JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnskompensasjon:

Lønnskompensasjonen fjernes fra september: – Brutalt

Når ordningen med lønnskompensasjon fjernes 1. september, får man en ordning som faktisk er dårligere enn før korona-utbruddet.
Per Olaf Lundteigen (Sp) mener   regjeringen ved å fjerne korona-tiltak legger større byrde på arbeidsgiver og  enda større byrde på arbeidstakeren.

Per Olaf Lundteigen (Sp) mener regjeringen ved å fjerne korona-tiltak legger større byrde på arbeidsgiver og enda større byrde på arbeidstakeren.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Likevel ble det en debatt i Stortinget som dreide seg om alt annet enn lønnskompensasjonen, som altså fjernes fra 1. september.

Da økes perioden arbeidsgiver har lønnsplikt i starten av en ny permittering til 10 dager, og den midlertidige bestemmelsen om arbeidsgiverperiode på 2 dager oppheves.

• Les også: Regjeringen nekter å utvide permitteringslengden. NHO-sjefen frykter det får store konsekvenser

Men det ble likevel mye en diskusjon om snøen som falt i vår. For onsdag innstiller finanskomiteen på Stortinget om et hasteforslag om at alle som ikke har fått lønnskompensasjon, skal få en nødutbetaling på 20 000 kroner.

Forslaget er opprinnelig fremsatt av LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. På Stortinget er det Rødt-leder Bjørnar Moxnes som er forslagsstiller. Diskusjonen i komiteen pågår etter det FriFagbevegelse erfarer helt fram til møtet onsdag.

Lenge lå det an til at forslaget kunne få flertall. Men tirsdag kom det et brev fra regjeringen som advarte mot å skape nye forsinkelser for Nav-systemet, og forpurre eller forkludre slik at det går ut over alle utbetalingene.

Nå jobbes det med en omforent løsning for at folk skal få pengene sine.

• Les også: Dagpenger gir ikke feriepengeopptjening: Permitterte og ledige går glipp av 4 milliarder kroner

Halvparten har fått

Lønnskompensasjonen er rullet ut siden torsdag. Tirsdag hadde 180 000 av 345 000 fått kompensasjonen. Det er utbetalt 3,7 milliarder kroner i lønnskompensasjon.

Noe av tregheten skyldes blant annet at arbeidsgivere ikke er flinke nok til å rapportere inn til Nav. Det er altså ikke bare Nav det står på.

Også Rødt-leder Bjørnar Moxnes er innstilt på enighet om et omforent forslag.

– Det beste er selvsagt om Nav får ut pengene som de har tenkt. Jeg er innstilt på å la de få arbeidsro fram til 1. juli. Men har de ikke klart alle utbetalingene på det tidspunktet, må noe skje slik at folk får penger til sommerferien, sier Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.

Han er helt overbevist om at det finnes muligheter for Nav til å gjøre dette uten at det får store konsekvenser for annen drift.

Moxnes minner om at Stortinget tar sommerferie fredag. Derfor er det viktig å få gjennom et forslag som kan sikre penger til blakke permitterte før sommerferien.

• Les også: Permitterte Torill vakna opp til ei månadslønn frå Nav på kontoen

Dårligere ordning

Tirsdag vedtok altså Stortinget å avvikle ordningen med lønnskompensasjon fra 1. september. Da får man tilbake en ordning som faktisk er dårligere enn før korona-utbruddet satte hele landet på hodet. Arbeidsgiver får færre dager med lønnsplikt, og arbeidstakere får fra 1. september 62,4 prosent av opp til 6G i dagpenger allerede fra dag 11.

– Dette er brutalt, sa Per Olaf Lundteigen (Sp). Og han var også opptatt av at regjeringen må få plass permitteringslengde på 52 uker. Han mener regjeringen på denne måten legger en større byrde på arbeidsgiver, men enda større byrde på arbeidstakeren.

• Les også: Sp-lederen vil utvide perioden for permitteringspenger til 52 uker: – Denne krisen er ikke over i oktober

Rødt vil beholde lønnskompensasjonen som i dag.

– Det er det eneste riktige å gjøre. Det regjeringen gjør er å gå systematisk løs på arbeidstakernes rettigheter samtidig som de som har mest fra før får lettelser i formuesskatten, sa Moxnes.

– Mens mange titusener ikke har fått pengene sine er det stor aktivitet både på båt- og hyttemarkedet. Det er ikke selve lovforslaget som er problemet her. Men at regjeringen løper fra sin del av regningen. Nå skyves endringen over på arbeidsfolket. Vi mener at arbeidsgiver skal ta 10 dager mens Staten tar 10 dager av den første permitteringslengden, la han til.

I dag kan det bli vedtatt en nødutbetaling til de som ikke har fått lønnskompensasjon, etter forslag fra Bjørnar Moxnes

I dag kan det bli vedtatt en nødutbetaling til de som ikke har fått lønnskompensasjon, etter forslag fra Bjørnar Moxnes

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet mener arbeidsgiver må ta en større del av byrden og støtter at antall dager i arbeidsgiverperiode 1 økes til 10 dager. Med Arbeiderpartiets forslag vil permitteringsperioden forlenges, for å unngå oppsigelser, og de forhøyede dagpengesatsene videreføres. I førsteomgang ut året.

– Dette må selvsagt vurderes på nytt i statsbudsjettet. Det er viktig at det opprettholdes en sosial profil på tiltakene. Mange opplever usikkerhet for arbeid og inntekt. Det er for tidlig å ta ned det forsterkede sikkerhetsnettet, sier Elise Bjørnebekk-Waagen til FriFagbevegelse.

• Les også: Dette er Nav-ytelsene du har krav på i de fem forskjellige fasene av tiden du er permittert

Annonse

Flere saker

Annonse