JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Obligatorisk tjenestepensjon:

Nå skal Skatteetaten kontrollere at ansatte får obligatorisk tjenestepensjon: – En gledens dag

Fra 1. juni blir det bedre tilsyn med hvilke bedrifter som har orden i pensjonssakene sine.
JUBLER: Vidar Sagmyr i Byggebransjens uropatrulje i Trøndelag gleder seg over endringen i tilsynet med tjenestepensjonene.

JUBLER: Vidar Sagmyr i Byggebransjens uropatrulje i Trøndelag gleder seg over endringen i tilsynet med tjenestepensjonene.

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

Fra 1. juni tar Skatteetaten over tilsynet med at ansatte i en bedrift har obligatorisk tjenestepensjon.

– Dette er en gledens dag, sier Vidar Sagmyr i Byggebransjens uropatrulje i Trøndelag.

Han er stadig på jakt etter kriminelle i byggebransjen og ett av tegnene på at det er mangler ved en bedrift, er at det ikke er noen pensjonsavtale på plass.

Basert på tips fram til i dag

Til nå har det vært Finanstilsynet som har hatt ansvaret for å kontrollere om de ansatte har en lovpålagt pensjonsordning. De har ikke ført noe aktivt tilsyn, bare reagert på tips.

Sagmyr har lenge etterlyst en annen løsning for tilsynet med de ansattes pensjon. Han mener at det er perfekt at Skatteetaten tar jobben. Gjennom a-meldingssystemet har de mange flere opplysninger om bedriften.

A-meldingen er meldingen fra bedriften til det offentlige om hver enkelt sin inntekt og skattetrekk. Den sørger for at lønnsopplysninger kan deles videre fra Skatteetaten til pensjonsselskapet.

Fikk du med deg denne? Murer Geir mistet pensjonsordninga fordi sjefen ikke betalte inn det han skulle

Automatisert kontroll

I en pressemelding skriver Skatteetaten at kontrollen gradvis vil bli automatisert og ansvaret for tilsynsoppgaven er lagt til en avdeling med god kompetanse på kontroll og oppfølging av arbeidsgivere.

– Med et rikt informasjonsgrunnlag kan Skatteetaten gjøre treffsikre utvalg av hvilke bedrifter som blir kontrollert. Vi blir også i bedre stand til å avdekke eventuell arbeidsmarkedskriminalitet, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

Skattedirektør Nina Schanke Funnemark tror at mer arbeidslivskriminalitet vil bli avdekket når Skatteetaten overtar kontrollen av obligatorisk tjenestepensjon.

Skattedirektør Nina Schanke Funnemark tror at mer arbeidslivskriminalitet vil bli avdekket når Skatteetaten overtar kontrollen av obligatorisk tjenestepensjon.

Torgny Hasås

Men Skatteetaten kan ikke se om den enkelte arbeidstaker har pensjonssparingsavtale, bare om bedriften har det. Det er derfor viktig at den enkelte arbeidstaker sjekker om bedriften sparer riktig pensjon for dem.

Arbeidsgiver unnlot å melde inn: Endre ble nektet pensjonen han hadde rett på. Nå får han og kollegaene millionerstatning

Mulighet for å sjekke egen pensjon

Fra august vil Skatteetaten åpne en innsynsløsning hvor man kan sjekke om arbeidsgiver har en avtale med et pensjonsselskap for sparing til obligatorisk tjenestepensjon. Da kan arbeidstakere ta kontakt med sitt pensjonsselskap, sjekke om de selv har pensjonssparing og om det er rapportert riktige opplysninger.

Sparer 720 millioner kroner

Fra januar i år ble bedriften pålagt å oppgi på a-meldingen hvilket pensjonsselskap de har avtale med. Denne løsningen prøves ut i et begrenset omfang i vår. Målet er å innføre en slik løsning i løpet av året.

Finans Norge har anslått de årlige innsparingene for arbeidsgivere til 720 millioner kroner.

Annonse

Flere saker

Annonse