JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Endringer i fagutdannelsene

Nå har feierne fått ny yrkestittel. Kan det lokke jenter inn i faget?

Tittelen feier er historie. På tampen av året vedtok Kunnskapsdepartementet ny betegnelse på feier og fire andre yrker med fagbrev.
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.

FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.

Kathrine Geard

ola.tommeras@fagbladet.no

Kunnskapsdepartementet har fastsatt nye navn på til sammen 17 programområder på Vg2 og Vg3. Fem av disse har også fått nye yrkestitler.

Endringene skjer etter høring og innspill gjennom fjoråret. I tillegg til at feier og feierfag er erstattet med brannforebygger og brannforebyggerfag, er førstelinjetjenester nå service og administrasjonsfag og tittelen er service- og administrasjonsmedarbeider, murer blir til mur- og flislegger og utstillingsdesign til eksponeringsdesign.

Les også: Tove (59) har vært eneste jente i anleggsjobben i 30 år: – Som jente er jeg blitt akseptert, men heller ikke fått noen fordeler. Det er en bra ting

En anerkjennelse av faget

Yrkestittelen feier er godt over 300 år gammel, men det er lite som tilsier at den vil bli savnet.

– Tittel brannforebygger gjenspeiler jobben vi gjør, sier Thomas Sivertsen i Fagforbundets faggruppe for ansatte i brann-, redning og forebygging.

– Dette er en anerkjennelse av arbeidet vi gjør, som er brannforebygging, sier Sivertsen.

Skorstein er ut

Sivertsen kom selv inn i feieryrket for tolv år siden, men er i dag branninspektør i den nye Værnesregionen brann- og redningstjeneste. Allerede da han startet i yrket, var feiing på vei til å bli en liten oppgave.

– Det har deretter vært en rivende utvikling. Det finnes jo nesten ikke et nybygg – i hvert fall ikke boligbklokker – med skorstein i dag. I takt med utviklingen er det blitt lite feiing og mye forebygging, sier han.

Vil ha med jenter og ungdom

Utdanningsdirektoratets statistikk over inngåtte lærekontrakter og avlagte svenneprøver viser at et yrke som feier hovedsakelig frister menn over 25 år. Det er knapt rekruttering blant jenter til yrket.

Yrkestittelen brannforebygger er i tråd med forslag fra Fagforbundet. Nettopp den manglende rekrutteringen blant ungdom og jenter er et hovedargument for at Fagforbundet mente utdanning og tittel trengte fornyelse.

«Et fagnavn og yrkestittel som bedre beskriver innholdet i faget og rollen yrkesutøveren har i samfunnet, kan bidra til å gjøre faget mer attraktivt», skrev Fagforbundet i sitt høringsinnspill, og forklarer grunnen for at forbundet landet på navnet brannforebygger, slik:

– Alle feierens oppgaver – enten det er tilsyn og kontroll, feiing av fyringsanlegg eller det er veilednings- og informasjonsarbeid – er å forebygge brann.

Annonse

Flere saker

Annonse