JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klima, olje og gass:

MDG, Rødt og SV fremmer forslag om stans i tildeling av letelisenser på norsk sokkel

Opposisjonspartiene MDG, Rødt og SV vil stoppe tildeling av letelisenser og fremmer felles forslag for Stortinget. Det liker Industri Energi-lederen dårlig.
REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

– Dette vil berøre tusenvis av våre medlemmer som vil miste jobben, sier forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim.

Før statsbudsjettet ble lagt fram tirsdag, fremmet MDG, Rødt og SV et forslag om at regjeringen skal stoppe all tildeling av letetillatelser på norsk sokkel. Forslaget omfatter ikke stans i selve produksjonen.

Rødt-representant Sofie Marhaug innrømmer at det vil ramme arbeidsplasser, men ikke like mange som om en hadde «skrudd av oljekranen».

– Men det er klart at det er folk som jobber med å lete etter olje og gass, og vi trenger en statlig plan for å opprette nye arbeidsplasser i industri og annet som kan erstatte petroleums-arbeidsplasser, sier Sofie Marhaug til NRK.

Klimarådgiver Aled har enorme forventninger til Støre: – Vi må få en lykkelig slutt på oljeeventyret

– Markeringsforslag

Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, ser på forslaget som et markeringsforslag.

– Hvis et slikt forslag gjennomføres, vil det berøre store deler av medlemmene til både Industri Energi og Fellesforbundet. Vi alene har 5000 medlemmer på flyterigg-område, som i så måte blir hardest rammet. Så har du leteavdelingene i operatørselskapene, leverandørene til riggselskap, oljeservicen, seismikk. Dette vil ramme hele verdikjeden og store deler av organisasjonen, sier Frode Alfheim til FriFagbevegelse.

Premiss mellom Ap og Sp

Arbeiderpartiet og Senterpartiet står på prinsippet om å utvikle, ikke avvikle. Det er Alfheim og Industri Energi opptatt av.

– Vi er glad for at de to partiene bestemte seg for å stå på det premisset. Det redder tusenvis av arbeidsplasser, sier Alfheim.

Også Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, gir uttrykk for full støtte til de nye regjeringspartienes profil om å utvikle, ikke avvikle.

– Det er en god politikk både i forhold til økte inntekter og sikring av velferden, sier Jørn Eggum.

Annonse
Annonse