JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Werner Juvik

Fagbladets partiutspørring 2021:

«Nå har høyresiden styrt i åtte år, og på mange områder har målstyringen og stoppeklokkeregimet gått altfor langt»

Reformer står øverst på arbeidslista hvis Arbeiderpartiet inntar regjeringskontorene etter valget. Men vil ansatte i offentlig sektor få det bedre med en ny reform? Fagbladet tar saken.


26.08.2021
09:55
20.12.2021 10:40

Ap ønsker i likhet med resten av venstresida en tillitsreform i offentlig sektor. Hvorfor er det nødvendig?

– Offentlig sektor har gått i retning av overdreven markedsstyring, skjemavelde og rapportering i et felt der veldig mye av det som skapes skjer i møtet mellom mennesker. I dette ligger det også en god dose selvkritikk og et oppgjør med oss selv. Ap tar ansvar og er stolte av å ha sørga for at Televerket er blitt Telenor og at vi har utviklet en stor del av offentlig tjenestesektor. Men nå har høyresiden styrt i åtte år, og på mange områder har målstyringen og stoppeklokkeregimet gått altfor langt.

Tenker du da på helsesektoren spesielt?

– Ja, men et av de triste eksemplene finnes også innafor krimomsorgen, der man skal levere en viss mengde aktivitet for de innsatte og sam-tidig kuttes ressursene til dem som jobber der.

Målet med en tillitsreform må også være å bidra til å få flere heltidsstillinger og en bedre turnusordning.

Er Ap garantister for en tillitsreform, dersom dere kommer i regjering?

– Ja, vi garanterer og inviterer. Det jeg kan garantere, er at vi i løpet av hundre dager kommer til å fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser. Vi starter der, men skal gjøre mye mer, og sluttstasjonen for arbeidet må vi finne sammen med partene.

Samhandlingsreformen ble innført under rødgrønt styre for i overkant av ti år siden. Reformen har fått mye kritikk, blant annet fra helsearbeidere, om at resultatet ikke samsvarer med intensjonen bak. Hvorfor er det en god idé å sette i gang en «Samhandlingsreform 2.0» når dere ikke har greid å oppnå det dere ville med den første?

– Da vi gikk av i 2013, overtok en regjering som etter min mening ikke har fulgt opp samhandlingsreformens idé og mål. Reformen skulle bli til i nær dialog med de berørte og sørge for bedre samhandling mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten. Fortsatt er dette en av de store uløste oppgavene i norsk helsevesen, en mer sømløs kontakt mellom dem du som pasient møter i behandlingsløpet. Her er det ting å gjøre innafor finansieringssystemet, dialog, dokumentasjon og ansvar. «Samhandling 2.0» vil fokusere på primærhelsetjeneste.

Sp, Rødt og SV vil skrote helseforetaksmodellen. «Det blir vanskelig å få til en reell endring i sykehuspolitikken uten en endring i systemet», sa Kjersti Toppe til Klassekampen 3. august. Hvorfor mener Ap det er mulig med en reell endring av sykehussektoren når organiseringa er den samme?

– Vi skal gjennomgå og se kritisk på modellen, for mye må endres. Men det er ikke noe mål å komme tilbake til 2000 da vi hadde 19 forskjellige eiere (fylkeskommunene, red.anm.) av sykehusene. Vi vil ha mer rammefinansiering og mindre innsatsstyrt finansiering, vi må ha mer stedlig ledelse, og vi må løse store utfordringer knyttet til å fase inn ny teknologi og sikre nok personell.

Jeg har til gode å se den alternative modellen fra partier som sier de vil skrote dagens styring og erstatte den med mer politisk styring. Og den virkelige utfordringen nå er personell.

Ja, hvordan skal Ap sikre nok helsearbeidere i framtida?

– For det første må vi få en oversikt over og ha en ordentlig gjennomgang av hvordan situasjonen ser ut. Vi må også gå gjennom utdanningskapasiteten vår og se om vi kan gjøre mer der. Og vi må ha hele og faste stillinger i helsesektoren.

