JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mange nordmenn kan tape tusener på regjeringens medisinkutt – Ap refser kuttet

Arbeiderpartiet rister på hodet etter det ble kjent at regjeringen vil fjerne bidragsordningen for hvit resept.
Ingvild Kjerkol i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget er Arbeiderpartiets legemiddelpolitiske talsperson. Hun frykter at flere pasienter vil falle mellom to stoler når bidragsordningen forsvinner.

Ingvild Kjerkol i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget er Arbeiderpartiets legemiddelpolitiske talsperson. Hun frykter at flere pasienter vil falle mellom to stoler når bidragsordningen forsvinner.

Heiko Junge, NTB scanpix/ANB

stian.fyen@anb.no

– Det er ikke første gang regjeringen gjennomfører kutt med et pennestrøk uten å lytte til pasientene eller å ta de fulle og hele konsekvensene inn over seg. Vi husker godt stomipasientene som mistet store deler av sin støtte til medisinsk utstyr i 2016, sier legemiddelpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Ingvild Kjerkol, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Tidligere denne uka ble det kjent at regjeringen planlegger å skrote ordningen der det offentlige tar inntil 90 prosent av regningen for medisiner på hvit resept etter en egenandel.

Disse ti grafene viser Forskjells-Norge

Mellom to stoler

Ordningen med bidrag til hvit resept er ment å hjelpe de som faller mellom andre ordninger der det offentlige hjelper til med medisiner.

– Vi burde forvente at regjeringen samtidig som de kutter i støtteordninger til pasienter og syke, har gode svar til de som nå faller mellom to stoler og ikke vet hvilke økonomiske konsekvenser dette vil få, sier Kjerkol.

Hun mener dette ikke følger prinsippene alle var enige om å følge i kjølvannet av prioriteringsmeldingen.

– Vi ser nå at forslagene som legges fram av regjeringen, og som Stortinget ikke får behandle, vil slå svært uheldig ut for mange pasienter. Stortinget var helt tydelige på at når endringer i bidragsordningen skulle gjennomføres, skulle de ses i sammenheng med regelverksgjennomgangen av blåreseptordningen. Til nå ser det ikke ut til at regjeringens forslag har tatt de nødvendige hensynene, sier Ap-representanten.

Dagfinn (63) kan tape 10.000 kroner på nytt medisinkutt

Prioriteringsmeldingen

Leder i helsekomiteen på Stortinget, Kari Kjønaas Kjos (Frp), sier at selv om pasienter under hvit resept-ordningen har fått beskjed per brev om at bidragsordningen forsvinner neste år, har ikke regjeringen endelig bestemt seg. Heller ikke Frp.

– Etter prioriteringsmeldingen har også vi tatt til orde for å rydde opp i systemene sånn at det blir enklere å finne fram i jungelen både for helsepersonell og pasienter. Forslaget har vært på høring, men vi har ikke rukket å se på alle svarene som har kommet inn, sier hun.

(ANB)

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Annonse
Annonse