JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Operaen har vært stengt for både publikum og ansatte siden 12. mars.

Operaen har vært stengt for både publikum og ansatte siden 12. mars.

Ole Palmstrøm

Fagforbund-leder tordner etter permitteringer:

Mener permitteringer ved Operaen er usaklige: – Rullegardinen har gått helt ned for arbeidsgiverne

Den Norske Opera & Ballett holder stengt ut april. Nesten 600 ansatte permitteres helt eller delvis.


01.04.2020
10:20
01.04.2020 10:23

baj@fagbladet.no

Operaen har vært stengt for både publikum og ansatte siden 12. mars, i tråd med myndighetenes anbefalinger om korona og smittevern.

Nå avlyses alle forestillinger, konserter og andre publikumsaktiviteter til og med 30. april. Flere forestillinger i mai må også avlyses, på grunn av manglende tid til prøver og forberedelser.

p

Så langt er 79 forestillinger og konserter berørt, og det kan bli flere avlysninger.

Manglende drift fører til at mange ansatte midlertidig har mistet arbeidsoppgavene sine. Det er dette, i kombinasjon med behovet for å sikre Operaens økonomi, som er grunnen til at de fleste ansatte nå mottar varsel om hel eller delvis permittering.

– Vi får ikke utført oppdraget vårt slik situasjonen er nå. Korona-pandemien rammer også økonomien vår hardt, selv om Den Norske Opera & Ballett mottar betydelig statsstøtte. Et stengt operahus og avlyste forestillinger betyr store tapte egeninntekter, sier administrerende direktør Geir Bergkastet ifølge NTB.

Dette medfører at 598 ansatte ved operaen permitteres helt eller delvis.

Tordner etter permitteringer

Henriette Jevnaker, leder av Fagforbundet Teater og Scene, sier det er strenge saklighetskrav når det kommer til permitteringer, og mener disse ikke er oppfylt.

– Jeg er steike forbanna. Permittering er en alvorlig sak og så inngripende i folk lønns- og arbeidsvilkår, men i denne situasjonen har de ikke gått inn i saklighetsgrunnlaget. Rullegardinen har gått helt ned for arbeidsgiverne. Det skal være saklig grunnlag for permitteringer, sier Jevnaker.

De ansatte innen produksjon og teknikk jobber ofte i lang tid før premierer. Dette kunne de godt ha fortsatt med, mener lederen av Fagforbundet Teater og Scene.

De ansatte innen produksjon og teknikk jobber ofte i lang tid før premierer. Dette kunne de godt ha fortsatt med, mener lederen av Fagforbundet Teater og Scene.

Ole Palmstrøm

Hun peker på at Fagforbundets medlemmer innen produksjon ofte jobber i mange måneder, av og til i år, med forskjellige produksjoner foran premierer. Noe Jevnaker mener disse kunne gjort i den tiden forbudet mot publikumsrettede virksomheter er aktivt.

– At arbeidsgiver går blindt ut og permitterer, er uansvarlig personalpolitikk, mener Jevnaker.

p

Operaens utøvende kunstnere trenger å holde ferdighetene sine ved like og blir derfor delvis permittert. Fagforbundet har omtrent 200 medlemmer ved Operaen – i hovedsak innen teknikk og produksjon. Disse rammes hardest.

Jevnaker har sammen med avdelingslederne og de største klubbene kartlagt arbeidsoppgaver de ansatte kan gjøre selv om det er forbud mot kulturarrangementer. Disse ble oversendt ledelsen 23. mars.

– Det er mye produksjonsarbeid, kompetansetiltak og vedlikeholdsarbeid som kun kan gjøres når det er stengt. Men ingen av de innspillene vi har kommet med opplever vi blir tatt med og vurdert seriøst, sier Jevnaker.

– Ingen reelle forhandlinger

Hun mener spesielt ledelsen for Den Norske Opera har opptrådt uansvarlig.

– I de andre virksomhetene opplever vi i større grad fra arbeidsgiver reelle forhandlinger med de ansatte om delvis permittering. På operaen har de kun fokus på lønnsomheten og ikke på de ansatte, mener Jevnaker.

Det foregår arbeid i regi av Statsbygg inne på Operahuset, slik at huset i seg selv ikke er stengt for arbeid.

– Nå sender vi ut uenighetsprotokoller over en lav sko og bestrider sakligheten på permitteringene, forteller hun.

Den Norske Opera fikk i 2018 625.000 millioner kroner i statsstøtte.

- Tung dag

Administrerende direktør Geir Bergkastet mener operaens ledelse har gjennomført reelle forhandlinger med fagforeningene, men uten å komme til enighet.

