JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Werner Juvik

Morten advarte lenge før Veireno-fadesen – men ingen hørte på ham

Hva skjedde etter at landets største renovasjonskontrakt ble tildelt et lite selskap fra Enebakk? Han var med på å utforme Veireno-anbudet og stilte tidlig spørsmål, men fikk beskjed om ikke å bekymre seg. Kanskje skulle flere ha lyttet til Morten Pretorius.
2017041209000020170426164659

ola.tommeras@fagbladet.no

Høsten 2015 var Morten Pretorius ansatt i Veireno. Men rett etter at det lille, nystartede selskapet skrev under tidenes største renovasjonsanbud med Oslo kommune, sa han opp.

Omtrent samtidig, på en workshop om avfall og anskaffelser, ble avtalen omtalt som en «suksess».

Vi vet alle hvordan dette endte. Veireno gikk i slutten av februar konkurs etter å ha kjørt hovedstadens renovasjonstjeneste i grøfta etter bare fem måneders drift.

Historien om Veireno-fadesen handler også om renovatørene som hele veien slo alarm – uten å bli hørt, om prestisje, lovbrudd og stadige forsøk på å snakke seg bort fra problemene.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

– Dette kan ikke gå bra

La oss gå tilbake til november 2015: Morten Pretorius har sagt opp jobben i Veireno og har valgt å jobbe som renovatør i et annet firma.

Fagbladet møter han og kollega Åge Christoffersen i grålysningen mens de raskt og effektivt drar avfallsbeholdere fra Oslos næringsliv ut til renovasjonsbilen. Pretorius var med på å utarbeide tilbudet som Oslo kommune slo til på, men hoppet av.

– Det var for mange ubesvarte spørsmål. Dette kan ikke gå bra, sa Pretorius til Fagbladet den gangen.

Skyhøy prestisje

Kontrasten kunne ikke vært større til det som foregår på Park hotell i Drammen, der Avfall Norge og Norsk Industri holder workshop. Oslos nye renovasjonsanbud blir der beskrevet som «en suksess av en anskaffelse der ingenting er overlatt tilfeldighetene».

Åtte uker tidligere ble tildelingen av hele Oslo til Veireno kunngjort på innkjøpsbasen Doffin.

– Vi er ikke bare fornøyde, men særdeles godt fornøyd med sluttresultatet, røper prosjektleder Pål Stendahl til magasinet Kretsløpet. Avtalen med Veireno er beregnet å redusere innsamlingskostnadene med hele 30 til 40 prosent.

Prestisjenivået er satt skyhøyt.

HOPPET AV: Kjøreleder Morten Pretorius hadde mange spørsmål til prosjektet. Han forlot Veireno da kontrakten ble inngått.

HOPPET AV: Kjøreleder Morten Pretorius hadde mange spørsmål til prosjektet. Han forlot Veireno da kontrakten ble inngått.

Werner Juvik

En nykommer dundrer inn i markedet

Mens workshopdeltakerne beundrer anskaffelsen til Oslo kommune, kimer varselklokkene allerede i Vestfold. Oppslagene i lokalpresse og Fagbladet er mange. Noen uker tidligere overtok nemlig Veireno renovasjonen i ti Vestfold-kommuner. De skal gjøre jobben med 33 ansatte som 48 gjorde før. Lønna er lavere og tempoet høyere. Kun ni av de gamle renovatørene blir med over, og flere slutter de første ukene. De står fram i Fagbladet og forteller om beinharde dager, ofte mye lengre enn loven tillater. Bestillerselskapet Vesar lover innbyggerne 500 kroner lavere renovasjonsavgift.

En gang et kremyrke

Tilbake til et portrom i Oslo. Morten Pretorius og Åge Christoffersen tømmer søppel før morgenrushet starter. De kjenner godt til den nye Veireno-kontrakten.

