JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Audun Lysbakken til landsstyret i SV:

Lysbakken krever forbud mot oppsigelser for bedrifter som får krisehjelp fra staten

Får bedrifter korona-støtte skal det komme ansatte til gode. Ikke bedriftseierne, mener SV-leder Audun Lysbakken.
SV-leder Audun Lysbakken.

SV-leder Audun Lysbakken.

Arkivfoto: Adrian Nielsen

helge@lomedia.no

SV-leder Audun Lysbakken krever forbud mot å si opp ansatte, ta utbytte eller sende penger til skatteparadis så lenge bedrifter får krisehjelp fra Staten. Han mener Regjeringen må stille sosiale krav.

Det kommer fram i hans tale til landsstyremøte i SV lørdag formiddag.

– Fra første stund har SV vært villig til å gi statlig krisehjelp til bedriftene. Men vi har også stilt sosiale krav. Krisepakkene skal også være for folk. Det er ikke greit at bedrifter sier opp folk samtidig som de får statlig pengehjelp. Det er ikke greit at de betaler utbytte hvis de får hjelp fra staten. Og det er ikke greit om statlige penger går til bedrifter som er knyttet til skatteparadis, sier Audun Lysbakken i sin tale til landsstyre lørdag formiddag.

Må stille krav

SV-lederen viser til at Høyre har tradisjon for å lansere utspill om å «stille krav» til folk som får hjelp fra staten, for eksempel mennesker som får sosialhjelp.

– Tøffe utspill om det kommer i hver eneste valgkamp. Men når det er bedrifter, noen av dem eid av rike og mektige mennesker, som skal få hjelp er tilliten plutselig grenseløs. Det må være tøft å se på for folk som har mistet arbeidsavklaringspenger og barnetillegg, eller alle som føler seg mistenkeliggjort når de må gå til Nav, er hans budskap.

Lysbakken viser til at regjeringen gir uttrykk for at forbud mot oppsigelser «skal vurderes».

– Nå må regjeringen ta til vett, umiddelbart avlyse sin «vurdering» av å stoppe oppsigelser og handle i stedet. Krisepakken er ikke bare til bedriftene, men også til arbeidsfolk, mener Audun Lysbakken.

Fortsatt venter hundretusener på krisepengene som tilsvarer nesten en månedslønn for dem som har mistet jobben.

De mangler penger til å betale regningene og til å sette mat på bordet.

Samtidig presenterer regjeringen et revidert budsjett med 1,3 milliarder indre i formuesskatt.

– Hvor provoserende må ikke det være for permitterte som må gå til Frelsesarmeen for å skaffe seg mat, spør han.

SV-lederen etterlyser en nødløsning fra arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Hvor lenge har han tenkt at folk skal vente? Det er en så altfor tydelig forskjell på måten regjeringen har ventet på løsninger for de permitterte på, satt opp mot den store kreativiteten de viste for å få på plass kontantstøtteordningen for bedriftene. Hvorfor er ikke regjeringen like kreative overfor folk som de er overfor bedriftene, spør han.

Kommuneopprør

SV-lederen aner et gryende kommuneopprør i landet.

– Fra Arendal til Nordkapp, i Lillestrøm, Bodø, Trysil, Oslo og Vågan må det kuttes.

Lokalpolitikerne vil ha hjulene i gang. SV gir sin fulle støtte til fylker og kommuner som sliter økonomisk og stiller tre rimelige og rettferdige krav til regjeringen:

• Økonomiske tap og ekstrautgifter for kommuner og fylker som følge av koronakrisen må dekkes fullt ut.

• Det må komme en krisepakke som kommunene disponerer for å sikre oppdrag til bedriftene, og arbeid og tjenester i kommunene.

• Det må komme en kraftig økning i overføringene til kommuner og fylker i neste års statsbudsjett.

SV-lederen viser til at skoler, barnehager og helsetjenesten over natten ble kastet ut i en av sine vanskeligste utfordringer noen gang.

– Økte kostnader og mindre skatteinntekter som følge av krisen gjør at skoler, barnehager, eldreomsorg, renhold og helsetjenestene i kommunene er under stort press. Svært vanskelige driftsforhold, mer renhold, dobbelt så mange skolebusser og mange innbyggere som har blitt kastet ut i krise med permittering og oppsigelser. Hvis kommunene nå tvinges til kutt betyr det dårligere skoler for ungene våre, dårligere eldreomsorg og helsetjenester. Bunnlinjen i velferdsstaten er i ferd med å rakne. Regjeringen svarer med at fylkene og kommunene allerede har fått penger gjennom en midlertidig bevilgning fra Stortinget. Dette er ikke på langt nær nok. Det holder ikke med tomme løfter om at regjeringen skal ta fram kalkulatoren for å «regne litt på det», det holder ikke med rapporter og et stort «kanskje» om penger en gang i fremtiden. Det er nå krisen er, sier Lysbakken.

– Berører oss

I sin tale kom han ikke utenom det som skjer i USA for tiden.

– Bildene fra USA berører oss. Rekken av liv som har gått tapt til rasisme og politivold i USA er lang og vond, og sinnet som er utløst av drapet på George Floyd er rettferdig, sier han.

– Opptøyene i USA minner oss om at vi også her i landet har våre utfordringer – at nordmenn blir diskriminert hver eneste dag på grunn av hudfargen og navnet sitt. Mange kjenner seg igjen i det som skjer i USA, identifiserer seg med George Floyd fordi de har opplevd rasismen på kroppen. Har blitt stoppet på gaten, mistenkt for noe de ikke har gjort bare på grunn av fargen på håret og huden deres. Slibrige kommentarer på gaten. I innboksen. De ser bildene fra USA og tenker: det kunne vært meg, eller en av mine aller nærmeste. Og mister pusten av den fatale videoen hvor vi ser George Floyd ligge nede med kneet i nakken, sier Audun Lysbakken.

Annonse
Annonse