JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Venstre er på villspor

LO-topper mener Venstres politikk er direkte skadelig for næringslivet og vanlige arbeidsfolk

Advarer Ap mot å gi partiet gjennomslag etter valget.
Arkivbilde: Leder av Industri Energi, Leif Sande, mener at Venstre ikke er på lag med fagbevegelsen.

Arkivbilde: Leder av Industri Energi, Leif Sande, mener at Venstre ikke er på lag med fagbevegelsen.

Knut Viggen

– Venstre er helt på villspor. Hvis ikke vi skal kunne utnytte olje- og gassressursene som er igjen i Norge, vil andre gjøre det i stedet, og da taper vi alle pengene, sier leder Leif Sande i Industri Energi.

Lørdag fikk Unge Venstre flertall for sitt forslag om å stanse 24. konsesjonsrunde på moderpartiets landsmøte i Ålesund. I midten av mars lyste olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) ut konsesjon på oljeleting i 102 blokker i Norskehavet og Barentshavet. Høringsfristen er satt til 2. mai.

– Direkte skadelig

Venstre-vedtaket får også leder Jørn Eggum i Fellesforbundet til å se rødt. Han kaller Venstres politikk «direkte skadelig» og mener Arbeiderpartiet bør skygge banen.

– Venstres politikk på de aller fleste områder er direkte skadelig for vanlige arbeidsfolk og næringsliv, så jeg ser ikke noen grunn til at den skal få gjennomslag i en eventuell Ap-ledet regjering etter valget, sier Eggum, som understreker at Fellesforbundet ikke forhandler om regjeringsplattform.

Eggum mener Venstre setter den framtidige velferden på spill.

– Sverdrup-investeringen er ikke bare Norges, men Europas største industrielle investering i disse tider. Statoil skal investere 3 millioner kroner hver eneste time fra 2016 til 2018 bare for fase 1 av utbyggingen. Jeg kan ikke med beste evne forstå hvordan vi på andre måter kan skape tilsvarende arbeidsplasser.

• Oljearbeiderne vil fylle Youngstorget i Oslo. Kjemper for boring i nye områder

Det samme mener olje- og energiministeren.

– Verden trenger mer energi, og ifølge IEAs scenario for hvordan vi skal nå målene i Parisavtalen, kommer olje og gass fortsatt til å utgjøre cirka 40 prosent av verdens energimiks i 2050, sier Søviknes til Dagens Næringsliv.

Venstre-leder Trine Skei Grande og nestleder Ola Elvestuen advarte på sin side om å si nei til 24. konsesjonsrunde. Grande minnet landsmøtet på programkomiteens formulering om at «letelisenser ikke kan tildeles dersom det ikke er klimamessig, miljømessig og økonomisk bærekraftig innenfor rammene av Paris-avtalen».

Men det er ingenting i Parisavtalen som tilsier at oljekrana bør skrus igjen, ifølge Eggum.

– Verken Parisavtalen eller andre klimamålsettinger pålegger Norge å redusere eller slutte med sin olje- og gassvirksomhet. Tvert imot. Produksjonen av olje og gass på norsk sokkel er en del av løsningen. Verden trenger energi for utvikling, for å ta folk ut av fattigdom. Den 24. konsesjonsrunde er avgjørende i en sånn fremtid, sier Eggum.

– Ikke på lag

Oljevedtaket viser at Venstre ikke er på lag med fagbevegelsen, mener Sande i Industri Energi.

– Venstre er et parti jeg overhodet ikke har sansen for. De har ikke vært vennlige overfor fagbevegelsen, og som fagforeningsrepresentant har jeg ikke sans for måten Venstre har håndtert sakene opp gjennom. De har lagt seg på en linje der fagbevegelsen blir sett på som noe de helst ikke vil ha, sier Sande.

Han har takket ja til å stille som stortingskandidat for Hordaland Arbeiderparti og vil derfor ikke uttale seg om hvem Ap bør samarbeide med etter valget.

• Han blir ny forbundsleder i LO

DETTE VEDTOK VENSTRE

• Innføre et obligatorisk fremmedspråk i tillegg til engelsk fra 5. trinn.

• Starte sidemålsundervisning tidligere enn i dag.

• Ikke godkjenne friskoler dersom det medfører negative konsekvenser for det offentlige skoletilbudet.

• Foreløpig beholde fraværsgrensen i videregående skole, men at den skal evalueres.

• Endre valgkretsene til stortingsvalg slik at de samsvarer med nye regioner.

• La kommunene selv bestemme åpningstider i butikker og tidspunkt for salg og skjenking av alkohol.

• Avvikle sexkjøpsloven.

• Ikke søke norsk EU-medlemskap.

• Opprettholde trålerflåtens leveringsplikter.

• Totalforbud mot sjødeponier.

• Fjerne kontantstøtten.

• Gratis barnehage og SFO for lavinntektsfamilier. Videreføre barnetrygden på dagens nivå, men se på modeller for å omfordele den.

• Myke opp regler om statsborgerskap for flyktningbarn.

• Tillate altruistisk surrogati i Norge. (Kilde: NTB)

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse