JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt om navn:

Nå har «Kålle» Thorwaldsson blitt statsråd

Sverige har fått en ren sosialdemokratisk regjering. Antall statsråder rekruttert fra fagbevegelsen har økt. Og regjeringen har to arbedsministere.
Karl Petter Thorwaldsson er tidligere svensk LO-leder. Nå statsråd i den svenske  regjeringen.

Karl Petter Thorwaldsson er tidligere svensk LO-leder. Nå statsråd i den svenske regjeringen.

Sissel M. Rasmussen

helge@lomedia.no

Tirsdag presenterte Magdalena Andersson (S) sin nye regjering. Hun var statsminister noen timer i forrige uke, men gikk av etter at et borgerlig budsjett ble vedtatt. Miljöpartiet ville ikke regjere under det og gikk ut av regjeringen.

Mandag var Andersson tilbake, med en ren sosialdemokratisk regjering.

Mange av de nye (og gamle) statsrådene har bare ren politisk bakgrunn. Men flere er rekruttert fra fagbevegelsen.

Ny næringsminister

Mest kjent her hjemme er den forrige svenske LO-lederen, Karl-Petter Thorwaldsson (56), populært kalt «Kålle». Han er blitt ny næringsminister.

Han var leder for LO i Sverige fra 2012 til 2020 og kan betegnes som en norgesvenn.

Det er heller ikke overraskende for hans norske LO-venner at han er tilbake i politikken. Fra 1990 til 1995 ledet han SSU – ungdomspartiet til det sosialdemokratiske partiet på samme tid som Trond Giske var AUF-leder.

I sin tid var den tidligere svenske LO-lederen kritisk til den såkalte «januariavtalen» mellom Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet og Liberalerna, som var grunnlaget for den forrige svenske regjeringen.

Flere med bakgrunn

Det er også flere med bakgrunn fra fagbevegelsen i den nye regjeringen.

Biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson (39) har vært EU-parlamentariker, men før det var han EU-samordner i svensk LO. Han har stått i bresjen for den nordiske modellen med kollektive avtaler, i kampen mot et direktiv om minstelønn.

Han har også jobbet med tema som arbeidsvilkår i svensk LO. Som såkalt biträdande skal han spesielt jobbe med arbeidskriminalitet.

To fra TCO

Annika Strandhäll (46) er klima- og miljøminister. Hun ledet fagforbundet Vision i tre år. Det er et politisk uavhengig forbund som inngår i TCO (Tjänestemännens Centralorganisation).

Eva Nordmark (50) – arbetsmarknadsminister – har også bakgrunn fra TCO, som leder fra 2011 til 2019.

I tillegg har Anna Ekström (62) bakgrunn som leder for Saco - akademikerforbundet i Sverige.

Annonse
Annonse