JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tri Nguyen Dinh

Fagforbundet og Sp

Misnøyen med Senterpartiet øker i Fagforbundet. Se hva fylkeslederne mener

Fagbladet har spurt Fagforbundets regionledere om forholdet til Senterpartiet. Støtten til de rødgrønne partiene er fortsatt er sterk, selv om flere er usikre på Sps rolle.


03.07.2019
11:10
21.08.2023 17:14

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Mandag skrev Fagbladet at Fagforbundet i Vestfold og Telemark ikke vil støtte Senterpartiet i årets valgkamp fordi partiet ikke vil si om de går til høyre eller venstre etter valget. Derfor sendte Fagbladet e-post til Fagforbundets regionledere for å finne ut hvordan de forholder seg til Senterpartiet.

(Saken vil bli oppdatert med svar fra flere forbundsregioner)

Så langt har Fagbladet fått svar fra syv forbundsregioner. Mens flere holder fast på det gamle slagordet om å stemme rødgrønt, ber andre medlemmene og de lokale organisasjonene om å tenke seg om når det gjelder Sp. Hedmark er den forbundsregionen som tydeligst tar avstand fra Senterpartiet, som følge av partiets flørting med høyresiden.

På spørsmål om de tre viktigste valgkampsakene i år, svarer nesten samtlige regioner at heltid og kampen mot privatisering troner høyest.

Hedmark mest kritisk

Av de regionene Fagbladet har fått svar fra, er Fagforbundet Hedmark den forbundsregionen som er tydeligst i sin kritikk av Senterpartiets vingling mellom borgerlig og rød side. I likhet med Telemark dropper de å anbefale medlemmer å stemme rødgrønt i årets valgkamp.

– Når Senterpartiet ikke er tydelige på hvilken side de vil velge etter valget, gir vi ingen anbefalinger om å stemme rødgrønt, sier Helene Harsvik Skeibrok, regionsleder for Fagforbundet Hedmark.

Skeibrok nevner spesielt Elverum og Stange som kommuner der Sp allerede før valget har gått ut og sagt at partiet vil samarbeide med Høyre og Frp. Dette bidrar til at Fagforbundet Hedmark ikke anbefaler sine medlemmer om å stemme rødgrønt.

– Vi har sagt at her må den enkelte fagforening selv vurdere hva som er riktig å gjøre lokalt. I hovedsak anbefaler vi medlemmene å bruke stemmeretten, sier Skeibrok.

Ett fylke

Hedmark skal fra 1. januar 2020 bli ett fylke sammen med Oppland og få navnet Innlandet. Skeibrok mener regionreformen så langt har gitt resultater som gagner Fagforbundets medlemmer.

– Vi har tatt tilbake blant annet Bedriftshelsetjenesten og Hedmark trafikk- og kjørekontor i Folldal i egen virksomhet. Dette er vi veldig fornøyd med, sier regionlederen.

Fagforbundet Hedmark har samarbeidsavtale med Arbeiderpartiet.

Dette er de tre viktigste valgkampsakene i Hedmark:

• Heltidskultur
• Nei til privatisering og konkurranseutsetting
• God kvalitet i tjenestene ved blant annet satsing på kompetanseheving for de ansatte

Hordaland

Et nytt fylke som kommer til å se dagens lys fra nyttår er Vestland, som skal bestå av dagens Hordaland og Sogn og Fjordane. Her har ikke Senterpartiet tatt stilling til hvilken politisk fløy de vil støtte etter valget.

– Vi er veldig skuffet over at Senterpartiet her i Vestland ikke har gått ut og klart sagt ifra at de går for et rødgrønt samarbeid på fylkesnivå, sier Ørjan Myrmel, regionleder i Fagforbundet Hordaland.

