JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-topper fredet Støre valgnatten

Allerede valgnatten ble LO-lederen og Fellesforbundets leder enige om å slå ring om Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Hans-Christian Gabrielsen (t.v.) og Jonas Gahr Støre.

Hans-Christian Gabrielsen (t.v.) og Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

Det bekrefter de to LO-toppene overfor VG. Og i god tid før sentralstyremøtet i Ap dagen etter valget, var også Fagforbundets leder med på alliansen. Samtlige tre sitter i sentralstyret, der evalueringen av valgkampen var tema.

– Valgresultatet var triste greier. Mange sto klare til å kaste ved på bålet. Derfor var det viktig å være tydelige på at Jonas er den rette til å lede Ap, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum til avisen. Fellesforbundet er LOs største i privat sektor.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen bekrefter at det allerede valgnatten ble tatt grep:

– Jeg sa allerede valgkvelden at persondebatt ikke var et tema, fordi jeg hele tiden har ment at Jonas Gahr Støre er rett person til å lede Ap, sier han til VG.

Lederen av LOs største forbund, Fagforbundets Mette Nord, sier at hun ikke deltok på samtalene valgnatten, men bekrefter at de dagen etter valget ble enige om en felles forståelse der det ikke skulle plasseres skyld:

– Det ble tidlig klart at vi hadde en felles forståelse om at det var behov for en grundig evaluering av det dårlige valgresultatet og at vi ikke ønsket å plassere skyld bare timer etter valgdagen, sier hun.

Samtidig er det mange i fagbevegelsen som mener at Støre er for langt unna grasrota og «gutta på gølvet». Vurderingen skal ifølge avisen være at han får en ny mulighet under kommunevalget i 2019. Så er spørsmålet om noen av nestlederne – Trond Giske eller Hadia Tajik – er aktuelle til eventuelt å overta med LO i ryggen.

Flere kilder VG har vært i kontakt med peker derimot på byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, som en aktuell kandidat dersom Ap skulle trenge en ny leder.

(©NTB)

LO-medlemmene sviktet Arbeiderpartiet ved valget

Det norske sosialdemokratiet er i krise, mener Martin Kolberg

Annonse

Flere saker

Annonse