JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Heltid i koronakrisa:

Nå faller antall heltidsstillinger: Øker smittefaren, mener Sykepleierforbundet

Helseministeren oppfordrer helseforetakene til å lyse ut heltidsstillinger, men blir ikke hørt. Nå går antall utlyste heltidstillinger ned igjen.
Antall utlyste heltidsstillinger synker igjen. Det er urovekkende, også ut fra et smittevernhensyn, mener Lill Sverresdatter Larsen, forbundsleder for sykepleierne.

Antall utlyste heltidsstillinger synker igjen. Det er urovekkende, også ut fra et smittevernhensyn, mener Lill Sverresdatter Larsen, forbundsleder for sykepleierne.

Torbjørn Tandberg / Samfoto

helge@lomedia.no

Retriever har på oppdrag fra Norsk Sykepleierforbund overvåket alle utlyste sykepleierstillinger siden 2018, for å se om det lyses ut heltidsstillinger eller deltidsstillinger.

Utviklingen har gått jevnt oppover, men i år har trenden snudd for sykehusene. Og for kommunene har økningen stoppet opp: Av utlyste sykepleierstillinger i sykehusene i 2019 var 55 prosent heltidsstillinger. Hittil i 2020 er andelen bare 50 prosent.

Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, mener dette er urovekkende også i forhold til situasjonen som vi fortsatt står midt oppe i.

Les også: Her har ufaglærte menn i omsorgsyrker størst risiko for å dø av korona

Deltid fører til kryss-smitte

– Både politikere, myndighetene og vi har påkrevd behovet for hele stillinger for å unngå kryss-smitte mellom institusjonene. Når heltidsprosenten i stedet går ned, er det et varsko til hele helsetjenesten, sier leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, til FriFagbevegelse.

– Med dagens korona-pandemi hengende over oss, bør sykepleiere ikke gå mellom institusjoner. Det utgjør en reell smittefare, men hvis du har en 60 prosent stilling er det vanskelig å unngå at det skjer. Derfor er hele stillinger en forutsetning for å unngå smittefare, sier hun.

– Nå må arbeidsgiverne ta sitt ansvar både med tanke på å beholde og rekruttere sykepleiere i et tøft marked. Både med tanke på pasientsikkerheten og får å få gode fagmiljøer, mener Larsen.

Saken fortsetter under bildet.

Lill Sverresdatter Larsen, leder i Norsk Sykepleierforbund.

Lill Sverresdatter Larsen, leder i Norsk Sykepleierforbund.

Nanna Aanes Wolden

– Dette er et samfunnsansvar, både i forhold til å beholde livsnødvendig arbeidskraft og av hensyn til pasientene. Det gjelder ikke bare i forhold til covid-19, men også andre smittsomme sykdommer som ikke får like stor medieoppmerksomhet, poengterer hun.

For dårlig utvikling

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson, Ingvild Kjerkol, synes dette er en alt for dårlig utvikling.

– Dette kan ikke fortsette. Dette går fra vondt til verre. Vi har en stor sykepleiermangel. Vi mangler 6.500 sykepleiere og sykepleierspesialister. For mange får ikke hel stilling. Derfor har vi foreslått ekstraordinære tiltak, sier Ingvild Kjerkol til FriFagbevegelse.

Hun mener det aller først må sørges for flere studieplasser, og at det ikke legges ned tilbud der mangelen er størst.

– Det tar lang tid å utdanne spesialister, påpeker hun.

I tillegg til større utdanningskapasitet, må kommunene hjelpes til å tilby praksisplasser for å sikre utdanningsløpet, legger hun til.

Fikk du med deg denne? Bruken av vikarer utgjør en stor smittefare for omsorgssektoren, mener helsepolitikeren fra Ap

Kommunene må få penger

Kjerkol synes det er et paradoks at de som har mobilisert og stått i fremste rekke under pandemien ikke blir anerkjent og tilgodesett med hele stillinger.

Samtidig som sykehusene har lyst ut færre hele stillinger, har utviklingen i kommunene flatet ut.

– Under lokalvalgkampen fjor var heltid en av våre viktigste saker. I Ap- styrte kommuner er det prioritert, men kommunene må også ha økonomi til å gjøre jobben. Kommunene er pålagt bemanningsnormer både i barnehage og skoler. Da blir eldreomsorgen og helsetjenestene en salderingspost, mener Ingvild Kjerkol.

Trenger vikarer

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Inger Klippen (H), poengterer at faste ansatte i helsetjenesten både er best for pasienter og brukere, og for dem som skal gjøre jobben.

– Målet er et trygt og fleksibelt arbeidsmarked med lav arbeidsledighet og høy sysselsetting. Helseministeren har derfor stilt krav til de regionale helseforetakene om å utvikle en heltidskultur og redusere bruken av vikarer der det er mulig, sier Klippen til FriFagbevegelse.

Les også: Er ansatte trygge i åpent kontorlandskap?

Antall utlyste sykepleierstillinger har altså gått ned hver måned i 2020 i forhold til samme måned i 2019. I januar og mai er forskjellen på hele seks prosentpoeng. Likevel mener Klippen arbeidet med heltidskulturen går riktig veg.

– Bruken av deltid for fast ansatte i sykehusene er redusert i alle helseregionene de seneste årene og gjennomsnittlig stillingsprosent har økt, hevder hun.

– Vi forventer at dette arbeidet holder fram, og at det blir lyst ut flere heltidsstillinger. Når det er sagt så trenger vi noen ganger vikarer for å dekke hull i vaktplanen, avvikling av ferie, og for å gi pasienter og brukere tjenesten de trenger og har krav på. Det er bedre med en vikar på jobb enn ingen på jobb, mener hun.

Annonse

Flere saker

Annonse