JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronaviruset

Luftfarten nær utradert av korona: – Stort sett alle er eller blir permittert

1.000 av 1.200 ansatte i Travel Retail Norway er permittert. På de store flyplassene stenger butikkene nå fortløpende.
BUTIKKENE STENGER: 1000 ansatte er permittert i Travel Retail Norway.

BUTIKKENE STENGER: 1000 ansatte er permittert i Travel Retail Norway.

Martin Guttormsen Slørdal

erlend@lomedia.no

– Stort sett alle vår medlemmer blir permittert, sier lederen i Fagforening for luftfart og reiseliv i HK.

Koronaviruset har stoppet store deler av flyreisene i Norge. Det får sine konsekvenser. Både SAS, Norwegian og Widerøe permitterer brorparten av arbeidsstokken, som til sammen utgjør flere tusen arbeidsplasser.

Også TRN, eller Travel Retail Norway, permitterer store deler av sine ansatte. TRN er selskapet som drifter taxfree- og Travel Value-butikkene i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Kristiansand, til sammen har selskapet rundt 1,200 ansatte.

p

I første runde blir hele 1.000 av dem permittert. I tillegg har samtlige 200 sommervikarer blitt sagt opp.

Bedre enn fryktet

– Det får alvorlige konsekvenser, ingen tvil om det. Men når det blir så mange kanselleringer og reiseforbud til utlandet så måtte det skje til slutt, sier Rozina Nazar, HK-klubbleder for TRN på Gardermoen.

Klubblederen kan likevel rapportere om at de ansatte stort sett tar det med fatning, særlig etter at Stortinget vedtok 20 dagers full lønn.

– Først var det katastrofe. Vi er uenige med bedriften om det gjelder todagersvarsel eller 14-dagersvarsel. I tillegg hadde regjeringen varslet et forslag på to dagers lønnsplikt, og samtidig var det en del som ville gått glipp av dagpenger fordi de tjener under 150.000. Nå som det sistnevnte endret på av Stortinget, ser det jo bedre ut for mange, selv om det uansett ikke akkurat er noen gledelig nyhet, sier Nazar til HK-Nytt.

Saken fortsetter under bildet.

IMPONERT: HK-tillitsvalgt Rozina Nazar mener de ansatte har taklet permitteringene på forbilledlig vis.

IMPONERT: HK-tillitsvalgt Rozina Nazar mener de ansatte har taklet permitteringene på forbilledlig vis.

Martin Guttormsen Slørdal

– Jeg hadde fryktet større reaksjoner enn det som har kommet. Men vi har vært veldig opptatt av god og tydelig kommunikasjon og har hatt mange samtaler med de ansatte, forteller Nazar, som samtidig roser TRN for god dialog med tillitsvalgte og de ansatte.

p

– Ansiennitetsprinsippet er fulgt, det er vi glad for. Vi har hatt en tett og god dialog gjennom hele prosessen, sier klubblederen.

Fagforeningsleder: – Ryddige prosesser

Det føyer seg inn i rekken av ryddige prosesser fra arbeidsgiversiden, sier Amir Mayani, som er leder i Fagforening for luftfart og reiseliv (FLR) i HK.

– Det er stor frykt og bekymring i bransjen. Ingen vet hvor dette vil ende. Men bedriftene har vært superflinke med informasjon til de ansatte, skryter Mayani.

Saken fortsetter under bildet.

STORT TRYKK: – Vi sitter med telefonen i den ene hånda og lunsjen i den andre, sier FLR-leder Amir Mayani.

STORT TRYKK: – Vi sitter med telefonen i den ene hånda og lunsjen i den andre, sier FLR-leder Amir Mayani.

Martin Guttormsen Slørdal

I FLR har han rundt 1.600 medlemmer, der de største selskapene er handlingselskapene til Widerøe og SAS, Aviator og Menzies, samt reiseoperatøren Egencia.

– Alle blir berørt, stort sett samtlige blir permittert, uten at jeg har den fulle oversikten, sier han.

Få ansatte igjen på jobb

NHO Luftfart har ikke konkrete tall på hvor mange som er berørt, men sier dette:

– Det er imidlertid sikkert at de aller fleste, muligens alle, nå har varslet eller gjennomført permitteringer. De fleste beholder kun en liten del av de ansatte på jobb, for å holde hjulene i gang inntil videre, skriver Curt Andre Lier i en epost til HK-Nytt.

FLR-leder Mayani understreker behovet for hjelp fra myndighetene.

– Tiltakene fra regjeringen er lyset i tunnelen. Vi er sårbare hele gjengen i luftfarten. Vi må bare holde hodet kaldt, ha tålmodighet og ta vare på hverandre. Forhåpentlig er vi snart tilbake i normal drift, sier Mayani.

Harde bud

Både Mayani, Nazar i TRN og andre tillitsvalgte merker trykket fra medlemmer med mange spørsmål.

I TRN er både Nazar og nestleder Nina Binderø er i krisebemanning. I både FLR og TRN-klubben hagler det inn med telefoner og eposter.

– Det er spørsmål om permitteringer, søknader, karenstid, sykemeldinger, avdragsfrihet på lån, og så videre …

Men det kunne altså vært verre:

– Heldigvis har vi klart å samle oss i en vanskelig tid. Da er det også lettere å håndtere alt på en god måte, sier Nazar.

Annonse
Annonse