JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åpen stortingshøring om Andøya flystasjon

Striden om Andøya flystasjon fortsetter, nå skal alle tall på bordet

LO står fortsatt for en delt løsning mellom Andøya og Evenes.
Forsvarsminister Frank Bakke-jensen og komiteleder Anniken Huitfeldt  høringen om nedleggelsen av Andøya.

Forsvarsminister Frank Bakke-jensen og komiteleder Anniken Huitfeldt høringen om nedleggelsen av Andøya.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedlia.no

– Alle tall, oppdaterte og sammenlignbare tall, må på bordet. Allerede nå ser vi at kostnadsutviklingen er i gang på Evenes. Derfor sier vi at vi må få fram alle tall slik at vi vet hva vi går til, sier LO-sekretær Are Tomasgard til frifagbevegelse.no.

Forbundsleder i Norges Offisersforbund, Torbjørn Bongo er minst like klar.

– Vi gir oss ikke før alle våre argumenter er motbevist og lagt døde. Da skal vi gi oss. Men ikke før, sa Torbjørn Bongo til medlemmene i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

Bjørnar og Aleksander tapar 29.000 kroner årleg på regjeringas nye diettskatt

Andøyastriden

Det er et flertall på Stortinget for en ny gjennomgang av kostnadene knyttet til samlingen av de maritime overvåkningsflyene og den framskutte kampflybasen på Evenes.

Det fører til store konsekvenser for lokalsamfunnet i Vesterålen. Tirsdag var to nesten likelydende representantforslag gjenstand for åpen høring i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

I tillegg står det i den ferske Jeløyaplattformen til de tre regjeringspartiene et punkt om at dette skal gjennomgås på nytt.

LO-sekretær Tomasgard forventer derfor at det blir gjort.

– Hvis det ikke blir gjennomført en ny kostnadsgjennomgang, kaster de blår i øyne på folk. Vi forventer at det nå gjøres en skikkelig jobb. Det har vi også tillit til, sier Are Tomasgard.

Nestleder i NTL, Kjersti Barsok og LO-sekretær Are Tomasgard.

Nestleder i NTL, Kjersti Barsok og LO-sekretær Are Tomasgard.

Helge Rønning Birkelund

LO og Offisersforbundet er klare i sin sak og ønsker en todelt løsning mellom Andøya og Evenes.

Tomasgard tviler på at alle økonomiske faktorer er medregnet når faktagrunnlaget skal legges. LO mener de samfunnsmessige konsekvensene må være en del av dette regnskapet.

Lederen i Offisersforbundet, Torbjørn Bongo mener det er flere gode grunner til å bevare Andøya.

– Økonomi, vedtakets gjennomførbarhet, kompetanse, peker han på.

Kjersti Barsok, første nestleder i NTL, frykter store kostnadsoverskridelser ved en samling på Evenes.

– De reelle kostandene ved å legge ned og flytte dagens aktivitet på Andøya, er etter vår mening langt større enn bare de militærfaglige kostnadene. Her vil det også være samfunnsmessige kostnader. Verken samfunnet eller forsvaret har råd til de samme overskridelsene som på Ørland. Forsvarets tilstedeværelse på Andøya er viktig, mener Barsok.

– Hva kostnadene og konsekvensene med å bygge opp ny kompetanse og erfaring til å erstatte det som går tapt, samt det beredskapsmessige tapet vil vil være, er ikke tatt med i det totaløkonomiske bildet, legger hun til.

• Følg oss på Facebook

Langtidsplanen

Det er i Langtidsplanen for Forsvaret, vedtatt i Stortinget, som har vedtatt å samle den framskutte kampflybasen på Evenes.

Det får store konsekvenser for hele Vesterålen og ble en viktig sak i slutten av valgkampen sist høst. Blant annet skal 250 arbeidsplasser flyttes.

Siden har det altså kommet krav om at det må legges fram en ny og uavhengig utredning om flystasjonens framtid slik at Stortinget kan vurdere saken på nytt.

Det foreligger to representantforslag som ber om det samme. Et fra Arbeiderpartiet, og et fra partiene Venstre, KrF, Senterpartiet og SV.

Offiserene fornøyd med Aps krav til gjennomgang av Andøya-tallene

I tillegg har det kommet en fersk regjeringserklæring som også lover en ny gjennomgang - etter alt å dømme tvunget fram av Venstre.

Komiteleder Anniken Huitfeldt (Ap) og Ap-leder Jonas Gahr Støre mener langtidsplanens troverdighet og tilliten til beslutningsprosessen avhenger av at det gis fyllestgjørende svar på de spørsmålene som reises. De viser også til bekymringsmeldinger fra tillitsvalgte, folk og forsvarsmiljøer og mener de må tas på alvor.

Venstre, Senterpartiet, KrF og SV foreslår også at Stortinget ber regjeringa sette i verk en ny ekstern gjennomgang av Andøya flystasjon og undersøke om det har kommet endringer i tallmaterialet og grunnlaget for avgjørelsen.

– Det er nødvendig for å sikre trygghet for at beslutningene er fattet på korrekt grunnlag, er begrunnelsen.

Fylkesrådsleder i Nordland fylke, Tomas Norvoll (Ap) mener det er en fordel for alle parter med en ny gjennomgang av alle fakta.

– Vi er opptatt av å få en delt løsning, ikke å samle alt på ett sted. Det er viktig av samfunnsmessige konsekvenser, for lokalsamfunnet og for kompetanse, sa Norvoll under høringen.

Tom-Rune Klemetsen er leder for NTL Forsvaret.

Tom-Rune Klemetsen er leder for NTL Forsvaret.

Helge Rønning Birkelund

Evenes uenig

Ordfører i Evenes kommune, Svein Erik Kristiansen (H) slo kategorisk fast at dette ikke er nødvendig.

– Ingen ting har forandret seg siden vedtaket ble fattet. Det er ingen grunn til å tro at det er foretatt en beslutning på feil grunnlag, poengterte han.

Martin Kolberg (Ap) ville vite om ordføreren avviser all kritikk og om alle innsigelser bare er et spørsmål om lokalisering og ikke reelt innhold.

– All kritikk og alle påstander er besvart gjentatte ganger. Jeg har tillit til at alle spørsmål er riktig besvart, og en ekstern kvalitetssikring er i gang, svarte Kristiansen.

Forsvarsminister Frank Bakke Jensen (H) var innkalt til høringen. Han innrømmer at vedtaket berører mange og har ført til et stort engasjement.

– Det er en av de vanskeligste beslutningene i Forsvarsplanen. Det bygger på en helhetlig vurdering. Det er ikke bærekraftig å beholde begge to. Det er derfor en både nødvendig og riktig beslutning å samle alt på Evenes, sa Frank Bakke Jensen under høringen.

På spørsmål om konsekvensene av regjeringserklæringen svarte han at en ekstern kvalitetssikring vil avgjøre om det er behov for en ny gjennomgang.

– Er det store avvik skal vi sette ned foten og tenke oss om, svarte han.

NOF-lederen: – Dyp mistillit mot Forsvarsdepartementets tall om Andøya

Norges Offisersforbund: – Vi vil ha omkamp om Andøya

Jubel for nye Andøya-signaler

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse