JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Målet i IA-avtalen er nådd, ifølge Nav

Økningen i antall årsverk for yrkesaktivitet etter 50 år har økt med omtrent 13 måneder fra 2009. Målet i IA-avtalen er dermed oppnådd, ifølge Nav.
Her feires forlengelsen av IA-avtalen i 2014. Tidligere arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) byr på IA-kake til partene. Fra v: Vibeke Hammer Madsen (Virke), Svein Oppegaard (NHO) og Gerd Kristiansen (LO).

Her feires forlengelsen av IA-avtalen i 2014. Tidligere arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) byr på IA-kake til partene. Fra v: Vibeke Hammer Madsen (Virke), Svein Oppegaard (NHO) og Gerd Kristiansen (LO).

Sissel M. Rasmussen

Det har vært et delmål i IA-avtalen 2014–2018 at forventet yrkesaktivitet etter 50 år skulle øke med 12 måneder fra 2009 til 2018.

En 50-åring kunne i 2018 forvente å være yrkesaktiv i ytterligere 12 år på fulltid, tilsvarende en økning på 1,1 årsverk i løpet av de ti siste årene. Økningen det siste året er på 0,2 årsverk, viser nye tall fra etaten.

– Det bidrar kraftig til verdiskapingen at eldre jobber stadig lenger, sier seksjonssjef Ole Christian Lien i Nav.

p

Det er tidligere anslått at oppnåelsen av IA-målet gir en samfunnsøkonomisk gevinst på 35 til 40 milliarder kroner årlig.

I den nye IA-avtalen for perioden 2019–2022 er det ikke lenger et eksplisitt mål om økning i seniorenes yrkesaktivitet, men et mål om å redusere frafallet fra arbeidslivet som følge av sykdom eller tidligpensjonering.

– Flere forhold taler for at sysselsettingen blant seniorer vil fortsette å øke, sier Lien.

Lien regner med at aldringen av befolkningen vil gi mangel på arbeidskraft på sikt og gjøre eldre arbeidstakere mer attraktive. Økt levealder, bedre helse og høyere utdanningsnivå trekker i samme retning.

– I tillegg venter vi at reformen av offentlig tjenestepensjon vil gjøre det mer lønnsomt for offentlig ansatte å fortsette i arbeid, særlig etter omleggingen av AFP-ordningen i 2025, sier han.

Annonse
Annonse