Ap vil «sørge for at heltid og faste stillinger blir normen i helse- og omsorgssektoren gjennom lovverk og egne heltidsmidler.» Helt konkret – hvordan skal dere sikre dette i lovverket og hva innebærer «heltidsmidler»?

– Dette handler veldig mye om ansvaret kommunene har, og der har vi i 2019 lovet at våre ordførere og kommunepolitikere skal ha dette som en prioritert sak. Det vi ønsker å gjøre innafor arbeidsmiljøloven er å pålegge arbeidsgiver å dokumentere at en jobb må være på deltid. Klarer ikke arbeidsgiver å dokumentere dette, må det bli en heltidsstilling. Og så vil vi se på insentiver fra statsbudsjettet for å stimulere til mer heltid.

I hundredagersplanen du la fram før sommeren, står det at dere vil «stoppe høyrepartienes privatiseringsreformer i helse- og omsorgssektoren». Hvilke reformer sikter du til?

– Det er i hovedsak to: Den første er kommersialiseringen innenfor sykehusene med fritt behandlingsvalg. Ap vil beholde fritt sykehusvalg, som gir pasientene mulighet til å velge behandling der køen er kortest. Men vi vil avvikle fritt behandlingsvalg, som i lengden vil gjøre det offentlige tilbudet dårligere og frata oss demokratisk styring av helsekronene.

Den andre er at det nå er lagt opp til privatisering av eldreomsorgen, høyresiden vil sette hjemmepleien ut på anbud. I Sverige har man gjort det samme og der har kompetansen og kvaliteten falt.

Men Ap åpner opp for at private aktører kan drifte velferdstjenester. Hvor går grensa for hvor stor andel av det offentlige tjenestetilbudet som kan privatiseres?

– Poenget er at hovedansvaret er offentlig. Det må være slik at felleskapet har styring på denne skuta. Pasienten skal få tilbud om behandling av det offentlige, men private kan også gjøre en del oppgaver der det er gunstig.

I flere medier kunne vi i starten av august lese at det kan bli aktuelt for Ap å regjere alene, framfor å gå inn i et regjeringssamarbeid med Sp. Kan du bekrefte det?

– Ap har én og bare én plan, og det er å arbeide for en flertallsregjering med Ap, Sp og SV, som Ap leder. *

Les hva de andre partiene sier:

Fagbladet partiutspørring - Flourish

PARTIUTSPØRRINGEN

Dette mener Ap om:

Arbeidsliv og offentlig sektor

• Sørge for en sterk og forutsigbar kommuneøkonomi.

• Sørge for en mer produktiv offentlig sektor ved å gjennomføre en tillitsreform. Gjøre dette til en av de aller viktigste reformene for en Ap-ledet regjering fra 2021.

• Gjøre Nav mer tilgjengelig både fysisk og digitalt og styrke førstelinjen i Nav.

• Ha en egen pott på statsbudsjettet til lokale tiltak for å redusere deltidsandelen.

• Styrke retten til heltid i lovverket ved at arbeidsgiver må dokumentere at det er behov for deltidsstilling.

• Redusere bruken av markeds-
mekanismer i alle deler av velferds-
staten.

Barn og familie

• Jobbe for at minst halvparten av de ansatte i alle barnehager som jobber direkte med barna, er barnehagelærere, og øke andelen fagarbeidere.

• Innføre tydelig og strengere regelverk for private barnehager, ved blant annet strengere regler for kjøp og salg av barnehager, strengere økonomisk regelverk, og innføre et lovmessig skille mellom kommersielle og idelle barnehager.

• Utvikle nasjonal standard for innholdet og kvaliteten i SFO.

• Fjerne kontantstøtten og erstatte den med ventestøtte for dem som venter på barnehageplass. Opprettholde barnetrygden på dagens nivå.

Helse og omsorg

• En tannhelsereform med en gradvis utvidelse av den offentlige tannhelsetjenesten.

• Nok folk på jobb, faste og hele stillinger, med muligheter for praksis og utdanning i hele helsetjenesten.

• Økt kapasitet i sykehusene og reduksjon i bruken av markeds-
modeller. Økt grunnfinansiering av sykehusene.

