JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mosjøen fengsel får 32 mil til ledelsen når de slås sammen med Bodø fengsel

– Det kan bli tungvint. Vi ble ikke hørt, sier NFF-tillitsvalgt Eskil Larsen.
Mosjøen fengsel får 32 mil til ledelsen etter sammenslåingen.

Mosjøen fengsel får 32 mil til ledelsen etter sammenslåingen.

Yngvil Mortensen

edv@lomedia.no

Sømløspilot, kaller Kriminalomsorgen det når de slår sammen enheter rettet inn på ulike faser i straffegjennomføringen. I Nordland startet piloten opp tidligere denne uka, da Bodø fengsel, Mosjøen fengsel og friomsorgen i Nordland ble samlet under felles ledelse. Den nye enheten heter Kriminalomsorgen Nordland, en av fire sømløspiloter.

Tillitsvalgt for Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) i Mosjøen fengsel Eskil Larsen etterlyser ansattes medbestemmelse.

Eskil Larsen tillitsvalgt for NFF Mosjøen fengsel

Eskil Larsen tillitsvalgt for NFF Mosjøen fengsel

privat

– I starten var vi med på drøfting. Vi sa at vi ønsket å slås sammen med Mosjøen friomsorg. I siste øyeblikk bestemte de å slå oss sammen med avdeling høysikkerhet i Bodø fengsel isteden, sier Larsen til NFF-Magasinet.

– Vi var forespeilet medbestemmelse, men den endte på null, sier Larsen.

Mosjøen fengsel har 15 plasser på høysikkerhet. De 17 ansatte havner under en ledelse som sitter 32 mil langs veien nordover, 4,5 timer i bil på en snøfri dag. Tungvint, mener Larsen, å forholde seg til en leder i Bodø fengsel.

– Avstandene i fylket er en utfordring, og vi må være veldig bevisst på tiltak for å hindre at dette slår ut negativt, svarer enhetsleder for den nye Kriminalomsorgen Nordland, Mette Moe.

Hun understreker at piloten går over to år, med muligheter for justeringer.

Mer forutsigbar soning

Fra friomsorgen kan NFF-tillitsvalgt Mette Arnesen melde om bedre stemning.

– Sammenslåingen skaper mer forutsigbarhet i soningen. Vi i friomsorgen kan komme på banen mye tidligere enn før, det bedrer mulighetene for vellykket tilbakeføring.

Mette Arnesen, NFF-tillitsvalgt ved friomsorgen i Nordland

Mette Arnesen, NFF-tillitsvalgt ved friomsorgen i Nordland

privat

Ifølge Arnesen var det de ansatte i friomsorgen i Mosjøen som ønsket å slås sammen med friomsorgen i Bodø, framfor Mosjøen fengsel. Begrunnelsen var utsiktene til større fagmiljø.

Omorganiseringa har som mål å skape bedre flyt i de ulike fasene av soningen, der det overordna målet er å lykkes bedre med å føre folk tilbake til samfunnet, ifølge Kriminalomsorgsdirektoratet.

– Det finnes nok av historier der folk har sonet hele dommen i fengsel. Så brukes det masse ressurser på å gjenopprette det de hadde før soning, sier enhetsleder Mette Moe.

Aleksander oppdrar valpen Lena mens han er i fengsel

– I framtiden tror jeg mange flere innsatte vil ha tilgang til fotlenke, men for de innsatte på høysikkerhet kan progresjonen i soningen gå fra høysikkerhet til lavsikkerhet, og soning i samfunnet

Med én, samlet enhet tror Moe det blir lettere å utveksle kunnskap på kryss og tvers. Det har vært vanskeligere til nå, med tettere skott mellom enhetene.

Høysikkerhets-avdelingen på Mosjøen skal innlemmes i Avdeling høy sikkerhet basert i Bodø fra 1. januar 2020.

– Vi jobber med utfordringer og tilpasninger fram mot det. Endringene vi gjør nå må komme de soningsdømte til gode, sier Moe.

Hva får de ansatte ut av det?

Fagmiljøene skal bli styrket, og mer profesjonelle, tror NFF-tillitsvalgt for Kriminalomsorgen region nord, Daniel Johnsen, med økt felles forståelse for arbeidet som gjøres i fengsel og i samfunn.

– Utfordringa kan ligge i selve samhandlingen, aksepten for endring i oppgaver og at andre tar over noen av oppgavene. Vi er spente på om dette vil merkes godt blant ansatte eller om det vil bli mest en administrativ sammenslåing, sier Johnsen.

For de innsatte tror Johnsen de ulike sammenslåingene kan bety mindre byråkratiske soningsforløp.

Fengselsansatte etterlyser tiltak mot barnefattigdom i Oslo: – Vi må nå inn til de 3 prosentene som begår kriminalitet

Nytt system på gang

Sømløspilotene kan bli et skritt på veien til å legge ned Kriminalomsorgens regionkontorer og innføre såkalt tonivå-modell, med direktoratet på toppen og større, lokale enheter under.

Dette er de fire sømløspilotene:

Kriminalomsorgen Buskerud: Drammen overgangsbolig og Buskerud friomsorgskontor ble slått sammen 1. april 2019.

Kriminalomsorgen Nordland: Bodø fengsel, Mosjøen fengsel og Nordland friomsorgskontor ble slått sammen 1. september 2019.

Kriminalomsorgen Østfold: Friomsorgskontor og Ravneberget fengsel ble slått sammen 1. september 2019.

Kriminalomsorgen Innlandet (Hedmark og Oppland): starter opp 1. januar 2020.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse