JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LOs 1. mai-sending oppsummert i fem punkter

Fikk du ikke med deg årets digitale 1. mai-markering fra LO? Her får du en oversikt over hva som skjedde.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og programleder Liv Gulbrandsen ønsker seerne velkommen til en uvant 1.mai-feiring

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og programleder Liv Gulbrandsen ønsker seerne velkommen til en uvant 1.mai-feiring

Skjermdump fra LOs 1.mai-sending

torgny@lomedia.no

For andre år på rad gjennomførte LO sentralt sitt 1.mai-arrangement som en nett-TV-sending.

LO hadde satt sammen et variert program som en digital erstatning for de store torgmøtene og 1.mai-togene. Programleder var Liv Gulbrandsen og med seg i studio hadde hun under store deler av sendingen LO-leder, Peggy Hessen Følsvik.

Her får du noen av de viktigste punktene oppsummert.

VIDEO: Se sendinga i reprise her

1. Hovedfunn fra medlemsundersøkelsen

En av programpostene var at LO la fram resultatene fra medlemsundersøkelsen.

147.000 fagorganiserte har svart på årets medlemsdebatt i LO, og kravet det er størst oppslutning om er faste jobber. Nyheten om resultatet av medlemsdebatten ble sluppet i LOs 1. mai-sending. Hele resultatet av debatten skal bli offentlig under LOs representantskap, torsdag.

LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad forklarer ved hjelp av sjakkbrikker og muffins hvordan forskjellene i Norge har utviklet seg.

LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad forklarer ved hjelp av sjakkbrikker og muffins hvordan forskjellene i Norge har utviklet seg.

Skjermdump fra LOs 1.mai-sending

2. Roger Bjørnstad forklarte med sjakkbrikker og cupcakes

LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad viste med sjakkbrikker og muffins hvordan forskjellene i Norge har økt de siste 20 åra. I dag eier den rikeste 10 prosent av befolkningen over 50 prosent av formuen, mens de fattigste 20 prosentene ikke har formue i det hele tatt.

3. Taler fra Norge og utlandet

Det var mange hilsninger i programmet. Hovedtalene i programmet holdt LO-lederen og Jonas Gahr Støre leder i Arbeiderpartiet. I samtalen i studio samlet de seg om at dagens viktigste parole måtte være «Arbeid til alle» nå som vi har over 200.000 arbeidsledige.

AUF-leder Astrid Hoem viser programleder LIv Gulbrandsen rundt på Utøya.

AUF-leder Astrid Hoem viser programleder LIv Gulbrandsen rundt på Utøya.

Skjermdump fra LOs 1.mai-sending

Partilederne Bjørnar Moxnes i Rødt og Audun Lysbakken i SV holdt sine taler som de vanligvis holder på Youngstorget 1.mai. Det var også internasjonale hilsner fra ILOs generaldirektør Guy Ryder og Umuyana Rukege fra Sør-Afrika. AUF-leder Astrid Hoem holdt ungdomsappellen.

3. Markering fra Utøya og debatt om høyreekstremisme

Astrid Holm og Liv Gulbrandsen hadde tatt turen til Utøya. Gjennom sinn reportasje markerte de at det er ti år siden terroren 22.juli 2011, men de så også framover både for øya og kampen mot høyreekstremisme. I studio hadde de med seg journalist i Klassekampen, Yohan Shanmugaratnam, leder i Fagforbundet Ung, Mats Monsen.

4. Et møte med arbeidsfolk som har kjent krisa på kroppen

Det var også plass til folk som har kjent krisa på kroppen. I Kristiansand har sjømannen Thor Erik Hangeland vært sammenhengende permittert siden mars 2020. Han fortalte hvordan det var både å miste store deler av inntektene, men også miste kontakten med kollegaene sine.

I studio hadde Gulbrandsen besøk av HK-tillitsvalgte Charlotte Pedersen som har vært permittert tre ganger det siste året, og som nå får dagpenger fra Nav. Med i samtalen var også Paul Olai-Olssen, tillitsvalgt for Foodora-budene.

5. Disse kunstnerne deltok

Reportasjene og samtalene var bundet sammen med ulike kulturinnslag. Trond Granlund og Abildsø Spelemanslag, spilte og sang, poeten Jon Hjørnevig leste egne dikt, Marthe Valle spilte banjo og sang. Siste kulturinnslag var Sosialistisk kor som sang Internasjonalen.

Annonse

Flere saker

Annonse