denne kampen ikke er over.

– Robert Eriksson sier at dette ikke kommer til å påvirke ham.

– Det gjør ikke meg noen ting, for han skal ikke være med på å vedta den.

– Hva synes du om oppslutningen?

– Den har vært fantastisk.

– Nesten 200 arrangementer?

– Ja det er utrolig, og vi hadde tenkt oss fem, sier en særdeles fornøyd LO-leder. De opprinnelige planene fra LO sentralt var at det skulle gjennomføres fem arrangementer i forbindelse med dagens politiske streik.

Les mer:

Se alt om streiken her:

Bildeserie: Streiken landet rundt

Video: Her snur tusenvis ryggen til Eriksson

Jeg er stolt av de forslagene regjeringen har lagt fram, og blir ikke påvirket av dette.

Arbeidsminister Robert Eriksson etter streikemøtet

Vi hadde egentlig bare tenkt oss fem arrangementer.

LO-leder Gerd Kristiansens kommentar til at det var nesten 200 streikearrangementer

Annonse
Annonse