JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik

Lønnsoppgjøret nærmer seg. Når må jeg melde meg inn i et forbund for å få streikestøtte?

Du må være fagorganisert for å få pengestøtte dersom det blir streik i årets lønnsoppgjør. De største forbundene i LO har ulike frister for å gi deg streikebidrag.
Forbundene i LO har ulike frister for medlemskap hvis du skal ha krav på streikestøtte under en konflikt.

Forbundene i LO har ulike frister for medlemskap hvis du skal ha krav på streikestøtte under en konflikt.

Leif Martin Kirknes

aslak@lomedia.no

Hundre overenskomster kan havne hos riksmekler Mats Ruland i løpet av vårens lønnsoppgjør. Dermed øker også sjansen for at det blir flere streiker. I fjor var det spesielt lærerne og sykepleierne som viste streikevilje. Riksmekleren har sagt at årets oppgjør vil bli vanskelig.

Å være fagorganisert gir mange fordeler. Ikke bare når det er lønnsforhandlinger, men også når det blir streik i et tariffoppgjør. Blir du tatt ut i streik, får du en skattefri støtte fra streikekassa til forbundet ditt.

Les også: Derfor har arbeidsgiverne mindre å gå på før årets lønnsoppgjør

Fellesforbundet er først ut

Det er Fellesforbundet som går foran og skal forhandle først i årets oppgjør. Fellesforbundet organiserer de såkalte frontfagene, altså arbeiderne i konkurranseutsatt industri.

Industrioverenskomsten mellom NHO/Norsk Industri og LO/Fellesforbundet utgjør frontfaget. Det såkalte frontfaget legger sterke føringer for hva som kan oppnås i de følgende oppgjørene. Hvis ikke partene blir enige innen fristen går ut 1. april, fortsetter de hos riksmekleren.

Fellesoverenskomsten for Byggfag og overenskomsten for byggeindustrien følger etter frontfaget. Mens mulig frist for den første av de to overenskomstene er 8. april, er fristen for byggeindustrien ikke avtalt ennå.

Ny streikestøtte i Fellesforbundet

For å få streikestøtte som medlem i Fellesforbundet, gjelder følgende:

Du må ha vært betalende medlem i minimum to uker før konflikten starter. Om du har vært medlem i forbundet tidligere, må du ha vært betalende medlem i tolv uker før konflikten startet.

Vi har også laget en oversikt over beløpet du får fra de største forbundene. Forbundene varierer mellom å oppgi streikestøtte per uke og per dag.

Forbundsstyret i Fellesforbundet vedtok ny streikestøtte mandag 28. februar. Nå er satsen regulert fra 3.912 kroner per uke til 4.021 kroner per uke.

Andre frister for medlemskap

Fagforbundet har 70 prosent av brutto lønn i streikebidrag. Dette vedtas av landsmøtet og er gjeldende i hele landsmøteperioden.

Nye medlemmer kan de delta i streiken 14 dager etter at forbundet har levert plassoppsigelse for disse personene. 

I Arbeidsmandsforbundet må du ha vært medlem i to måneder før konflikten starter for å få streikestøtte. Forbundsstyret har tidligere fattet vedtak om kortere frister, men dette har ikke vært oppe til behandling i år.

Satsen for streikestøtte dersom du er medlem er regulert fra 4.647 kroner i uka til 5.322 kroner. Dette gjelder for medlemmer som enten jobber 37,5, 35,5 eller 33,6 timer i uka.

Dersom du har barn, får du et forsørgertillegg på 761 kroner for hver person du forsørger. Jobber du deltid, får du streikestøtte sammenlignet med antallet timer du ville ha jobbet dersom det ikke var streik.

Tidsfristene for medlemskap og streikestøtte i Handel og Kontor bestemmes på forbundsstyremøtet 20. mars. Tidligere har fristene vært tett opp til forhandlingene og starten på meklingen.

Ergo: Man har tidligere kunnet få streikebidrag ved å bli medlem i HK etter et brudd i forhandlingene og fram til meklingen begynner.

Hvor mye man får i streikestøtte er ikke bestemt. Det vurderes fra oppgjør til oppgjør og er en regneøvelse basert på hovedorganisasjonen Virke.

Les også: Når får jeg ny lønn? Dette er de viktigste datoene 

I fullt arbeid åtte uker før

I Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) må du ha vært medlem i åtte uker før konflikten starter for å ha rett til streikebidrag.

Unntaket kan være sesongarbeidere ved bedrifter der det blir konflikt før sesongen starter. Disse arbeiderne må ha betalt kontingent i åtte uker i løpet av de siste seks månedene før konflikten starter for å få støtte.

Som medlem i NNN får du 1.100 kroner per dag i streikebidrag. Forhandlingene starter med bryggerioverenskomsten 26. april – før resten av overenskomstene følger fortløpende.

Det betyr at bryggeriansatte må være organisert allerede i løpet av uka 10 for å være sikre på å få streikebidrag.

– Vi anbefaler jo å være organisert på generelt grunnlag, men det begynner å haste nå om man vi melde seg inn og få støtte under en eventuell streik for våre første overenskomster, sier Jarle Wilhelmsen, nestleder og tariffansvarlig i NNN.

Siste NNN-overenskomst ut er for vin- og brennevinsbransjen den 21. juni.

Industri Energi har også en frist på åtte uker. Blir du medlem på et senere tidspunkt før konflikten bryter ut, har du ikke krav på streikestøtte.

Du får støtte avhengig av hva slags skift du jobber – det være seg på dagtid (37,5 timer per uke), 2-skift (36,5 timer per uke), 3-skift (35,5 timer per uke) eller på helkontinuerlig skift og på sokkelen.

De oppdaterte satsene for streikestøtte vil bli bestemt før lønnsoppgjøret.

I EL og IT Forbundet er kravet for å få streikestøtte at du har vært medlem i minst to måneder før det blir en arbeidsstans.

I 2022 er støtten på 1.100 kroner per dag eller 5.500 kroner per uke inkludert barnetillegg. Pågår konflikten lengre enn 30 dager, skal forbundsstyret vurdere en høyere støtte fra dag 31.

For å få rett til streikestøtte i Norsk Tjenestemannslag (NTL), må nye medlemmer være innmeldt i forbundet eller annet forbund tilsluttet LO når det varsles om konflikt.

Er du medlem i NTL, får du streikestøtte på 70 prosent av bruttolønna.

På bar bakke som uorganisert

Streikebidraget er altså mindre enn vanlig lønn, men det er uansett en fordel å være organisert.

Som uorganisert risikerer du å bli permittert på grunn av en streik. Da får du ingenting. Man har vanligvis krav på dagpenger som permittert.

Hvis du er permittert på grunn av streik, lockout eller annen arbeidstvist på arbeidsplassen din, og lønns- eller arbeidsvilkårene dine antas å bli påvirket av tvisten, har du ikke rett til dagpenger, ifølge Nav. 

Lønnsoppgjøret forklart: Slik bestemmes den nye lønna di

Annonse
Annonse