JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mæland vil la etater innen A-krim utveksle taushetsbelagt info

Regjeringen ønsker at offentlig ansatte skal kunne dele taushetsbelagte opplysninger på tvers av etater som jobber mot kriminalitet i arbeidslivet.
Monica Mæland

Monica Mæland

Leif Martin Kirknes

Ifølge NRK sendes et lovforslag om dette på høring.

– Dette er saker som handler om å sikre personvern samtidig som man greier å jobbe mot arbeidslivskriminalitet. Så det har tatt litt tid å avklare disse spørsmålene, men vi mener nå at vi sender ut et veldig godt lovforslag, som gjør at offentlig ansatte får det verktøyet de trenger, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Skatt, Nav, tilsyn og politi

Hun ønsker at Skatteetaten, Nav, Arbeidstilsynet og politiet i mye større grad skal kunne dele opplysningene og på den måten avdekke kriminalitet.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) mener det er helt avgjørende å få noe slikt på plass.

– At etatene samarbeider tett er viktig. Nå får de også muligheten til å få tilgang til taushetsbelagt informasjon når det er nødvendig for å ta dem som unndrar seg blant annet innbetaling av skatt, sier han til NRK.

Etterlengtet forslag

I et intervju med NTB i juli i år tok Hans Christian Holte – daværende skattedirektør og nå Nav-sjef – opp nettopp den manglende muligheten for å snakke sammen på de såkalte A-krimsentrene. Han var utålmodig og mente det hastet med lovendringer.

– Det har tatt altfor lang tid. Det har gått mange år, og dette har hele tiden hemmet arbeidet vårt. Når vi på den ene siden oppfordres til tett samarbeid for å løse dette samfunnsproblemet, så er det viktig at vi også får de nødvendige verktøyene for å kunne gjøre jobben skikkelig, sa Holte.

Viste til Sverige

Den påtroppende Nav-sjefen viste til at svenske myndigheter har fått på plass et regelverk som åpner for deling av taushetsbelagte opplysninger mellom aktørene.

– Når vi får politiske signaler om å virkelig gjøre noe her, så er det også viktig at det legges til rette for at vi faktisk kan samarbeide, sa Holte til NTB

Annonse

Flere saker

Annonse