JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnstyveri blir straffbart

Lønnstyveri må inn i straffeloven, mener LO

Lønnstyveri er ikke først og fremst et arbeidsmiljøspørsmål, derfor må det inn i straffeloven, mener LO
LO-sekretær Trude Tinnlund er fornøyd med at regjeringen vil foreslå at lønnstyveri er straffbart, men mener at er slikt forbud må inn i straffeloven.

LO-sekretær Trude Tinnlund er fornøyd med at regjeringen vil foreslå at lønnstyveri er straffbart, men mener at er slikt forbud må inn i straffeloven.

Jan-Erik Østlie

torgny@lomedia.no

– LO er svært fornøyd med at lønnstyveri skal bli straffbart, men mener at det bør inn i straffeloven, og ikke arbeidsmiljøloven. Dessuten bør det være lik strafferamme for om du stjeler fra arbeidsgiveren din som om arbeidsgiveren din stjeler fra deg, sier LO-sekretær Trude Tinnlund til Magasinet for fagorganiserte.

Arbeidsgivere aldri straffet

I begynnelsen av oktober sendte regjeringen ut et forslag om at «lønnstyveri» skal bli straffbart. Det er ikke slik at det er lovlig for en arbeidsgiver å ta penger fra sine ansatte i dag. Både allmenngjøringsloven, straffeloven og skattelovgivningen har bestemmelser som gjør det straffbart å ikke betale sine ansatte det de skal ha, men arbeidsgivere blir aldri straffet for det.

Arbeidslivskriminalitet: Nå henger Norge etter Qatar på å straffe arbeidsgivere for lønnstyveri: – Flaut, mener LO

Departementet har funnet mange eksempler opp gjennom historia på at ansatte har blitt straffet for å stjele fra sin arbeidsgiver. Det er derimot nesten umulig å finne eksempler på at arbeidsgivere har blitt dømt eller straffet for å ha tatt lønn eller andre goder fra sine ansatte. Det eneste eksemplene er der det har foregått menneskehandel. I praksis betyr det at «lønnstyveri» i dag knapt bli straffeforfulgt.

Les også: Regjeringen varsler flere lovendringer mot arbeidslivskriminalitet: – Lønnstyveri skal straffes

Kan bli nedprioritert

Arbeids- og sosialdepartementet ønsker å innføre en strafferamme på fem år for en arbeidsgiver som beriker seg selv, unnlater å betale arbeidstaker den lønn arbeidsgiver er rettslig forpliktet til. Departementet foreslår at dette blir en del av straffebestemmelsene i arbeidsmiljøloven.

– Jeg skal ikke snakke ned arbeidsmiljøloven. Den er viktig, men vi frykter at når bestemmelsen er plassert i denne loven og ikke straffeloven, vil det føre til at politiet vil nedprioritere disse sakene, sier Tinnlund. LOs sekretariat behandlet organisasjonens høringssvar på mandag.

Hun skjønner ikke hvorfor regjeringen foreslår at når en ansatt stjeler, så er det et brudd på straffeloven, mens når en arbeidsgiver stjeler så er det et arbeidsmiljøspørsmål.

Les også: Torbjørn Røe Isaksen får 33 konkrete forslag til bedre innsats mot arbeidslivskriminalitet

Nok klassejus

– Det er nok klassejuss i dette landet så vi trenger ikke innføre mer, sier LO-sekretæren. Hun mener også at det må være samme strafferamme. Hvis en arbeidstaker stjeler risikerer vedkommende seks års straff, men hvis en arbeidsgiver stjeler så skal strafferammen være fem år.

– Det må være like straff, sier Tinnlund.

Det er også en annen side ved å plassere lønnstyveri i straffeloven, en del grupper vil falle utenfor.

Mye lest: Almira gjemmer seg på badet hver morgen for at sønnen (6) skal tro hun har dratt på jobb

Utenfor arbeidsmiljøloven

– Sjøfolk er ikke omfattet av arbeidsmiljøloven. Heller ikke de som tar oppdrag gjennom sitt enkeltpersonforetak er omfattet av denne loven. Dette forslaget om lønnstyveri vil derfor ikke gjelde disse gruppene, mener hun.

Høringsfristen for forslaget er 10. desember. Så snart arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen er ferdig med sin pappaperm vil han kaste seg over høringssvarene. Det er ventet at det vil komme et lovforslag til Stortinget i løpet av våren. Slik vil Høyre ha ammunisjon klar til å møte venstresidas argumenter i valgkampen høsten 2021.

Annonse
Annonse