JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortingsvalget 2021

Mikroskopiske marginer skiller partiene i kampen om det siste mandatet i Oslo

Hovedstaden velger i år 20 representanter. Her kan du se hvordan de ulike partiene ligger an.
Stortingsvalgkampen er over. Her er forbundsleder i NNN, Anne Berit Anker Hansen og fjerdekandidat for Arbeiderpartiet i Oslo, Trine Lise Sundnes på valgkampbesøk på Arcus. Sundnes står på det som kalles en sikekr plass i Oslo.

Stortingsvalgkampen er over. Her er forbundsleder i NNN, Anne Berit Anker Hansen og fjerdekandidat for Arbeiderpartiet i Oslo, Trine Lise Sundnes på valgkampbesøk på Arcus. Sundnes står på det som kalles en sikekr plass i Oslo.

Erlend Angelo

torgny@lomedia.no

Stortingsvalget i Oslo blir svært spennende. Det er den valgkretsen (fylke) med flest representanter. På Stortinget er det 19 representanter fra Oslo, men ved årets valg har antall representanter for hovedstaden økt, slik at det er 20 representanter som skal velges fra hovedstaden.

Skiller én stemme

Det er knallhard kamp om det siste mandatet. På den siste meningsmålingen for Oslo som VG publisert lørdag slåss Rødt, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet om det siste mandatet.

Rødts Seher Aydar var inne med 1 - én - stemmes forsprang på Arbeiderpartiets femte representant Frode Jacobsen. Rett bak, med en margin på 367 stemmer, lå Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsperson, Jon Engen-Helgheim. Helgheim har representert Buskerud Frp på Stortinget i denne sesjonen, men ble vraket av sine egne, og fikk en ny sjanse da han stilte opp på andre plass i Oslo.

Aktuelt: Åtte år med regjeringen Solberg: Disse kuttene har rammet arbeidere, syke, uføre og aleneforeldre

Arbeiderpartiet

Med utgangspunkt i denne målingen får Arbeiderpartiet fire representanter fra Oslo. Det er:

Jonas Gahr Støre, Kamzy Gunaratnam, Espen Barth Eide og Trine Lise Sundnes

Aktuelt: Etter et langt og tøft arbeidsliv er bekjempelse av ulikhet den viktigste saken for Heidi (64) før valget

Høyre

Høyre er også inne med fire representanter:

Ine Eriksen Søreide, Nikolai Eivindssøn Astrup, Heidi Nordby Lunde og Mudassar Hussain Kapur er på det som kalles sikker plass. Mathilde Tybring-Gjedde får sansynligvis ikke følge sin far Christian Tybring-Gjedde inn i på Stortinget, og mangeårige stortingsrepresentant Michael Tetzschner må si farvel til sin plass.

Både Høyre og Arbeiderpartiet ligger an til å få en klar tilbakegang i Oslo ifølge meningsmålingen. De går tilbake fra forrige valg med over 5 prosentpoeng begge to.

Aktuelt: Tobias (25) er spent på om det blir Stortinget eller Kiwi

SV og MDG

SV ligger an til å få tre representanter:

Kari Elisabeth Kaski, Marian Abdi Hussein og Andreas Sjalg Unneland

Sammen med MDG er SV det partiet som ser ut til å få størst framgang i forhold til valget for fire år siden. Begge partiene ligger an til å få en framgang på over fire prosent.

Med et slikt valg vil MDG fordoble antall representanter fra Oslo. Une Bastholm, vil i så fall få følge med Rasmus Hansson på Oslo-benken.

Mye delt: Pensjonskassa ville ha tilbake 574.000 kroner fra tidligere fengselsbetjent Hagder (82)

Venstre

Venstre vil beholde sine to representanter. Trine Schei Grande forlater Stortinget og hennes plass overtas av dagens kunnskapsminister Guri Melby. Ola Elvestuen vil beholde sin plass.

Rødt

Rødt gjorde et svært godt valg i Oslo i 2017 da Bjørnar Moxnes ble valgt inn. Framgangen i Oslo ligger ikke an til å bli like stor i Oslo som på landsbasis. Men det kan være mulig å få inn Seher Aydar, Rødts andrekandidat.

Denne skaper debatt: Geir ble sykere i møte med Nav. Nå krever en rekke politikere endring

Frp og Senterpartiet

Fremskrittspartiet ligger an til å få inn Christian Tybring-Gjedde, med Jon Helgheim på kampplass.

Det siste partiet som kan bli representert fra Oslo er Senterpartiet. Senterpartiet har ikke vært representert fra Oslo siden Arne Haukvik ble valgt inn på en nei til EU vind i 1993. Nå står konvertitten Jan Bøhler på første plass. Han har representert Arbeiderpartiet på Stortinget siden 2005 inn til han ikke ble renominert av Arbeiderpartiet i vinter. Da meldte han overgang til Senterpartiet.

Annonse
Annonse