– Først av alt vil jeg si at dette er en tung dag i Operaens historie. Vi har gjennomført drøftinger med de tillitsvalgte, men vi har ikke kommet til enighet.

Han mener Fagforbundet Teater og Scene har vært konstruktive i sine innspill og innspillene er vurdert.

– Gjennom drøftingene gjorde vi noen mindre justeringer knyttet til vedlikeholdsoppgaver. Av hensyn til de økonomiske utfordringene Operaen nå står overfor, har arbeidsgiver ønsket å ta størst mulig kostnadskutt nå som smittevernhensyn gjør at Operaen er stengt og vanlig produksjon ikke er mulig. Både vårens og høstens inntektsgrunnlag er under sterkt press. Vi ønsker å komme snarest mulig tilbake i produksjon, selv om vi sannsynligvis ikke vil kunne fylle hovedscenen med publikum på en god stund, sier Bergkastet.

Har saklig grunn til permitteringer

På direkte spørsmål om hvorfor de ansatte innen produksjon ikke kan utføre oppgaver innen blant annet vedlikehold mens operaen uansett er stengt, sier Bergkastet:

– Arbeidsgiver gjorde det klart under drøftingene at fokuset fremover vil være å få i gang produksjonsvirksomheten. Når vi kan være i gang igjen i ulike arbeidsgrupper vil avhenge av myndighetsanbefalinger og risikovurderinger vi gjør sammen med vernetjeneste og bedriftshelsetjeneste. Den Norske Opera & Ballett er også i kontakt med helse- og omsorgsvirksomheter i å tilby produksjon av smittevernutstyr. Vi ønsker å bidra til slik produksjon, som også kan bety at medarbeidere tas tilbake i arbeid før lønnspliktperioden utløper. Vi jobber nå med å avklare dette, sier Bergkastet.

At saklighetskravet ikke er oppfylt og at ledelsen for operaen kun har hatt oppmerksomhet på lønnsomhet, ikke på de ansatte, og dermed driver med uansvarlig personalpolitikk, benekter Bergkastet i sin helhet:

– Vi mener at myndighetsforbudet, smittevernhensyn og de økonomiske utfordringene koronakrisen gir, er saklig grunn for å gå til permitteringer. Vårt hovedhensyn har vært de ansattes helse. I tillegg vil vi naturligvis bidra til å begrense smittespredning. Videre har vi fokus på å drive mest mulig forsvarlig innenfor den økonomien Operaen har. På den måten mener vi at vi trygger fremtidige arbeidsplasser, sier Bergkastet.

Flere scener rammet

Nationaltheatret permitterer 40 ansatte helt, 220 ansatte permitteres gradert, mens 30 medarbeidere ikke permitteres. Teatersjef Hanne Tømta beklager permitteringene, men ser ingen annen utvei for å ivareta sunn drift på Nationaltheatret i tiden som kommer:

– Som så mange andre aktører i kulturfeltet er også Nationaltheatret hardt rammet av koronakrisen. Selv om teatret mottar statsstøtte, er vi helt avhengige av egeninntekter for å kunne opprettholde en sunn drift. Når disse inntektene nå helt uteblir, er vi dessverre nødt til å sende ut permitteringsvarsler til mange av teatrets medarbeidere. Jeg vil takke de tillitsvalgte for verdifulle innspill og konstruktiv dialog. Vi ser alle fram til at vi i fellesskap kan kalle tilbake folk i arbeid når det igjen er mulig å skape, formidle og spille teater for et bredt publikum, uttaler Tømta i en pressemelding.

Det Norske Teatret har delvis permittert 250 ansatte, som følge av avlyste aktiviteter på teateret ut april. Dette ifølge NRK.

p

– Vi håper denne perioden blir så kort som mulig, og vi skal gjøre alt i vår makt for å bringe de ansatte tilbake i arbeid så fort det er helsemessig og økonomisk forsvarlig. Vi ser fram til å åpne dørene for publikum igjen, sier teatersjef Erik Ulfsby i en pressemelding.

Oslo Nye Teater skriver i en pressemelding at ved å avlyse alle forestillinger fram til sommeren tilsvarer et tap på 22 millioner kroner i inntekt og 60 000 besøkende.

– Dette skulle vært Oslo Nyes beste år på lange tider. Det er ulidelig trist å nå måtte gå den motsatte vei med å permittere de ansatte og vi er oppriktig lei oss for at teatret har kommet i denne situasjonen, sier direktør Jan Beckmann.

01.04.2020
10:20
01.04.2020 10:23



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker