JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderbevegelsen

LOs folkehøyskole tar nye grep. Slik skal elevene lære mer om den norske modellen

Arbeiderbevegelsens folkehøyskole og Agenda samarbeider om en ny undervisningslinje for å gjøre dagens ungdom mer bevisste på rollen de har i et demokrati.
Folk i hele arbeiderbevegelsen skal vite at det finnes en skole hvor alle kan bli rustet til å forme samfunnet vårt, sier  Kristin Sæther i LO.

Folk i hele arbeiderbevegelsen skal vite at det finnes en skole hvor alle kan bli rustet til å forme samfunnet vårt, sier Kristin Sæther i LO.

Pressebilde

aslak@lomedia.no

«Politikk og strategi» er navnet på den nye undervisningslinjen til arbeiderbevegelsens folkehøyskole. Dermed har skolen, som er eid av LO og ligger i Ringsaker i Hedmark, fornyet samfunnsfaglinjen sin. Det skjer i samarbeid med Tankesmien Agenda.

– Vi ser fram til å løfte store samfunnsspørsmål med den bredden og innlevelsen som man får fra et helt år på en folkehøyskole. Vårt ønske er å få ungdom mer bevisste på rollen de har i demokratiet og at man må jobbe for det hver dag, sier rektor Ingvild Jevne.

Les også: En samlet venstreside i Norden vil ha mer av den nordiske modellen

Et felles ansvar

Gjennom studieturer, prosjektarbeid, forelesninger med nasjonale og internasjonale eksperter, utflukter, øvelser, rollespill og diskusjoner, skal elevene ved folkehøyskolen lære mer om den norske modellen, arbeidsliv, velferdsstat, politisk filosofi og politisk kommunikasjon.

Den norske modellen brukes av mange som en forklaring på mye av det som har gått bra i Norge, med små forskjeller, et velorganisert arbeidsliv og et høyproduktivt næringsliv.

– Det er et et felles ansvar å vedlikeholde den norske modellen, og alle har en rolle i det arbeidet. Dette tror vi vil trekke elever til skolen, sier Jevne.

Agenda-sjef Trygve Svensson synes det er en ære å få jobbe med en skole som har en så viktig plass i arbeiderbevegelsens historie.

– Jeg tror et samarbeid med arbeiderbevegelsens folkehøyskole vil være lærerikt for oss, og et viktig sted å få spredt kunnskapen vi har bygget opp gjennom flere år i Agenda, sier Svensson.

Les også dette innlegget: «Den nordiske modellen: Ideologien som fungerer, selv i krisetider»

Unge med rettferdighetssans

For arbeiderbevegelsens folkehøyskole er det viktig å komme i kontakt med unge mennesker som er opptatt av å bidra til et rettferdig og bærekraftig samfunn i tida framover.

– Vi vil ha medborgere som ønsker å forme samfunnet. Det er også et poeng at folk i hele arbeiderbevegelsen skal vite at det finnes en skole hvor alle, uansett bakgrunn, kan bli rustet til delta i samfunnsdebatten og forme samfunnet vårt, sier styreleder Kristin Sæther i LO.

Fakta

• Arbeiderbevegelsens folkehøgskole ble opprettet i 1939 og ligger i Ringsaker i Hedmark.

• Folkehøyskolen eies av Landsorganisasjonen i Norge, LO.

• Fundamentet for skolen er frihet, likhet og solidaritet.

• Tankesmien Agenda er en partipolitisk uavhengig tankesmie som bidrar til samfunnsanalyse og politikkutvikling for det moderne sentrum-venstre.

Annonse

Flere saker

Annonse

Fakta

• Arbeiderbevegelsens folkehøgskole ble opprettet i 1939 og ligger i Ringsaker i Hedmark.

• Folkehøyskolen eies av Landsorganisasjonen i Norge, LO.

• Fundamentet for skolen er frihet, likhet og solidaritet.

• Tankesmien Agenda er en partipolitisk uavhengig tankesmie som bidrar til samfunnsanalyse og politikkutvikling for det moderne sentrum-venstre.