– En gang var dette et kremyrke, sukker Åge Christoffersen. Han har kjørt søppel i hovedstaden siden midten av 80-tallet, og forteller gjerne om dagen i 2003 da han var blant de siste kommunalt ansatte som ble overført til et av de private selskapene i renovasjonsmarkedet.

– Selskapet holdt til på andre siden av veien oppe på Haraldrud. Fra den ene dagen til den andre, gikk vi fra garderober, pauserom og velordna forhold til ei brakke med et bøttekott av en dusj.

Renovatører Fagbladet senere møter på Haraldrud, snakker om å finne seg noe annet å gjøre. Selskapene de jobber for har tapt anbudet.

Norsk Gjenvinning og RenoNorden har forsøkt å stoppe tildelingen til Veireno ved å gå rettens vei, men lyktes ikke.

Strålende fornøyd byråd

Oppstartsdagen 3. oktober 2016 poserer byråd Lan Marie Nguyen Berg strålende sammen med Veireno-direktør Jonny Enger bak en av de nye miljøvennlige, biogassdrevne bilene. På overflaten ser alt lovende ut.

Men i løpet av året har det vært mye støy i Vestfold. Arbeidstilsynet la i april fram en rapport om grove brudd på lovens bestemmelser om arbeidstid. Forholdene skal snart politianmeldes.

Veireno har søkt i Romania etter 132 renovatører til Oslo-anbudet. Kommunen har forberedt seg ved å styrke bemanningen, innført ekstra skift og utvidet åpningstiden på avfallsmottakene. I renovasjonsetaten står en styrket stab klar for å demme opp for oppstartsproblemer.

Miljøpartiets Nguyen Berg er bombesikker på at kommunen har valgt rett. Hun viser til kontrakten, som ifølge henne er vanntett. Til og med språkkrav om norsk på nivå B1, det vil si at du kan norsk på et middels nivå, er lagt inn. At det ikke finnes tilbud om språkkurs, bekymrer ikke. Videre stiller kontrakten klare krav til korrekt tariff og overholdelse av lover og regler.

Sjekk om du får det ekstra lønnstillegget på 3000 kroner etter lønnsoppgjøret

Knuser tommelen

Mens kommuneledelsen smiler bredt foran pressekameraene, ruller de første renovasjonsbilene inn på Haraldrud.

Den polske sjåføren banner oppgitt og fortvilet. Han sliter med tømmemekanismen på bilen og klager over manglende opplæring. Han skal senere bli en av minst 21 renovatører som sier opp jobben de første ukene. Dette viser arbeidslistene som Fagbladet fikk tilgang til.

Oppstartsdagen er preget av kaos og arbeidsulykke. En renovatør knuser tommelen i pressveggen.

Arbeidstilsynet konkluderer senere med at ulykken ser ut til å være en direkte konsekvens av manglende opplæring. Samtidig avslører Fagbladet at ansatte mangler verneutstyr og at selskapet ikke har verneombud i Oslo. Det hadde selskapet heller ikke i Vestfold ved oppstarten der.

Glad han hoppet av

Februar 2017: Vi møter Pretorius igjen i Ås like utenfor Oslo. Veireno er konkurs, kommunaldirektør for renovasjonsetaten Pål Sommernes har mistet jobben, og kommunen har overtatt 170 renovatører og ansvar for landets største avfallsinnsamling. Pretorius kjører papir for en underleverandør av Norsk Gjenvinning Industri. Han er glad han hoppet av.

Pretorius har klare meninger om hva som burde vært gjort, hvordan det kunne vært gjort og hva kommunen bør gjøre når den nå har overtatt ansvaret. Men mest av alt er han fortsatt forundret.

– Jeg fatter ikke at kommunen kunne gå med på dette, hvorfor de ikke forkastet hele tilbudet. Kaste om alle rutene, kjøre med færre biler og færre ansatte. Hvordan skal helligdager kjøres inn med to skift? Hva skulle de gjort om det hadde snødd i vinter? Hva med kapasitet til byutvidelse? spør Pretorius.

