JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Merkel-rådgiver: – Senk minstelønna for å sysselsette flyktninger

Den lovbestemte minstelønna er for høy for mange av flyktningene som nå kommer til Tyskland, mener viktig tysk økonom.
UNDER PRESS: Etter bare et halvår med politisk bestemt minstelønn kommer forslag om å senke nivået fra 8,50 i timen.

UNDER PRESS: Etter bare et halvår med politisk bestemt minstelønn kommer forslag om å senke nivået fra 8,50 i timen.

Wikimedia Commons

eline@lomedia.no

Flyktningene som nå kommer til Tyskland blir brukt som argument for å senke den politisk bestemte minstelønna på 8,50 euro i timen.

Sjefen for den München-baserte tenketanken Ifo-Institut sier til næringslivsnettstedet DWN at de fleste av flyktningene ikke kvalifisert for det tyske arbeidsmarkedet.

Skattebetalerne

– For at ikke flyktningene skal bli en belastning for tyske skattebetalere må de inn i lønnet arbeid så raskt som mulig. Det er grunn til å frykte at mange av dem ikke vil kunne få seg arbeid med en minstelønn på 8,50, fordi de ikke har høy nok produktivitet, sier Ifo-sjef Hans-Werner Sinn.

Den logiske konsekvensen må være at minstelønna senkes, mener han.

Sinn regnes som en mektig økonom med stort nettverk og en sentral premissleverandør for forbundskansler Angela Merkel. Under Hellas-krisa i sommer var Sinn blant dem som presset på for en mest mulig kompromissløs kurs fra tysk side.

Kontroversiell mintelønn

Tyskland har en stor andel fattige arbeidende, altså folk som arbeider men likevel ikke kan brødfø seg og sin familie fordi lønningene er så lave. I 2013 var tallet 3,1 millioner, ifølge offisiell statistikk.

Kravet om innføringen av en politisk bestemt minstelønn var fagbevegelsens forsøk på å møte denne utfordringen. Ordningen ble innført fra 1. januar i år. Nå fører en ny mulighet for tilgang på billig arbeidskraft til at det allerede legges press på lønnsnivået.

Ifølge prognosene kan Tyskland ta imot rundt 800.000 flyktninger i år. Men motstanden mot minstelønn er ikke av nyere dato fra Ifo-instituttets side. Allerede i fjor advarte Hans-Werner Sinn mot lavere konkurransekraft og tap av jobber som følge av lovbestemt minstelønn.

Arbeidsministeren: – Ikke kvalifisert

Høyre-ideologen Hans-Werner Sinns vurdering av at flyktningene som kommer ikke er godt nok kvalifisert har et ekko i arbeidsminister Andrea Nahles.

Hun ber om nøkterne forventninger til en rask integrasjon av de nyankomne:

– Ikke en gang hver tiende har kvalifikasjoner til å gå direkte ut i jobb eller utdanning, sa Nahles i en debatt i Forbundsdagen nylig.

Nahles peker på at det mangler både tyskkunnskaper og andre, og at det kreves et stort utdanningsløft for å hjelpe flyktningene ut i arbeid.

– Ikke en gang hver tiende har kvalifikasjoner til å gå direkte ut i jobb eller utdanning

Andrea Nahles, arbeidsminister

Annonse
Annonse