JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forbud mot innleie

Midlertidige ansettelser skal erstatte innleie i byggebransjen. – Ulovlig omgåelse av forbudet

Fagbevegelsen mener bemanningsbransjens plan for å omgå innleieforbudet i Oslo-området bryter arbeidsmiljøloven.
Workshop er et selskap i ManpowerGroup og har leid ut bygningsarbeidere til entreprenørene i Osloområdet. Når forbudet mot innleie trer i kraft vil de erstatte utleie av arbeidskraft med midlertidige arbeidskontrakter.

Workshop er et selskap i ManpowerGroup og har leid ut bygningsarbeidere til entreprenørene i Osloområdet. Når forbudet mot innleie trer i kraft vil de erstatte utleie av arbeidskraft med midlertidige arbeidskontrakter.

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

helge@lomedia.no

Fra 1. april blir det forbudt å leie inn arbeidskraft til byggebransjen i Oslofjordområdet.

Dette forbudet har kommet fordi bransjen i mange år har opplevd en svært høy andel av innleide arbeidstakere.

Nå vil bemanningsbyråene erstatte utleie av arbeidskraft med midlertidige arbeidskontrakter når forbudet trer i kraft.

Det viser referatet fra et informasjonsmøte i Workshop 24. januar, der bedriftens ansatte ble informert om de nye reglene.

Workshop er et bemanningsbyrå i Manpower Group.

Har allerede bestillinger fra kunder

I referatet fra møtet heter det at «vår hovedstrategi i forbudsområdet Oslo, Viken og tidligere Vestfold er å kunne tilby formidling av våre tidligere ansatte som prosjektansatt/midlertidig ansettelse hos våre kunder ute på byggeplassene.»

Ifølge referatet er også entreprenørene, bedrifter som leier inn arbeidskraft, positive til en slik nyordning.

De skriver i tillegg at «Vi jobber for å skaffe så mange som mulig prosjektansettelse ute hos kunder også etter 1. juli. Flere kunder har vist stor interesse og vi har bestillinger.»

Workshop informerte tirsdag 24. januar sin ansatte om de nye reglene for innleie av arbeidskraft i byggebransjen i Oslo-området.

Workshop informerte tirsdag 24. januar sin ansatte om de nye reglene for innleie av arbeidskraft i byggebransjen i Oslo-området.

Torgny Hasås

Samme kontrakt som tidligere

I stedet for at arbeidstakerne er ansatt i Workshop og leies ut til entreprenørene, skal de ansatte etter den nye planen bli ansatt hos entreprenørene på tidsbegrensede arbeidsavtaler.

Arbeidsavtalene er planlagt å vare i opp til tre måneder.

Når arbeidsavtalen løper ut, skal arbeidstakeren ha den samme kontakten med Workshops personalkontor som tidligere.

Bemanningsbyrået har også fått signaler fra kundene om at Workshop skal ha det meste av oppfølgningen på samme måte som i dag.

Forskjellen blir at lønningene ikke kommer fra Workshop, men fra entreprenøren.

Les mer: Mange håper innleie-forbudet blir en ny start for byggebransjen

Ulovlig omgåelse av forbudet

– Dette er en omgåelse av forbudet, og er ulovlig, sier Joachim Espe, leder for Oslo bygningsarbeiderforening.

Han har registrert at flere bemanningsbyrå som leier ut arbeidskraft til byggebransjen i Oslo-området, forsøker seg på en tilsvarende praksis.

Det er to sentrale endringer i arbeidsmiljøloven som gjelder fra 1. april.

For det første er det forbudet mot innleie i byggebransjen i Oslo-området. Det andre er at det ikke lenger er lov å leie inn ved midlertidig behov.

Men det er fortsatt lov å ansette folk ved midlertidige behov.

– Dette er en omgåelse av forbudet, og er ulovlig, sier Joachim Espe, leder for Oslo bygningsarbeiderforening, om Workshops plan.

– Dette er en omgåelse av forbudet, og er ulovlig, sier Joachim Espe, leder for Oslo bygningsarbeiderforening, om Workshops plan.

Håvard Sæbø

Motsatt av Stortingets ønske

– Hvis det er snakk om flere midlertidige kontrakter etter hverandre så er det ikke et midlertidig behov, sier Espe.

