JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HAR FÅTT LIVET TILBAKE: –Da jeg begynte på denne medisinen fikk jeg et nytt liv. Jeg gikk fra å prøve å overleve hverdagen til å kose meg og glede meg over den, sier MS-syke Tove Wabakken Berg. Hittil har hun fått den dekt av det offentlige. Fra 1. januar neste år må hun trolig betale for den selv, hvis regjeringen holder fast ved sitt forslag om å fjerne en støtteordning hun omfattes av.

HAR FÅTT LIVET TILBAKE: –Da jeg begynte på denne medisinen fikk jeg et nytt liv. Jeg gikk fra å prøve å overleve hverdagen til å kose meg og glede meg over den, sier MS-syke Tove Wabakken Berg. Hittil har hun fått den dekt av det offentlige. Fra 1. januar neste år må hun trolig betale for den selv, hvis regjeringen holder fast ved sitt forslag om å fjerne en støtteordning hun omfattes av.

Håvard Sæbø

MS-syke Tove taper 30.000 kroner på Høies medisinkutt

Tove Wabakken Berg er en av flere tusen syke som må ta regningen når regjeringen vil fjerne bidragsordningen for medisiner på hvit resept.


02.10.2017
13:01
21.08.2023 17:14

yngvil@lomedia.no

Tobarnsmoren Tove Wabakken Berg (38) er en av dem som har fått beskjed om at det trolig blir slutt på bidragsordningen for medisiner på hvit resept. Hun fikk sykdommen multippel sklerose for 8 år siden. MS er en kronisk betennelsessykdom som angriper hjernen og ryggmargen.

Berg jobbet som overingeniør i Plan- og bygningstjenesten i Bærum kommune da hun ble syk. Så gikk det ikke lenger. I 2013 ble hun 100 prosent ufør på grunn av kronisk utmattelse – fatigue – en tilstand som ofte følger sykdommen.

Helfo har sendt 8000 brev til pasienter mellom mai og september med beskjed om at Helsedepartementet har foreslått å fjerne bidragsordningen for hvit resept-medisiner 1. januar neste år. Det opplyser kommunikasjonsavdelingen i Helfo. Bidragsordningen innebærer at hvis du i dag ikke får medisiner på blå resept og heller ikke får noen annen støtte fra det offentlige, kan du søke om å få dekt dine medisinutgifter til reseptpliktige medisiner på hvit resept. Etter en egenandel på 1825 kroner kan staten ta inntil 90 prosent av regningen på medisinene.

Eierne tok ut flere hundre millioner kroner før søppelgigant gikk konkurs

– Jeg kan igjen glede meg over hverdagen

Nevrologen til Tove Wabakken Berg ville forsøke en medisin som har vist seg å hjelpe MS-pasienter mot utmattelse. Denne medisinen ble opprinnelig utviklet for å hjelpe MS-pasienter til å kunne gå lettere, men en hyggelig bieffekt av medisinen er altså at den motvirker utmattelse blant MS-pasienter.

Berg begynte på den i februar i år.

– Da jeg begynte på denne medisinen fikk jeg et nytt liv. Jeg gikk fra å prøve å overleve hverdagen til å kose meg og glede meg over den, sier Tove Wabakken Berg til FriFagbevegelse.

Både legen hennes og MS-sykepleier har observert det samme: Berg har «mye mindre fatigue» etter at hun startet med denne medisinen, skriver nevrologen i en legeattest vedlagt søknaden om å få dekt medisinen gjennom bidragsordningen for hvit resept-medisiner.

– Jeg er ikke frisk, men livskvaliteten min er vanvittig mye bedre enn før, sier tobarnsmoren.

Hun blir ikke like raskt utmattet som før hun begynte med medisinen. Berg forteller at det betyr enormt for henne og familien. Hun opplever at hun igjen kan være en mor som er med på aktiviteter i mye større grad.

Håvard Sæbø

Flere familier må betale 100.000 kroner til medisiner hvis regjeringen fjerner støtteordning

Helfo: Medisinen «brukes for å bedre fatigue»

Hittil har Berg fått 90 prosent av utgiftene til den kostbare medisinen dekt av det offentlige, gjennom ordningen med såkalt «hvit resept». Når egenandelen er trukket fra får hun refundert over 25.000 kroner i året til medisinen som koster 2500 kroner i måneden.

Hun får ikke dekt utgiftene til medisinen gjennom «blå resept». Årsaken er at Berg ikke har problemer med gangfunksjonen, som medisinen er utviklet for.

Helfo innvilget henne derimot å dekke det meste av utgiftene fordi de «er kjent med at Fampyra brukes for å bedre fatigue», skrev Helfo i et vedtak til Berg i august i år.

Forskning viser at medisinen hun får, Fampyra, bedrer gangfunksjonen. En studie har også vist at denne medisinen har effekt på fatigue, ifølge Legehåndboka til Norsk Nevrologisk Forening.

Slutt på støtten?

Mye tyder på at det blir slutt på støtten fra 1. januar neste år. Hvis hun skal fortsette med medisinen som gir henne «vanvittig mye bedre livskvalitet», må hun da betale selv for en medisin som helsemyndighetene altså har godkjent for hennes pasientgruppe.

– Det fjerner muligheten til å prøve ut medisiner som det ennå ikke er mye forskning på. Dette gjør tilværelsen til kronisk syke og akutt syke og spesialister som behandler dem mye vanskeligere, sier Berg.

Vil du ha råd til å betale for dette selv?

– Jeg er heldig som har en økonomi som gjør at jeg vil ha råd til det. Men det er et vesentlig innhogg i økonomien. Det vil gå på bekostning av andre ting. Jeg har to små barn, familie, hus og bil, forteller hun.

– Hva tenker du om utsiktene for at du kan jobbe igjen?

– Sånn som situasjonen er per i dag, anser jeg det som relativt usannsynlig. MS er en alvorlig kronisk sykdom uten noen kjent kur. Hvis forskningsmiljøet en dag klarer å knekke MS-gåten, skal jeg være den første til å stille meg i jobbsøkerkøen, svarer Berg og avslutter:

– I mellomtiden får jeg bare bruke de medisinene som kan gjøre hverdagen min best mulig.

Håvard Sæbø

• Følg oss på Facebook

– Behandling må ha dokumentert effekt

Statssekretær i Helsedepartementet, Maria Jahrmann Bjerke (Høyre), forklarer hvorfor regjeringen vil avslutte bidragsordningen:

«I bidragsordningen gis det stønad til legemidler uten en vurdering av alvorlighet, nytte eller ressursbruk. En videreføring av bidragsordningen slik den er i dag, vil derfor kunne undergrave intensjonen med blåreseptordningen», skriver hun i en epost til FriFagbevegelse.

«Blåreseptordningen stiller krav om at behandlingen har dokumentert effekt. Det betyr at legemiddelet skal ha vist effekt på behandling av den sykdommen eller tilstanden det gjelder», forklarer hun.

«Effekten skal vanligvis være vist gjennom randomiserte, kliniske studier av god kvalitet. For sjeldne tilstander er kravet til dokumentasjon noe lavere. Hvis ikke kravet til effektdokumentasjon er oppfylt, regnes behandlingen som utprøvende og faller utenfor folketrygdens finansieringsansvar», skriver statssekretæren.

– Ikke tilstrekkelig dokumentert effekt

I tråd med regelverket skal ikke Tove Wabakken Berg få dekt det meste av sine utgifter til medisinen som hjelper henne mot utmattelse, ifølge statssekretæren i Helsedepartementet.

Hun skriver at Wabakken Berg kan få støtte til medisinen for «godkjent bruksområde» som er «bedring av gangfunksjonen hos voksne pasienter med multippel sklerose som har problemer med å gå». Tove Wabakken Berg har ikke problemer med å gå. Hun har kronisk fatigue. Den samme medisinen hjelper mot fatigue, men dette er det ikke forsket tilstrekkelig på.

Statssekretæren opplyser dette om stønad til andre bruksområder, som er tilfellet for Tove Wabakken Berg: «avslag med begrunnelse at det ikke er tilstrekkelig dokumentert effekt.»

Hva er hvit resept?

• Dersom du i dag ikke får medisiner på blå resept og heller ikke får noen annen støtte fra det offentlige, kan du søke om å få dekt dine medisinutgifter til reseptpliktige medisiner på hvit resept.

• Etter en egenandel på 1825 kroner kan staten ta inntil 90 prosent av regningen på medisinene.

• Utgiftene til legemidler over ordningen var i 2016 på rundt 31 millioner kroner.

Kilder: Høringsnotat om legemiddelforskriften

DETTE ER SAKEN:

• Regjeringen foreslo i april i år å fjerne bidragsordningen for hvit resept-medisiner.

• Det vil regjeringen gjøre ved å endre legemiddelforskriften. Dette kan regjeringen gjøre uten at saken først har vært oppe i Stortinget. Det betyr at saken ikke har vært debattert i Stortinget.

• SV reagerer sterkt på regjeringen vil fjerne ordningen, og har stilt spørsmål til helseminister Bent Høie (H) om saken.

• Helseministeren har svart at han ser det kan være behov for en mer gradvis avvikling av ordningen.

• Helseministeren svarte at han vil se på «hvordan ordningen kan innrettes for å ivareta brukere som allerede får bidrag og som ikke vil få sin behandling dekket av andre finansieringsordninger» framover.

• Det er uklart når helseministeren skal bestemme seg for hvordan og når ordningen skal avvikles.

Kilder: ANB, svar fra helseminister Bent Høie til SV, FriFagbevegelse.

LES MER OM SAKEN:

Dagfinn (63) kan tape 10.000 på Høies medisinkutt

Uklart når og hvordan bidragsordningen skal avvikles

8000 brev til pasienter er sendt ut mellom mai og september med beskjed om at bidragsordningen for hvit resept-medisiner trolig avvikles 1. januar neste år.

YNGVIL MORTENSEN

yngvil@lomedia.no

Regjeringen bestemte i høst å innføre endringer i blåresept- og legemiddelforskriften fra 1. januar 2018. «Avvikling av bidragsordningen (for hvit resept, journ. anm.) er ikke en del av disse forskriftsendringene», skriver statssekretær i Helsedepartementet, Maria Jahrmann Bjerke (Høyre) i en epost til FriFagbevegelse.

Helfo har imidlertid mellom mai og september i år sendt ut 8000 vedtak til pasienter som får dekt sine medisinutgifter gjennom bidragsordningen for hvit resept-medisiner, opplyser Helfo til FriFagbevegelse. I alle disse vedtakene står det altså at «Helse- og omsorgsdepartementet har foreslått å fjerne denne ordningen fra 1. januar 2018».

«Helse- og omsorgsdepartementet vil se nærmere på hvordan ordningen kan innrettes for å ivareta brukere som allerede får bidrag, og som ikke vil få dekket behandlingen av andre finansieringsordninger etter endringene i blåreseptordningen. Det kan for eksempel være behov for en mer gradvis avvikling av ordningen», opplyser statssekretæren til FriFagbevegelse.

02.10.2017
13:01
21.08.2023 17:14



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker