JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lysbakken jubler for «svenske SV» sitt beste resultat på tjue år

Audun Lysbakken er inspirert over framgangen på vegne av sine svenske partifeller.
Audun Lysbakken med tommelen opp for sitt svenske søsterparti og deres valgkampframganger.

Audun Lysbakken med tommelen opp for sitt svenske søsterparti og deres valgkampframganger.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

STOCKHOLM: Vänsterpartiet (V) var tidlig på kvelden høyt på nitallet, men endte på 7,9 prosent.

Det er likevel partiets beste valgresultatet på 20 år. I tillegg til Sverigedemokraterna er Vänsterpartiet en av vinnerne i det svenske valget.

300.000 stemmer kan avgjøre hele det svenske valget

Inspirerende valgkamp

Slik forklarer SV-lederen framgangen:

– De har ført en veldig inspirerende valgkamp. Vi kommer nok til å låne mye fra det de har gjort, slik som de har lånt fra vår valgkamp i fjor. Vänsterpartiet er kanskje det partiet i hele verden som likner mest på SV, sier Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.no.

Han tok turen til Stockholm valgkvelden for å feire valginnsatsen til søsterpartiet.

– Vi har et veldig tett samarbeid. Derfor er det veldig gøy å være her i kveld, legger han til.

Likevel var den uavklarte situasjonen i Riksdagen noe som førte til en «hjerte i halsen»-opplevelse på valgvaken til partiet.

– Det kan være at makten glipper, legger han til.

Valget i Sverige: Små marginer mellom blokkene

– Økende ulikhet er årsaken

Lysbakken er ganske klar på hva som er årsaken til den framgangen til søsterpartiet.

– Det er en veldig enkel forklaring. De har kjørt en valgkamp som veldig kraftfullt har markert det partiet har snakket om veldig lenge, nemlig den økende ulikheten i makt og rikdom i Sverige. Klasseskillet og forskjellene har blitt veldig, veldig store. Det er en stor folkelig uro om dette som Vänsterpartiet vært ganske alene om å reise i denne valgkampen.

– Det er interessant å se at partiet har fått relativt lite omtale i de store mediene. Denne framgangen har gått under radaren på de store mediene. Men de har ført en grasrotkampanje som tydelig har hatt en stor klangbunn hos mange. Det er spørsmål om ulikhetene. Sverige har opplevd store kutt i velferden. Et mer og mer urettferdig skattesystem for arbeidere, mener Audun Lysbakken.

AUF rocker over hele Stockholm

– Sosialdemokrater går til venstre

Han mener sosialdemokratene ikke har fanget opp dette.

– De har sittet i en regjering uten å gjøre et oppgjør med den borgerlige politikken. Mange av de reformene som regjeringen selv skryter av har Vänsterpartiet fått gjennom i budsjettforhandlingene.

– En grunn til at mange sosialdemokrater har gått til Vänsterpartiet er at mange på grasroten i LO og sosialdemokratiet er oppgitt over at Stefan Löfven gikk i regjering bare med Miljøpartiet, ikke Vänsterpartiet. Mange i arbeiderbevegelsen føler at dette partiet står de nærmere enn Miljøpartiet, mener Lysbakken.

Les også:

Forbundsleder møtte sitt store forbilde i den svenske valgkampinnspurten

Löfven fikk kompishjelp av Jonas i den svenske valgkampinnspurten

Annonse

Flere saker

Annonse