Han sier han stilte spørsmålene i anbudsgruppa i Veireno, men fikk beskjed om ikke å bekymre seg.

Det var da han bestemte seg for å si opp.

ROLIG: Stormen har lagt seg. Pretorius tømmer papir i Ås kommune, like utenfor Oslo. I vinter fulgte han kollegaene 
i Veireno tett, og han varslet kommunen om arbeidsforholdene.

ROLIG: Stormen har lagt seg. Pretorius tømmer papir i Ås kommune, like utenfor Oslo. I vinter fulgte han kollegaene i Veireno tett, og han varslet kommunen om arbeidsforholdene.

Werner Juvik

Kundebehandlerne utslitt

Hovedtillitsvalgt i renovasjonsetaten Anne Sandborg har helt siden Veireno-kaoset begynte, løpt fra møte til møte. Det har også administrativ og politisk ledelse. Utad kommuniserer renovasjonsdirektør Sommernes optimisme.

«Vi er på vei til en normalsituasjon» gjentas daglig fra 20. oktober. Ifølge direktørens statusoppdateringer samles det inn mer enn før, og manglende henting rammet færre enn tre prosent av abonnentene de første to ukene. Veireno er straks i mål, ifølge de offisielle meldingene.

Innad er det unntakstilstand.

Etaten setter inn omfattende tiltak for å ta unna for klagestrømmen fra Oslo-innbyggere som ikke blir kvitt søpla, ekstrabiler og helgekjøring. Veireno blir politianmeldt for grove brudd på arbeidstidsbestemmelsene i Vestfold. Snart skal de anmeldes også for bruddene i Oslo. Sandborg forteller:

– Normalt behandler tre til fire personer klager. Nå er vi 30 til 40. Ansatte er utslitte etter å ha stått i klagestormen, sier Sandborg til Fagbladet i midten av november. Renovasjonsetaten legger ut et lynanbud med fire dagers frist for å få inn seks konsulenter til å bistå med klager.

Det har gått seks uker, og innkjøringsperioden er over. For første gang innrømmer etatens leder at tjenesten ikke er tilfredsstillende. 12 ekstra biler settes inn. Neste uke omtales kjøringen igjen som normal eller bedre enn normal.

Ekspederer 30.000 klager

Kundebehandlerne i renovasjonsetaten skal ta imot 30.000 klager før vinteren er omme. Etaten skal selv sette renovasjonsbiler i drift. I Oslo er 650.000 innbyggere bekymret over rotter. I Veireno fyker arbeidsukene opptil 90 timer. Enkelte jobber hver eneste dag, syv dager i uka.

I begynnelsen av desember omtaler Fagbladet timelistene og overtidsbruken, men først i januar foreligger Arbeidstilsynets rapport. 344 lovbrudd for 28 ansatte i oppstartsmåneden, konkluderer Arbeidstilsynet. Like etter smeller Dagbladet til med timelistene for desember og januar. De slår beina vekk fra påstandene fra etaten og politisk ledelse om at lovbruddene er tatt tak i. Fagbladet sitter også på timelistene for jula, som viser innkjøring av helligdagene medførte arbeidsdager fra klokka 06 til 22.

I januar teller staben hele 169 ansatte. Planen var at oppdraget skulle gjøres med 89 renovatører.

Men Morten Pretorius og Åge Christoffersen fikk rett. Det er ikke mulig å gjennomføre det Veireno lokket Oslo-politikerne med.

Og når Veireno må betale for ekstrabemanningen som må til for å følge lovens bestemmelser om arbeidstid, så renner millionene ut.

NY DRIFT: Mandag 20. februar tok kommunen over arbeidsbrakkene, 170 ansatte og alt ansvar. Teknisk fagforening Fagforbundet Oslo jobber med å sette opp kontorbrakke for å bistå renovatørene.

NY DRIFT: Mandag 20. februar tok kommunen over arbeidsbrakkene, 170 ansatte og alt ansvar. Teknisk fagforening Fagforbundet Oslo jobber med å sette opp kontorbrakke for å bistå renovatørene.