• Gjennomføre en samhandlings-
reform 2.0.

• Sette en stopper for outsourcing av renholdstjenester og andre kritiske driftsfunksjoner.

• Vurdere ordninger for rimeligere parkering ved offentlige sykehus.

• Øke antallet turnusstilinger til helsefagarbeidere og andre kritiske helseprofesjoner.

• Legge til rette for god oppgavedeling mellom ulike profesjoner
i helsetjenesten.

• Opptrappingsplan for bemanning i eldreomsorgen.

• Forbedre reglene om yrkesskade og yrkesskadeforsikring, blant annet å arbeide for at belastningsskadene som rammer mange ansatte i helse-, omsorgs- og sosialsektoren får status som yrkesskader.

• Gjennomføre en tillitsreform
i barnevernet.

Beredskap

• Forskriftsfeste responstider for ambulansetjenesten og sette en standard for kompetanse og akuttmedisinsk utstyr i ambulansebilene og ambulansebasene.

• Avklare ansvarsforholdet mellom ambulansetjenesten og brann- og redningstjenesten.

• Etablere fagskolen for brann-
og redningsvesenet så raskt som mulig.

Hentet fra Aps partiprogram 2021-2025

Tillitsreform – hva er det?

Begrep som brukes om å gi de ansatte i offentlig sektor «mer tillit», altså legge opp til mindre detaljstyring og rapportering, og at ansatte har mer innflytelse over planleggingen på jobb.

Samhandlingsreform

– hva er det?

Presentert av helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) i 2009. Det uttalte målet var å gi pasientene et helhetlig og koordinert helsetilbud, og å legge vekt på forebygging. Kommune-
helsetjenesten og sykehusene skulle samarbeide bedre. Kommunene ble fra 2012 gitt ansvar for å dekke innbyggernes behov for helsetjenester, uavhengig av om de trengte hjelp fra kommunalt eller statlig hold.

Helseforetaksmodellen

– hva er det?

Sykehusene i Norge er organisert som helseforetak, eid av staten gjennom Helse- og omsorgsdepartementet. Både de regionale helseforetakene og helseforetakene har eget styre og en daglig leder eller administrerende direktør. Foretakene minner på mange måter om aksjeselskap. Forskjellen er at de ikke kan gå konkurs.

Denne modellen for å drive sykehus ble fremmet av daværende helseminister Tore Tønne (Ap)
i 2001. Før dette var sykehusene eid og drevet av fylkeskommunene.

Rammefinansiering og

innsatsstyrt finansiering av

sykehus

• Innsatsstyrt finanisering vil si at sykehusene får penger fra staten for hvor mange pasienter som behandles.

• Rammefinansiering betyr at sykehusene får en pott penger uten at staten spesifikt bestemmer hva pengene skal brukes til.

Fritt behandlingsvalg

– hva er det?

• Fritt behandlinsvalg gir pasienten rett til å velge behandlingssted for alle planlagte undersøkelser og behandlinger.

Kilder for alle fakta: Store medisinske leksikon, Wikipedia, Fagforbundet, Dagens Medisin, helsenorge.no

26.08.2021
09:55
20.12.2021 10:40

PARTIUTSPØRRINGEN

Dette mener Ap om:

Arbeidsliv og offentlig sektor

• Sørge for en sterk og forutsigbar kommuneøkonomi.

• Sørge for en mer produktiv offentlig sektor ved å gjennomføre en tillitsreform. Gjøre dette til en av de aller viktigste reformene for en Ap-ledet regjering fra 2021.

• Gjøre Nav mer tilgjengelig både fysisk og digitalt og styrke førstelinjen i Nav.

• Ha en egen pott på statsbudsjettet til lokale tiltak for å redusere deltidsandelen.

• Styrke retten til heltid i lovverket ved at arbeidsgiver må dokumentere at det er behov for deltidsstilling.

• Redusere bruken av markeds-
mekanismer i alle deler av velferds-
staten.

Barn og familie

• Jobbe for at minst halvparten av de ansatte i alle barnehager som jobber direkte med barna, er barnehagelærere, og øke andelen fagarbeidere.

• Innføre tydelig og strengere regelverk for private barnehager, ved blant annet strengere regler for kjøp og salg av barnehager, strengere økonomisk regelverk, og innføre et lovmessig skille mellom kommersielle og idelle barnehager.

• Utvikle nasjonal standard for innholdet og kvaliteten i SFO.

• Fjerne kontantstøtten og erstatte den med ventestøtte for dem som venter på barnehageplass. Opprettholde barnetrygden på dagens nivå.

Helse og omsorg

• En tannhelsereform med en gradvis utvidelse av den offentlige tannhelsetjenesten.

• Nok folk på jobb, faste og hele stillinger, med muligheter for praksis og utdanning i hele helsetjenesten.

• Økt kapasitet i sykehusene og reduksjon i bruken av markeds-
modeller. Økt grunnfinansiering av sykehusene.

• Gjennomføre en samhandlings-
reform 2.0.

• Sette en stopper for outsourcing av renholdstjenester og andre kritiske driftsfunksjoner.

• Vurdere ordninger for rimeligere parkering ved offentlige sykehus.

• Øke antallet turnusstilinger til helsefagarbeidere og andre kritiske helseprofesjoner.

• Legge til rette for god oppgavedeling mellom ulike profesjoner
i helsetjenesten.

• Opptrappingsplan for bemanning i eldreomsorgen.

• Forbedre reglene om yrkesskade og yrkesskadeforsikring, blant annet å arbeide for at belastningsskadene som rammer mange ansatte i helse-, omsorgs- og sosialsektoren får status som yrkesskader.

• Gjennomføre en tillitsreform
i barnevernet.

Beredskap

• Forskriftsfeste responstider for ambulansetjenesten og sette en standard for kompetanse og akuttmedisinsk utstyr i ambulansebilene og ambulansebasene.

• Avklare ansvarsforholdet mellom ambulansetjenesten og brann- og redningstjenesten.

• Etablere fagskolen for brann-
og redningsvesenet så raskt som mulig.

Hentet fra Aps partiprogram 2021-2025

Tillitsreform – hva er det?

Begrep som brukes om å gi de ansatte i offentlig sektor «mer tillit», altså legge opp til mindre detaljstyring og rapportering, og at ansatte har mer innflytelse over planleggingen på jobb.

Samhandlingsreform

– hva er det?

Presentert av helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) i 2009. Det uttalte målet var å gi pasientene et helhetlig og koordinert helsetilbud, og å legge vekt på forebygging. Kommune-
helsetjenesten og sykehusene skulle samarbeide bedre. Kommunene ble fra 2012 gitt ansvar for å dekke innbyggernes behov for helsetjenester, uavhengig av om de trengte hjelp fra kommunalt eller statlig hold.

Helseforetaksmodellen

– hva er det?

Sykehusene i Norge er organisert som helseforetak, eid av staten gjennom Helse- og omsorgsdepartementet. Både de regionale helseforetakene og helseforetakene har eget styre og en daglig leder eller administrerende direktør. Foretakene minner på mange måter om aksjeselskap. Forskjellen er at de ikke kan gå konkurs.

Denne modellen for å drive sykehus ble fremmet av daværende helseminister Tore Tønne (Ap)
i 2001. Før dette var sykehusene eid og drevet av fylkeskommunene.

Rammefinansiering og

innsatsstyrt finansiering av

sykehus

• Innsatsstyrt finanisering vil si at sykehusene får penger fra staten for hvor mange pasienter som behandles.

• Rammefinansiering betyr at sykehusene får en pott penger uten at staten spesifikt bestemmer hva pengene skal brukes til.

Fritt behandlingsvalg

– hva er det?

• Fritt behandlinsvalg gir pasienten rett til å velge behandlingssted for alle planlagte undersøkelser og behandlinger.

Kilder for alle fakta: Store medisinske leksikon, Wikipedia, Fagforbundet, Dagens Medisin, helsenorge.no




Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Erlend Angelo

Nå skal norsk laks erobre India: – En «game changer»

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden


Flere saker