JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Måling: Flertall mot vikarbyråer

Et klart flertall vil ha vikarbyråene ut av byggebransjen, ifølge en meningsmåling Sentio har utført for Klassekampen.

Erlend Angelo

I fjor høst leverte Ap, SV og Rødt inn ulike forslag som tar sikte på å forby bruk av bemanningsselskaper i byggebransjen.

I meningsmålingen svarer 63 prosent at de enten er helt eller delvis enige i at «Det bør innføres et forbud mot bruk av bemanningsbyråer i byggebransjen for å hindre svekking av lønns- og arbeidsvilkår».

10 prosent er helt uenige i dette.

Bemanningsbransjen sysselsetter 100.000, men har knapt en eneste lærling

– Situasjonen i byggebransjen er ikke mulig å ignorere lenger. Det er tallene her et uttrykk for, sier nestleder Steinar Krogstad i Fellesforbundet til avisen.

NHO Service og Handel organiserer mange av de store bemanningsselskapene i Norge. Ifølge deres statistikk står byggebransjen for 32 prosent av alle fakturerte timer fra vikarbyråer, med en samlet omsetning på rundt 1,2 milliarder kroner årlig.

– Forbud er helt feil virkemiddel. Bemanningsbransjen er gjennomregulert og er pålagt å betale samme lønn som bedriftene som leier inn fra dem, sier fagsjef Even Hagelien som mener hovedproblemet er håndheving, ikke at reglene er for dårlige.

Krogstad tror ikke et forbud vil lamme byggebransjen. Han tror det vil tvinge fram bedre planlegging fordi bedriftene da må ta en større del av produksjonen selv.

2.000 møtte fram foran Stortinget for å kreve et forbud mot bemanningsbyråer rundt Oslofjorden

Direktør Jon Sandnes i Byggenæringens Landsforening sier at de har sett en utvikling som bekymrer, der det har blitt stadig mer ansettelse av folk uten garantilønn.

– Det gjør at det er folk på samme arbeidsplass med ulike vilkår. Vi kan ikke ha regler som gjør at du slipper unna med en annen kostnad fordi du ikke betaler lønn mellom oppdrag, sier Sandnes.

Bransjen som endret norsk arbeidsliv

SV, Rødt og Arbeiderpartiet foreslår forbud mot innleie av arbeidere

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Annonse

Flere saker

Annonse