Werner Juvik

Politisk press

I Oslo rådhus presses byråd Lan Marie Nguyen Berg beinhardt av både partiet Rødt og Fagforbundet Oslo. Rødt-leder Bjørnar Moxnes truer med å stille mistillit til byråden, dersom ikke kontrakten brytes og tjenesten rekommunaliseres. Samtidig som Rødt kaller inn pressen for å fortelle om sin mistillit til byråd Nguyen Berg rapper nettopp hun oppmerksomheten. Aftenposten avslører: Byråden sparker renovasjonsdirektøren. Han må gå på dagen.

Blakk før lønningsdag

Søndag 19. februar 2017 er det hektisk i Oslo rådhus. Byrådsleder Raymond Johansen skal komme med en kunngjøring om renovasjon i Oslo:

Klokken 17 annonserer han at:

- Kontrakten med Veireno sies opp.

- Kommunen tar over avfallsinnsamling og alle ansatte.

- Veireno slår seg selv konkurs.

Dagen etter er det lønningsdag, men kassa til Jonny Enger er tom. Selv tok han ut åtte millioner kroner i utbytte fra Veireno, i tillegg til ei lønn på 2,6 millioner, i 2015. Det har også vakt oppsikt at han kjøpte leilighet til 45 millioner kroner på Tjuvholmen i Oslo, men nå er det ikke mer å hente for noen.

Fikk endelig vinterhansker

Første dag med kommunen som ny arbeidsgiver, tar hovedtillitsvalgt Anne Sandborg et lager med vinterhansker etaten hadde liggende opp til parkeringsplassen på Alnabru. Mens byrådslederen ønsker 170 renovatører velkommen til kommunen, deler hun ut hanskene.

– De blei blanke i øya. Hittil i vinter har de kun hatt sommerhansker, forteller hun.

Andre kalte hanskeutdelinga for et mediestunt. Sandborg mener det var beskrivende for hvordan Oslo kommunes renovatører ble behandlet i den korte tiden med lavprisrenovasjon.

Nå er det opp til kommunen å gjenreise tilliten, både overfor innbyggerne og ikke minst de som skal gjøre jobben.

Renholder Inger Synnøve (59) ble fratatt 1,3 millioner i pensjon

Veirenos vekst og fall

2014

Jonny Enger stifter Veireno.

2015

Mars

Vinner anbudet for ti Vestfold-kommuner.

September

Veireno vinner alle fire kontraktene for Oslo.

Norsk Gjenvinning og RenoNorden forsøker å stanse tildelingen.

Oktober

Oppstart i ti Vestfold-kommuner.

November

Store innkjøringsproblemer i Vestfold. Ansatte klager.

Desember

Første tilsyn fra Arbeidstilsynet.

2016

Mars

Arbeidstilsynet avdekker grove lovbrudd i Vestfold.

April

Arbeidstilsynet gir flere pålegg.

Mai

I Romania søker Veireno etter 132 sjåfører til Oslo.

August

Ny skiftplan og utvidet stab i Oslo.

Oktober

Oppstart i Oslo preget av kaos og arbeidsulykke.

Arbeidstilsynet politianmelder Veireno for lovbruddene i Vestfold.

Ansatte mangler arbeidsklær og sikkerhetsutstyr.

November

Oslo kommune innrømmer oppstartsproblemer.

Desember

Fagbladet avslører timelistene til Veireno i Oslo. Ansatte har jobbet opp mot 90 timer i uka.

2017

Januar

Arbeidstilsynets rapport: 344 lovbrudd for 28 ansatte den første måneden.

Rødt truer med mistillit mot byråd Lan Marie Nguyen Berg.

Ngueyn Berg sparker renovasjonsdirektøren.

Februar

Arbeidstilsynet politianmelder Veireno for lovbrudd i Oslo.

Søndag 19. februar: kontrakten avsluttes.

Tirsdag 21. februar: Konkurs åpnes i Veireno.