JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-manifest mot privatskoler

LOs svar på Torbjørn Røe Isaksens forsøk på å myke opp privatskoleloven, er et kontant og prinsippielt nei til private skoler.

Leder i Skolenes Landsforbund, Anne Finborud er godt fornøyd med LOs uttalelse om private skoler. Tri Nguyen Dinh

torgny@lomedia.no

LO reagerer kontant på forslaget om å utvide muligheten for å opprette privat skoler i Norge. LO vil samarbeide med Unio for å få stoppet forslaget.

Kunnskapsdepartementet har sendt ut et forslag om oppmyking av privatskoleloven på høring. Forslaget går ut på å innføre en utvidet dispensasjonsmulighet. I dag er det mulig å opprette privatskoler hvis den er basert på et annet religiøst grunnsyn eller alternativ pedagogisk retning. Nå vil kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen utvide denne muligheten slik at departementet også kan gi dispensasjon på andre grunnlag. I høringsnotatet spesifiseres to typer skoler, private realfagsgymnas og yrkesskoler.

Fornøyde lærere

I samme notatet varsler regjeringa at den vil komme med «mer omfattende og permanente lovendringer» til høsten slik at den kan vedtas av Stortinget våren 2015.

Et samlet LO går mot forslaget både å utvide dispensasjonsretten nå og gjøre endringer i privatskole.

– Skolenes Landsforbund er svært fornøyd med uttalelsen fra LO, sier leder i SL, Anne Finborud til LO-Aktuelt.

– Forslaget fra departementet er egentlig bare et forslag om en begrenset rett til dispensasjon fra privatskoleloven. Men LO har valgt å ta det prinsipielle. Det er viktig å punktere utspillet fort, vise hva dette er starten på, sier Finborud.

13 argumenter

I LOs høringssvar lanserer organisasjonen 13 argumenter mot private skoler, et slags manifest mot privatskoler:

1. Skolen vil utvikle seg fra en fellesskole til en privat skole. Private skoler vil tiltrekke seg en viss type elever og vil kunne stimulere til økt segregering, det motsatte av integrering.

2. Skolehverdagen vil mer preges av det som kan måles og ses

3. Offentlig skoletilbud må legges ned.

4. De offentlige skolene som videreføres, vil påvirkes av markedstenkning.

5. Offentlige skoler vil uforskyldt kom inn i en ond sirkel ved at de kan miste de gode elevene til private skoler og på den måten svekke det økonomiske grunnlaget for skolen.

6. Karakterinflasjon. Private skoler har en tendens til å gi bedre karakterer enn offentlige skoler fordi det er bra for markedsføringen.

7. Omgåelse av utbyttereguleringen

8. Konkurser. Svenske erfaringer viser at konkurser blant kommersielle skoler er et reelt problem.

9. Det må brukes mer offentlige ressurser og byråkrati til kontroll og styring

10. Hvis store kommersielle skolekonsern får innpass, vil det bety mindre mangfold og mer ensretting.

11. Svakere elever vil bli utstøtt fordi kommersielle aktører vil konsentrere seg om de elevgruppene som lønner seg.

12. Flere privatskoler vil føre til press mot økt foreldrebetaling

13. Den norske samfunnsmodellen vil svekkes.

Selv om Kunnskapsdepartementet i sitt høringsnotat presiserer at høringsforslaget er en ren unntaksbestemmelse som kun vil være aktuell i et fåtall tilfeller, gjør ikke det Finborud tryggere.

– Hvor mange skoler dreier det seg om? Det står det ikke noe om. Er det 5, 50 eller 100 skoler, spør SL-lederen.

Svekker trepartsmodellen

Hun mener også at forslaget fra Røe-Isaksen faller inn i en rad av forslag som SL blir møtt med for tida.

– Dette svekker trepartsmodellen i arbeidslivet. Vedtaket om dispensasjoner blir overført til departementet uten at partene blir involvert. Det er det samme som vi nå møter i spørsmålet om arbeidstid for lærerne, mener hun.

I høringsnotatet heter det også: «Ved vurderingen av eventuelle søknader om godkjenning av yrkesfagskoler, vil departementet legge stor vekt på om søknaden støttes av vedkommende bransjeorganisasjon.»

LO tolker dette som at det bare er arbeidsgiverne som skal bli hørt når det gjelder å opprette private yrkesskoler. Det betyr «at partenes tradisjonelle felles innflytelse blir brutt opp og at regjeringen ensidig vil la arbeidsgivers oppfatninger bli gjeldende», skriver LO.

LO vil uansett møte motstand fra regjeringen i Sundvolden-erklæringen skriver de at de vil «åpne for at flere kan drive offentlig finansierte friskoler, og gjeninnføre en lov om frittstående skoler der kravet til formål erstattes med krav til innhold og kvalitet.»

Private skoler

I 2005 ga Høyre-statsråd Kristin
Clemet dispensasjon for å åpne
for flere privatskoler.

Da de rødgrønne kom i regjering ble
forsøket stoppet.

Regjeringen har i Sundvolden-
erklæringen åpnet for en liberalisering.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe
Isaksen vil utvide dispensasjonsmulighetene nå.

13. mars går fristen ut for et forslag fra Røe Isaksen om midlertidig dispensasjon fra friskoleloven.

Regjeringen varsler et omfattende
lovforslag til høsten.

Regjeringen bruker ordet friskoler om privatskoler.

– Regjeringen har hastverk

Unio-leder Anders Folkestad tror ikke et er stor oppslutning i det norske folk om at skolen skal legges ut på anbud. Overfor Dagbladet sier han at når regjeringen må komme med en foreløpig dispensasjon, så tyder det på at de har hastverk med å komme i gang.

LO-leder Gerd Kristiansen sier overfor Dagbladet at det er mange måter å omgå forbudet mot utbytte på. Det er bare å lage søsterselskaper som leier ut ansatte til overpris, som eier lokalene og kjører opp husleiepriser.

Folkestad har liten tro på at det står investorer klare til å satse penger i skolen ut fra bare velvilje. Det vil rasket være penger i spill når en legger ut noe i et marked som til overmål er subsidiert, påpeker Unio-lederen.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen avviser at regjeringen åpner for storstilt privatisering.

– Jeg tar gjerne debatt med LO og Unio, men de overdriver voldsomt. Det er ingen motsetning mellom en god, offentlig skole, og at det gis mulighet for at private tilbud blir vurdert, sier Røe Isaksen til Dagbladet.

Annonse

Flere saker

Annonse

Private skoler

I 2005 ga Høyre-statsråd Kristin
Clemet dispensasjon for å åpne
for flere privatskoler.

Da de rødgrønne kom i regjering ble
forsøket stoppet.

Regjeringen har i Sundvolden-
erklæringen åpnet for en liberalisering.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe
Isaksen vil utvide dispensasjonsmulighetene nå.

13. mars går fristen ut for et forslag fra Røe Isaksen om midlertidig dispensasjon fra friskoleloven.

Regjeringen varsler et omfattende
lovforslag til høsten.

Regjeringen bruker ordet friskoler om privatskoler.