JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hvem får lavlønnstillegg?

Mange lavtlønte får ikke lavlønnstillegg. Hun får ansvaret for å vurdere nye modeller

Hvordan kan LO bekjempe lavlønn og større lønnsforskjeller? En ny arbeidsgruppe skal lete etter svarene.
KREVENDE: Hvordan sikre de lavlønte lavlønnstillegg er mer krevende enn det kan høres ut som. NÅ skal LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik starte arbeidet med å finne den beste modellen.

KREVENDE: Hvordan sikre de lavlønte lavlønnstillegg er mer krevende enn det kan høres ut som. NÅ skal LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik starte arbeidet med å finne den beste modellen.

Ole Palmstrøm

sym@lomedia.no

Lavlønn, likelønn og reduserte lønnsforskjeller har i alle år vært viktige pilarer i LOs tariffpolitikk. Det store ubesvarte spørsmålet er fremdeles hvilke modeller man kan bruke for å treffe de lavlønte slik at alle nås. Den mest brukte modellen benytter «90 prosent av industriens gjennomsnitt» som grense for å gi tillegg. Men heller ikke her treffer man alle de som skal løftes.

Dette er lønna i over 300 yrker

Privat sektor

Nå skal en arbeidsgruppe gjennomgå ulike lavlønnsmodeller og andre tiltak som kan bekjempe lavlønn og hindre større forskjeller i privat sektor. Det er LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik som skal lede arbeidet sammen med representanter fra Fellesforbundet, Fagforbundet, Arbeidsmandsforbundet, Handel og Kontor, NNN, Transportarbeiderforbundet, Industri Energi og LO Stat. Knut Bodding, leder av LOs forhandlingsavdeling, er sekretær.

Følg oss på Facebook

Kompleks utfordring

I 2004 ble det foretatt en utredning om mulige modeller for lavlønnstillegg, likelønnstillegg og kvinnetillegg. Denne gangen er ikke likelønn tema i arbeidet, men utredningen skisserte en rekke lavlønnsmodeller og pekte på at flere virkemidler må tas i bruk. Det må skje ute på den enkelte bedrift gjennom lokale forhandlinger. Og ved forbundsvise oppgjør og forhandlinger mellom LO og NHO. I et mellomoppgjør mellom LO og NHO forhandles det for rundt 125 forskjellige overenskomster. Noe som illustrerer hvor krevende det er å finne gode modeller som passer alle.

Omfattende arbeid

Det er ikke satt noen tidsfrist for arbeidsgruppa som skal:

• Gjennomgå utviklingen av lønnsspredningen innenfor overenskomstene i privat sektor.

• Vurdere alternative modeller for lavlønnstillegg i sammenheng med andre virkemidler i lønnsdannelsen.

• Vurdere om etableringen av ny lønnsstatistikk kan gi grunnlag for en annen utforming av lavlønnsmodeller og hvordan LO og forbundene eventuelt kan dra nytte av dette.

Arbeidet skal begrenses til privat sektor.

De er lavtlønte, men får ikke lavlønnstillegg: – Jeg ble ganske overrasket

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse