JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renta

LOs sjeføkonom: Norges Bank hever renta altfor mye

Nå frykter Roger Bjørnstad at rentehevingen kan føre til flere arbeidsledige.
Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, er svært skeptisk til Norges Banks rentepolitikk.

Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, er svært skeptisk til Norges Banks rentepolitikk.

Jan-Erik Østlie

torgny@lomedia.no

Norges Bank har vedtatt å heve renta med et halvt prosentpoeng til 1,75 prosent.

– Norges Banks begrunnelse er at de hever renta for å hindre prisveksten. Min tolkning av vedtaket er at det spesielt er prisøkningen på matvarer i juli som har ført til denne beslutningen. Men denne prisveksten er i bunn og grunn importert, forklarer Roger Bjørnstad.

Norges Bank mener at arbeidsledigheten fortsatt er lav. LOs sjeføkonom påpeker at ledigheten faktisk har økt.

Gjør jobben for renteheving

– Hvis Norges Bank skal følge sine egne prognoser, skulle det bare gitt en renteøkning på 0,25 prosentpoeng, sier Bjørnstad.

Han mener at når en hever renta, er poenget å inndra kjøpekraft. Men når inflasjonen er importert, gir ikke dette noen mening.

– I dag er det slik at den importerte inflasjonen gjør jobben som rentehevingen skal gjøre, så nå blir det dobbelt opp.

Undersøkelse: 1.000 personer har blitt spurt om strømstøtta. Se hva folk har svart her

Ingen fare for lønnsspiral

Bjørnstad mener også at renta skal opp, men at renta øker med et helt prosentpoeng på noen får måneder er altfor kraftig medisin.

Han frykter at når det nå strammes inn så kraftig vil det redusere aktiviteten, sysselsettingen vil minke og det vil gi høyere arbeidsledighet.

Han mener at det virker som om Norges Bank er redd for en lønns- og prisspiral, at lønnsdannelsen skal komme helt ut av kontroll.

– Det er ikke sånn lønnsdannelsen i Norge virker. Dette er sånn som en lærer i amerikanske lærebøker, men i Norge skjer lønnsdannelsen innen frontfagsmodellen, forklarer sjeføkonomen.

Mye delt: Aldri mer strømkrise, lover energiminister Aasland

Streik i industrien

– Akkurat nå er det streik i den kraftkrevende industrien. Et av kravene er at de skal ha høyere lønn, større lokale tillegg.

– Det er noe helt annet, en helt annen mekanisme. Her er det snakk om at de ansatte skal ha sin del av verdiskapningen, avslutter sjeføkonomen i LO.

Innsikt: Storstreik i industrien: Her forklarer tillitsvalgt Jan hvorfor

Annonse

Flere saker

Annonse