JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mer svart arbeid

Mer utenlandsk arbeidskraft og flere som vil kjøpe svart gjør at det blir mer svart arbeid i Norge, viser ny rapport.
Det utføres mer svart arbeid i Norge. Det kan gå ut over sikkerheten. Illustrasjonsfoto.

Det utføres mer svart arbeid i Norge. Det kan gå ut over sikkerheten. Illustrasjonsfoto.

Erlend Angelo.

torkjell.tradal@lomedia.no

En ny rapport fra Fafo om privatmarkedet i byggenæringen viser at det blir utført mer svart arbeid i byggenæringen i Norge enn tidligere. Nordmenn har fått bedre råd og flere utenlandske arbeidere, og ifølge rapporten gjør det situasjonen verre.

– Svart arbeid er utvilsomt et problem og en del av det norske samfunnet. Det har alltid vært litt svart arbeid, men nå er vi bekymra for at det er arbeidstakere som jobber permanent i et svart privatmarked. Det er en alvorlig situasjon, sier Line Eldring.

Hun er en av forskerne bak Fafo-rapporten, som også omtales av Dagbladet i dag.

Dårlig sikkerhet

Det er vanskelig å fastslå hvor mye svart arbeid som utføres, ettersom det er så mange husholdninger og byggeplasser der arbeidet blir gjort. Men konsekvensene av det svarte arbeidet kan uansett bli alvorlige for arbeidstakere.

– I tillegg til at man unndrar seg skatt, er konsekvensen at man har få rettigheter. Man får dårligere betaling og dårligere sikkerhet. Det er stor sjanse for belastninger og skader, konstaterer Eldring.

I 2009 opplyste tre av ti bedriftsledere at de opplevde at konkurrenter benyttet seg av billig arbeidskraft. I 2013 sa seks av ti bedriftsledere føler at prisene presses nedover. Det kan bety mer svart arbeid og at flere betaler minstelønn til ansatte. I male- og tapetseringsbransjen opplyser fire av ti bedrifter at omsetningen har sunket de siste fem, og seks av ti at det blir mer svart arbeid.

Blant arbeidstakerne selv i privatmarkedet som har svart på undersøkelsen, oppgir halvparten at de ikke vet om kundene betaler merverdiavgift.

– Det kan være fordi de ikke vet, men også fordi det er snakk om ulovlige forhold. Det er indikasjoner på at det er flere som ikke betaler skatt, enn det de selv oppgir, forteller Eldring.

Blir ikke tatt

For de som kjøper og selger svart arbeid er det liten risiko for å bli tatt. Det er begrensninger hvor hva myndighetene kan kontrollere, og hva de prioriterer å kontrollere. Eldring tror flere kontroller og tilsyn kan være effektivt.

– Og bransjen ønsker selv et ROT-fradrag. Det tror vi også vil ha effekt, selv om det er høyst uklart hvor stor effekten vil være.

Rapporten løfter blant annet også fram å legge mer til rette for å velge hvitt arbeid, innføre kompetansekrav for håndverkere og ansvarliggjøre kjøpere som mulig tiltak som kan begrense svart arbeid. Og ikke minst kan bransjen ta i et tak selv. Rapporten stiller spørsmål til om de hvite bedriftene har neglisjert privatmarkedet.

– Folk er ikke sikre på at det å kjøpe hvitt gir dem kvalitet og ordentlig utført jobb, så risikoen ved å i stedet velge svart oppfattes ikke som så stor. Vanlige folk opplever det som vanskelig å få tak i gode leverandører. Den hvite bransjen kan tjene på å skjerpe seg og være mer tilstede for privatkunder. For eksempel på nettet, der det omsettes mye svart arbeid, foreslår Eldring.

– Kriminelt

I dag skriver også Dagbladet om rapporten. Til avisa sier Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenøringens Landsforenigen (BNL), at svart arbeid undergraver samfunnet.

– Det er et stort problem at det oppleves som allment akseptert å kjøpe svart. Rapporten er ramsalt lesing, og viser hvor alvorlig situasjonen har blitt. Folk bør huske at dette er kriminelt, sier Sandnes.

Men ikke alle vil rette pekefingeren mot vanlige folk. Arne Hagen i Fellesforbundet i Telemark, mener bedriftene må ta ansvaret.

– Man må gå på de useriøse bedriftene som bruker regelverket. Mange ansatte vet ikke engang at de jobber svart, og mange kunder skjønner ikke at de kjøper svart, selv om prisen er lav, mener Hagen.

Han mener det gammeldagse svarte arbeidet var et mindre problem.

– Det var svært begrensa hvor mye man fikk gjort på fritiden. Men nå jobber noen svart hele dagen. Det er alvorlig og da må vi gå på bedriftene, mener Hagen.

Vil samarbeide

Ingrid Finboe Svendsen, direktør i Arbeidstilsynet, sier de vil utføre flere tilsyn innen bygg- og anlegg de kommende årene.

– Vi vil utføre flere tilsyn, men det er viktig å gjøre det i samarbeid med andre. Vi vil samarbeide mer med skattemyndigheter og politi, for dette er en alvorlig utfordring og ofte dreier det seg også om svart økonomi, sier Svendsen.

Hun frykter også konsekvensene for arbeidstakerne i form av mindre sikkerhet, lønn og rettigheter.

– Det er utfordrende å kontrollere privatmarkedet. Men vi kan dra på tilsyn der det er utbyggingsområder, og vi får tips. Arbeidstilsynet har også etablert en tipsløsning. Den hjelper oss også å kontrollere privatmarkedet, avslutter Svendsen.

Annonse

Flere saker

Annonse