JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå skal NISO også kapre flere individuelle idrettsutøvere

NISO er blitt en hit blant lagidrettene. Nå har også kombinertlandslaget og hopperne meldt seg inn i idrettens fagorganisasjon.
Styremedlem Magnus Moan i NISO før han la skiene på hylla.

Styremedlem Magnus Moan i NISO før han la skiene på hylla.

Terje Pedersen, ANB

04.06.2019
15:45
04.06.2019 16:03

helge@lomedia.no

Magnus Moan har lagt langrennsskiene og hoppskiene på hylla. Men han fortsetter som styremedlem i LO-organisasjonen NISO (Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon), som har organisert idretten helt siden 1995.

Han mener individuelle utøvere i like stor grad som lagspillere har nytte av å være organisert. Det handler om å vise hvordan et medlemskap i forbundet er til fordel for utøveren, mener han.

– Utfordringen er kontraktskrivingen. Mens lagutøvere har et ansettelsesforhold til klubben, har ikke individuelle utøvere noe tilsvarende ansettelsesforhold. Dermed mister man pensjonen og den tryggheten det gir i etterkant, sier Magnus Moan til FriFagbevegelse.

NISO har for eksempel fått igjennomslag for en bedre yrkesskadeforsikring hos skiforbundet.

– Det var noe vi i kombinert fikk igjennom sammen med Niso. Så i dag er dette med i skiforbundet sine kontrakter til alle utøvere, sier Magnus Moan.

Også har du en karriereveiledning både mens du selv er aktiv og etter karrieren. Og du kan få stipend og juridisk bistand. Dette kan gi en trygghet til individuelle utøvere som man ikke kan få ellers, legger han til.

p

Har gitt seg

Kombinertutøveren har nå lagt opp. Han fortsetter likevel som styrmedlem i NISO de neste to årene. Hele 300 av organisasjonens 1300 medlemmer er nå tidligere utøvere.

Han kan se tilbake på en suksessrik karriere som kombinertløper. Med VM-gull i lagkonkurransen i Oberstdorf i 2005, og VM-sølv på sprinten i samme VM. Gull ble det også i lagkonkurranse i OL i Sotsji i 2014.

I mellomtiden har det blitt fem sølv og tre bronsemedaljer i mesterskap.

Nå har han startet i en ny jobb, med markedsarbeid i kombinert gjennom et prosjekt foreløpig over tre måneder, spesielt opp mot kvinnelige kombinertutøvere.

Saken fortsetter under bildet.

Magnus Moan brenner for at også individuelle utøvere skal organisere seg.

Magnus Moan brenner for at også individuelle utøvere skal organisere seg.

Helge Rønning Birkelund

Selv engasjerte han seg i NISO etter å ha kjempet en kamp mot skiforbundet hvor han prøvde å få like gode rettigheter som lagidrettene. Hele kombinertlandslaget og hopplandslaget både for kvinner og menn har nå fulgt etter. På årets landsmøte ble Maren Lundby valg inn i styret.

– Det handler om å få ut budskapet og gjøre oss kjent. Det handler om å komme seg ut til klubber, utøvere, videregående idrettsskoler og så videre som driver med høyrisikoidrett, mener Moan.

NISO har blant annet ansatt en som skal jobbe med sosiale medier og nettopp komme seg ut til klubber og lag.

Skal bli større

Siden forrige landsmøte, for to år siden, har NISO økt med 200 medlemmer – til 1300. Målet er å øke ytterligere. Det største potensial er innenfor individuelle utøvere – sommer som vinter.

– Samtidig har det vært en veldig positiv utvikling gjennom flere år som vi skal bygge videre på, også innenfor lagidrettene.

Vi glemmer ikke lagidrettene for det. Vi skal ivareta og satse også der. Jeg tenker ja takk begge deler. Vi gjør ingen forskjell på lagidretter og individuelle utøvere, sier NISOs gjenvalgte leder, Joachim Walltin.

p

– Hvordan skal dere rekruttere?

– Vi må bli flinkere til å synliggjøre hva vi står for og hva vi kan gjøre for dem. Og så må utøveren ta ansvar for å organisere seg, og skjønne verdien av å organisere seg, mener Walltin.

Han ble konstituert som leder i forbundet i 2009 og valgt som forbundsleder første gang i 2010.

Som nestleder har han med seg Erlend Hanstveit, og som styremedlemmer Tore Reginiussen, Cathrine Dekkerhus, Karoline Dyre Breivang, Steffen Stegavik, Niklas Roest og Magnus Moan. Kristine Bøe er ansattes representant.

Varamedlemmer er Tom Høgli, Amanda Kurtovic, Jesper Hoel, Ingrid Moe Wold og Maren Lundby.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
04.06.2019
15:45
04.06.2019 16:03