Likevel kommer Fagforbundet Hordaland til å anbefale at medlemmer gir sine stemmer til rødgrønne partier, men med ett forbehold:

– Lokalt anbefaler vi fagforeningene å få klarhet i om Senterpartiet går for en rødgrønn allianse eller om de kan risikere å havne over på den blåblå siden, sier han.

Fagforbundet Hordaland har et fagligpolitisk samarbeid med Arbeiderpartiet.

Dette er de tre viktigste valgkampsakene i Hordaland:

• Heltidskultur
• Kampen mot privatisering og konkurranseutsetting
• Lærlinger

Østfold

Oddbjørg Strømme.

Oddbjørg Strømme.

Fagforbundet Østfold

Regjeringens regionreform fører til at 18 fylker blir til 11. En av de geografisk mest komplekse sammenslåingene er Viken, som blir bestående av dagens Buskerud, Akershus og Østfold. Oddbjørg Strømme, regionleder for Fagforbundet Østfold, skriver på e-post at valgkampen ikke blir påvirket i noen særlig grad av fylkessammenslåingen. Hun har heller ikke skyvet Senterpartiet ut i kulden.

– Vi anbefaler medlemmene å stemme rødgrønt, sier Strømme.

Fagforbundet Østfold har et formalisert samarbeid med Arbeiderpartiet.

Dette er de tre viktigste valgkampsakene i Østfold:

• Heltidskultur
• Flere rødgrønne kommuner i Østfold
• Drift i egenregi

Trøndelag

Nord- og Sør-Trøndelag slo seg sammen allerede i 2018. Høstens valg blir det første lokalvalget i et forent fylke. Gunn Elin Høgli, leder for Fagforbundet Trøndelag mener det på fylkesnivå kan bli veldig jevnt mellom blokkene og mener Senterpartiet kan bli en joker.

– I Trøndelag har ikke Senterpartiet tatt stilling til om de støtter venstresida eller høyresida etter valget. Når det gjelder fylkestinget er dette en utfordring for oss. Havner Sp på venstre side, tyder meningsmålingene på at det blir klart flertall. Havner de på blå side er det helt jevnt, sier Høgli.

Hun sier at Fagforbundet og LO i Trøndelag har spurt partiene om hvem de vil samarbeide med etter valget. Sp har ikke svart på dette. Det har skapt misnøye, men Høgli vil inntil videre ikke fraråde medlemmer å stemme Sp, men velger å heve en advarende pekefinger.

– At Senterpartiet ikke vil svare på hvilken side de er på, er noe vi gjør kjent blant våre medlemmer. Vi er tydelige på at dette vil ha betydning både når det gjelder arbeidsgiverpolitikk og skolepolitikk, for å nevne noe, sier Høgli og legger til:

– Enkelte av våre fagforeninger går ut og fraråder å stemme på Sp i fylkestinget. Det kommer av erfaringer med for eksempel anbudspolitikk i kollektivtransporten, sier hun.

Dette er de tre viktigste valgkampsakene i Trøndelag:

• Heltidskultur
• Kampen mot privatisering og konkurranseutsetting
• Arbeidsgiverpolitikk generelt – vi skal velge våre arbeidsgivere

Finnmark

Regjeringens regionreform har desidert skapt mest støy i nord. Troms og Finnmark skal slås sammen, og motstanden har gitt Senterpartiet rakettfart på meningsmålingene. En meningsmåling utført av InFact for NRK, Nordlys og iFinnmark viser at Sp nå er større enn Ap i Troms og Finnmark og dermed det største partiet i de to fylkene.

– Her i Finnmark er det mye sinne og frustrasjon på grunn av tvangssammenslåingen. Det er klart at det er regjeringspartienes skyld, men Ap får kritikk på hvordan de har håndtert dette i etterkant, sier Bjørg Tapio, regionsleder for Fagforbundet Finnmark.

Finnmark har i lange tider blitt sett på som en bastion for Arbeiderpartiet, hvor de i dag har ordføreren i 16 av 19 kommuner. Det kan det bli endring på etter valget.

– Vi anbefaler medlemmer og andre å stemme på de rødgrønne, sier Tapio.

Hun opplyser at Fagforbundet Finnmark har fagligpolitisk samarbeid med SV, samt Ap gjennom LO-samarbeidet.

Dette er de tre viktigste valgkampsakene i Finnmark:

• Fylkessammenslåingen, og situasjonen for arbeidsplasser i Finnmark etter dette.
• Distriktspolitikk.
• Heltidskultur.

Møre og Romsdal

– Fagforbundet er Senterpartiets største bidragsyter, og vi vil oppfordre lokallagene til å være tydelige på hvilket samarbeid Senterpartiet ønsker å inngå i den enkelte kommune. Et Senterparti som flørter med høyresiden, setter arbeidstakernes rettigheter på spill. I slike tilfeller kan vi ikke anbefale å stemme på dem.

Det sier Arnt Jostein Silseth, valgkampansvarlig for Fagforbundet i Møre og Romsdal.

Fagforbundet i Møre og Romsdal har et fagligpolitisk samarbeid med Arbeiderpartiet. På et generelt plan anbefaler Fagforbundet Møre og Romsdal medlemmene å stemme rødgrønt, altså Ap, SV, Sp eller Rødt.

Dette er de tre viktigste valgkampsakene i Møre og Romsdal:

• Privatisering og konkurranseutsetting av offentlige tjenester.
• Rettferdig fordelingspolitikk og gode offentlige velferdsløsninger.
• Bekjempelse av sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Akershus

– Årets valg er lokalvalg og vi oppfordrer alle til å bruke stemmeretten sin – og bruke den rett , både i kommunevalget, fylkestingsvalget og kirkevalget, sier Bente Stokker Knutsen, regionleder for Fagforbundet Akershus.

Noe mer tydelig har Knutsen ikke tenkt å være. Hun ber medlemmene bruke fornuft og samvittighet i stemmeboden. Men hvem Fagforbundet Akershus har fagligpolitisk samarbeid med kan være en pekepinn. Det er nemlig Arbeiderpartiet, SV, Rødt og Senterpartiet.

Kommunale og fylkeskommunale politiske samarbeid kan gå på tvers av de politiske blokkene. Derfor lar Fagforbundet Akershus være å anbefale medlemmer å stemme rødgrønt eller spesifikke partier.
– Det er ulikt samarbeid i våre 22 kommuner. Da er det lokale tillitsvalgte som vet hvilke partier som støtter Fagforbundets viktigeste saker i lokalpolitikken. Vi anbefaler medlemmene å gjøre seg kjent med partienes holdning i de sakene som er viktige for oss, sier Knutsen og legger til:

– Vi er tydligere på hvilke partier man bør bruke stemmen sin på ved stortingsvalg.

Dette er de tre viktigste valgkampsakene i Akershus:

• Heltidskultur.

• Nei til kommersielle aktører i offentlige tjenester.

• Flere læreplasser.

Rogaland

Monika Schrøder

Monika Schrøder

Fagforbundet

Fagforbundet Rogaland forteller på epost at de holder fast ved slagordet om å stemme rødgrønt også i årets valgkamp. Dette begrepet inkluderer for oftest Senterpartiet og partiene til venstre i politikken.

– Vi oppfordrer velgerne til å stemme rødgrønt, sier nestleder i Fagforbundet Rogaland, Monika Schrøder.

Hun opplyser at forbundsregionen har fagligpolitisk samarbeid med SV og Arbeiderpartiet. Rogaland er ett av fire fylker som ikke blir berørt av regionreformen.

Dette er de tre viktigste valgkampsakene i Rogaland:

• Ja til bedre velferd.
• Nei til profitt i velferden.
• Hele faste stillinger.

03.07.2019
11:10
21.08.2023 17:14



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Erlend Angelo

Nå skal norsk laks erobre India: – En «game changer»


Flere saker