JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsledighet:

Mer koronatrøbbel i vente for bedriftene – mange blir oppsagt

Antall servicebedrifter som har måttet si opp ansatte, har økt kraftig den siste måneden. Særlig for kantiner er situasjonen prekær.
Tallet på oppsigelser i servicenæringen har gått kraftig opp, ifølge NHO Service og Handel.

Tallet på oppsigelser i servicenæringen har gått kraftig opp, ifølge NHO Service og Handel.

Erlend Angelo

NHO Service og Handel frykter nå at nye oppsigelser kommer om ikke en ny kompensasjonsordning kommer på plass.

– Uten kompensasjonsordningen, som inntil 1. september ga støtte til bedrifter rammet av koronakrisen, vil vi se en ytterligere økning i antall oppsigelser, sier administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn.

– Antall oppsigelser har ikke gått ned slik vi håpet, men har tvert imot eskalert den siste måneden, og folk mister jobben i dette øyeblikk, sier hun.

Oversikt: Her er resultatene i lønnsoppgjørene så langt

Verst for kantiner

Situasjonen er verst for landets kantinebedrifter. Her svarer 45 prosent at de har planer om å si opp ansatte, og like mange har allerede sagt opp ansatte som følge av koronapandemien. Til sammenligning svarer 19 prosent av reiselivsbedriftene det samme, viser ferske tall fra NHOs medlemsundersøkelse.

Flere på hjemmekontor har skapt en bølge av oppsigelser i kantinebransjen.

– Dette har vi ikke viet nok oppmerksomhet, og nå får det konsekvenser for mange ansatte. Kantine- og matomsorgsbransjen er kjempestor, og sysselsetter rundt 8.000 i små og store kantiner i hele Norge, fra mekaniske verksteder til sykehus, sier Kaltenborn.

Hun framholder at mange kantiner bruker ufaglærte ansatte, som får sin opplæring i bedrift.

– Dette er ansatte som vi vet har vanskelig for å få ny jobb, og derfor er dette veldig urovekkende tall, sier Kaltenborn.

Hjemmekontor under pandemien: Livet ble snudd på hodet for Janne og Dag Rune

Sviktende etterspørsel

Også i resten av NHOs medlemsbedrifter stiger uroen. Hver måned siden Norge ble koronastengt for et halvt år siden, har NHO spurt flere tusen bedrifter om hvordan de påvirkes av pandemien.

Stadig flere rapporterer nå om sviktende etterspørsel, lavere omsetning og en opptrapping av oppsigelser. Bare den siste måneden har andelen bedrifter som har gjennomført oppsigelser, steget fra 9 til 12 prosent.

– Først ble det verre. Så ble det bedre. Nå blir det verre igjen, sier sjeføkonom Øystein Dørum i NHO til E24.

Tiden er bedriftenes verste fiende, mener sjeføkonomen.

– Jo lengre tid det går før vi er tilbake i en normal situasjon, desto flere bedrifter risikerer å gå under. Og enda flere risikerer å miste jobben permanent, utdyper han til Dagbladet.

Aktuelt: Regjeringen foreslår å skrote «enkepensjonen»

Blitt verre

I tjeneste- og handelssektoren sier 56 prosent av bedriftene at de har merket lavere etterspørsel siste fire uker, en oppgang på 15 prosentpoeng fra fem uker siden. 17 prosent har måttet gå til oppsigelser, opp fra 10 prosent i august. 16 prosent har planer om nye oppsigelser.

Fire av ti bedrifter i servicebransjene sier at kompensasjonsordningen, som opphørte i august, ville vært til hjelp i månedene som nå står foran dem.

Ny krisepakke: Rødt krever feriepenger for arbeidsledige og permitterte

Annonse
Annonse