Han mener at det bemanningsbyrået forsøker seg på, er å opprettholde dagens praksis. Dette er det motsatte av det Stortinget ønsket da de forandret loven, sier Espe.

Nestleder i LO, Steinar Krogstad er opprinnelig bygningsarbeider. Han er vara til Stortinget og var med å vedta lovendringen. Han er helt enig med Espes tolkning.

I en epost til FriFagbevegelse skriver han at bygningsarbeid ikke er definert som midlertidig arbeid.

«Når de hevder de kan ta ansvar for at «deres» ansatte blir midlertidig ansatt i prosjekter vil det være i strid med loven. Adgangen til midlertidig ansettelse er stram og er knyttet til uforutsette kortvarige arbeidstopper», skriver Krogstad.

Fellesforbundet vil fotfølge innleieforbudet: – Det er vårt ansvar å få det til å fungere

Samme konsept som Stolt Bemanning

I referatet fra Workshop-møtet heter det at det fortsatt lov å leie ut til byggfirmaer utenfor Oslo-området, produksjon av byggevarer og utleie til anlegg som ikke er definert som en byggeplass.

Dette er Krogstad uenig i. Han mener at det ikke er gitt generell adgang til å leie inn arbeidskraft i resten av landet.

«Andre steder kan innleie kun skje etter avtale med tillitsvalgte i tariffbundne bedrifter», skriver Krogstad

«Det ser ut som de prøver seg på samme konsept som Stolt Bemanning. Jeg vil anta de vil ta betalt for å tilby midlertidige ansatte for virksomhetene og at de tar ansvaret for opp og nedbemanning. Det vil være i strid med loven. Arbeidsgiveransvaret vil være der de er ansatte,» mener han.

– Vil være i strid med loven, mener LOs nestleder Steinar Krogstad (t.v.). Han er enig i at bemanningsbyrået Workshop forsøker å omgå forbudet mot innleie. Her med hovedtillitsvalgt hos entreprenørselskapet Hent, Johan Henry Eide.

– Vil være i strid med loven, mener LOs nestleder Steinar Krogstad (t.v.). Han er enig i at bemanningsbyrået Workshop forsøker å omgå forbudet mot innleie. Her med hovedtillitsvalgt hos entreprenørselskapet Hent, Johan Henry Eide.

Jan-Erik Østlie

Ikke livets rett

Det første tegnet på at bemanningsbransjen tilpasset seg kom i september i fjor. Magasinet for fagorganiserte skrev om saken.

Stolt Bemanning reklamerte da for hvordan de fortsatt kunne levere arbeidskraft til entreprenørene når det ble forbud mot innleie i bygg.

De reklamerte med at de kunne formidle bygningsarbeidere til midlertidige jobber. Det er dette konseptet Steinar Krogstad refererer til.

Da uttalte Joachim Espe at Stolt ikke er en bedrift som ikke har livets rett i det nye systemet.

– De prøver seg med en ny modell som de håper skal bli akseptert.

Les mer: LO-lederen hevder at Erna Solberg bevisst sprer feilinformasjon om innleie

Bemanningsbyrået vil ikke svare

Workshop vil ikke besvare spørsmål fra FriFagbevegelse.

Vi sendte over spørsmål om denne nye praksisen var i tråd med arbeidsmiljøloven. Vi stilte også spørsmål om hvordan disse oppdragene skulle faktureres om det var per time eller per oppdrag.

Dessuten om de hadde fått noen negative tilbakemeldinger fra kunden.

Siden det i referatet fra allmøtet også er skrevet at et regjeringsskifte vil føre til at utleie vil bli lovlig igjen, stilte vi spørsmål om Workshop ville jobbe for regjeringsskifte.

«Ønsker å hjelpe våre kunder»

I stedet for å svare videresendte Rolf Bjerved i Workshop e-posten videre til ManpowerGroup.

Kommunikasjonsdirektør i konsernet svarer følgende på våre spørsmål:

«Vi har ikke kommentarer til hva vi diskuterer internt med våre ansatte. Vi vil selvfølgelig til enhver tid forholde oss til gjeldende lovgivning, samtidig som vi ønsker å hjelpe våre kunder med arbeidskraftbehov og våre ansatte med jobbmuligheter.»

Kommentar: «NHO skyver polske arbeidsfolk foran seg i en PR-kampanje»

Annonse

Flere saker

Annonse