JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fellesforbundet og Ap skal møtes fast to ganger i året:

Nå er samarbeidsavtalen mellom Arbeiderpartiet og Fellesforbundet et faktum

Mandag signerte Ap-leder Jonas Gahr Støre og Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, en formell samarbeidsavtale. Ap håper det kan bringe flere utmeldte tilbake i folden.
Jørn Eggum og Jonas Gahr Støre med avtalen i styrerommet til Arbeiderpartiet.

Jørn Eggum og Jonas Gahr Støre med avtalen i styrerommet til Arbeiderpartiet.

Håvard Sæbø

helge@lomedia.no

Det har vært turbulens i forholdet mellom Arbeiderpartiet og Fellesforbundet etter at Ap-landsmøtet skiftet kurs i spørsmålet om Lofoten, Vesterålen og Senja.

For å hindre avstemning i salen, inngikk Ap-ledelsen et kompromiss som understreket at olje- og gassnæringen skal utvikles, ikke avvikles, men som også sier nei til konsekvensutredning. Det førte til at sentrale tillitsvalgte i Fellesforbundet meldte seg ut av Arbeiderpartiet. Forbundsleder Jørn Eggum var definitivt ingen blid mann da vedtaket på landsmøtet var klart.

Nå er han fornøyd

– Jeg er jævla skuffet. Man skulle aldri satt dette på spissen. Midt i en valgperiode fremmer vi ikke politikk hvor det på forhånd ligger et skjørt kompromiss som det var vondt å inngå for mange parter, sa Jørn Eggum, som også er sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet.

p

Nå - noen måneder senere - har partene lært. Nå er ikke lenger Jørn Eggum skuffet eller sint. Og en samarbeidsavtale er i havn.

– Dette er blitt slik vi hadde håpet. Dette formaliserer det allerede gode samarbeidet som vi har med Ap. Dette er den knaggen de var ute etter de som reagerte med å melde seg ut av partiet, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.

– Vi trenger å diskutere ting før vedtakene blir gjort, slik at vi får brynt oss på hva som er den beste løsningen både for Arbeiderpartiet og Fellesforbundet, legger han til.

Eggum legger ikke skjul på at det her er snakk om to forskjellige organisasjoner med forskjellige bein å stå på, men som deler det samme verdigrunnlaget og kan spille hverandre bedre.

– Tettere kommunikasjon kan gjøre at vi unngår misforståelser. Det er nok av motkrefter som ikke ønsker oss godt, legger han til.

Arbeiderpartiet har allerede en tilsvarende avtale med Fagforbundet.

– Denne avtalen gir oss en ramme rundt møter som kan ta opp de store temaene på en grundig måte med representanter for begge parter. Det kommer til å komme mange saker som trenger grundig fagligpolitisk diskusjon i forbindelse med en ny industrisatsing i Norge. Det er industrien som skal bringe løsningen til å ta i bruk ny teknologi og sørge for at vi når klimamålene. Det er ingen byråkrat på et kontor som kan vri på en bryter å sørge for det, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

– Skal vi løse utfordringene uten at Norge taper viktig kompetanse og arbeidsplasser, må endringene skje i samarbeid med industriens ansatte og tillitsvalgte. Næringen er i seg selv både ansvarlig for, og viktig, for å få til omstillingen. Samtidig har politikken makten til å bidra til at omstillingen både skaper og sikrer arbeidsplasser. Samarbeid mellom politikken og fagbevegelsen er avgjørende for å få det til, mener Jonas Gahr Støre.

p

– Vi har felles ideologisk plattform og har samme verdier og grunnsyn. Samtidig er vi to selvstendige organisasjoner, med forskjellige roller å spille som henholdsvis folkevalgte og interesseorganisasjon. Dette kan skape motsetninger i Fellesforbundets faglige krav og Arbeiderpartiets politikk. Både Arbeiderpartiets politikere og Fellesforbundets tillitsvalgte må arbeide innenfor vedtatte programmer og fattede vedtak i egen organisasjon. Vi har respekt for at vi i enkeltsaker kan ende opp på forskjellige standpunkt, heter det i avtalen.

Til de som har meldt seg ut av Arbeiderpartiet har Jonas Gahr Støre følgende beskjed:

– De som følte det var så langt til Arbeiderpartiet at de meldte seg ut, har signalisert at dette gjør at de kan komme tilbake som medlemmer igjen. Det er de velkommen til. Vi tar gjerne debatten på innsiden, sier Jonas Gahr Støre.

Samarbeidsorgan

Konkret skal det opprettes et samarbeidsorgan mellom Arbeiderpartiet og Fellesforbundet. Her skal både partiledelsen, stortingsrepresentanter, AUF og rådgivere møte for Ap. Fra Fellesforbundet skal forbundsledelse, lokale tillitsvalgte, Fellesforbundet Ung og aktuelle rådgivere møte. Disse må være medlemmer av Arbeiderpartiet eller sympatisører, og ikke medlemmer av andre partier.

De skal møtes to ganger i året og diskutere løpende saker, ha ansvar for å planlegge og gjennomføre en årlig industrikonferanse, og øke lokalt engasjement og deltakelse i og mellom organisasjonene på fylkesnivå.

I tillegg skal det altså arrangeres en årlig industrikonferanse. På konferansen stilles det ikke krav til deltakerne om tilhørighet til, eller sympati for, Arbeiderpartiet.

Annonse

Flere saker

Annonse