JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LOs sjeføkonom frykter regjeringen vil gå til angrep på trygdesystemet

Roger Bjørnstad er usikker på virkemidlene når regjeringen inviterer til en jobbe-dugnad.
Roger Bjørnstad avviser at ungdom er late og at det er derfor så mange unge er ledige.

Roger Bjørnstad avviser at ungdom er late og at det er derfor så mange unge er ledige.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

– Å få flere i jobb blir en hovedprioritet framover, fastslår statsminister Erna Solberg, og partilederne for Frp og Venstre som sitter i regjeringsforhandlingene på Jeløy.

De vil ha partene i arbeidslivet med på dugnad.

Disse 11 styrer norsk arbeidsliv fra Stortinget

Usikker sjeføkonom

LOs sjeføkonom, Roger Bjørnstad er usikker på virkemidlene til regjeringen.

– Hittil har vi bare hørt overordnede målsetninger. Det er viktig å følge opp med en riktig resept på utfordringen. Vi vil være spesielt årvåken for å se om det er trygdesystemet man angriper fordi man tror det er et problem at folk ikke ønsker jobb. Det er feil. Det er en mangel på jobber og mangel på kvalifisering som er hovedproblemet, sier Roger Bjørnstad til frifagbevegelse.no.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen forsterket dette i sitt innlegg under konferansen tirsdag.

– At det er så mange unge uten jobb skyldes ikke dårlige holdninger eller generøse trygdeordninger. Det skyldes et tøffere arbeidsliv. Hovedproblemet er at det ikke skapes nok nye jobber. Det har vi ikke råd til lenger, sa ha til et samlet næringsliv i Spektrum.

– Den samlede andelen av oss som er i jobb har falt med 5 prosentpoeng siden 2008. Det har en samlet verdi på 2.700 milliarder kroner siden finanskrisen fordi færre av oss er i jobb. Det er omtrent to statsbudsjett, sa LO-sjefen under NHOs årskonferanse.

Bærekraftig samfunn

De tre partilederne som sitter i regjeringsforhandlinger, er enige om at flere i arbeid er en forutsetning for et bærekraftig velferdssamfunn. Å sikre velferdsstaten og hindre utenforskap er utpekt som de overordnede målene i forhandlingene.

De vil nå invitere partene i arbeidslivet til en såkalt inkluderingsdugnad, sammen med sosiale og ideelle entreprenører, for å finne ut hvilke tiltak som skal iverksettes. Samtidig skal det satses videre på lønnstilskudd og arbeidstrening.

Roger Bjørnstad mener utviklingen som regjeringen og Venstre peker på har gått alt for langt.

– I dag har vi et sysselsettingsnivå som ikke er bærekraftig for den norske velferdsstaten. Det er derfor riktig av regjeringen å komme med en forsterket satsing på dette. Enkelte grupper har faretruende lav deltakelse i arbeidslivet. Det er noe vi må ta tak i. Det er ikke holdningen til disse menneskene det er noe galt med-. Det skyldes ikke latskap i denne gruppen, eller trygdesystemet som er for generøst. Det er for få arbeidsplasser å velge mellom for de med lavere kompetanse. Vi må rette innsatsen inn på å heve kompetansen bant ungdom. Vi må satse på læring i arbeidslivet, yrkesfaglige studieretninger og høyere yrkesfaglig utdanning, mener Bjørnstad.

LO blir gjerne med på en dugnad.

– Flere parter må bidra. Men jeg vil også si at partene i arbeidslivet har bidratt betydelig, blant annet gjennom mange ansvarlige lønnsoppgjør. Det gjør det mulig for regjeringen å satse og bruke penger der det er viktigst. Det har regjeringen bare til en viss grad gjort.

– Kan ta det med ro

FrPs arbeidspolitiske talsperson, Erlend Wiborg, mener LO-økonomen ikke behøver å bekymre seg.

– Jeg er glad for at han deler viktigheten av å hjepe folk inn i arbeidslivet. Det deler vi. Men når han er bekymret for at vi vil rasere velferdsordningene, tar han helt feil. Tvert i mot vil vi at det skal være et godt sikkerhetsnett i Norge for de som av forskjellige årskaker ikke kan jobbe, eller ikke kan jobbe fullt. Men samtidig er det alltid viktig om ordningen er riktig innrettet. Det skal alltid lønne seg å jobbe, sier Erlend Wiborg til frifagbevegelse.no.

– Det er viktig å få ned sykefraværet. Vi har vist at vi ønsker å bygge ut velferdsordningene. Men det betyr ikke de må forbli akkurat slik de har vært i mange år, poengterer han.

LOs sjeføkonom: – Vi har vært veldig åpne på hvorfor vi var skeptiske til omorganiseringen av SSB

Så lenge bør du være borte fra jobben når du er syk

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Annonse
Annonse