JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortingsvalget 2021

Nå skal Støre danne ny regjering: Varsler at han også vil lytte til MDG og Rødt

Det tok sin tid før Jonas Gahr Støre kunne bli hyllet av sine egne. Nå starter regjeringsforhandlingene. Og Ap-lederen varsler han også vil lytte til MDG og Rødt.
Kommende statsminister Jonas Gahr Støre sier at han vil starte samtaler med alle partier som vil ha et skifte, også MDG og Rødt.

Kommende statsminister Jonas Gahr Støre sier at han vil starte samtaler med alle partier som vil ha et skifte, også MDG og Rødt.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Jubelen ville ingen ende ta da Jonas Gahr Støre entret scenen i Folkets Hus sent mandag kveld – som valgets store vinner. Og som landets kommende statsminister.

– Vi har ventet og vi har håpet. Og nå kan vi endelig si: Vi klarte det. Ved dette valget hadde vi et mål som var viktigere enn noe annet; En ny regjering etter åtte år med Høyre-regjering og økte forskjeller. Nå skulle det bli vanlige folks tur.

– Nå har vi reist oss

– Vi har ført en god valgkamp. Vært et samlet lag, Vi har vært en kritisk opposisjon, men likevel vært optimistiske. Vi har jobbet sammen med fagbevegelsen. Og AUF har jobbet natt og dag. Ingen partileder kan ønske seg klokere og mer engasjerte ungdom enn dere, sa han rettet mot AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem.

Sist vinter lå Arbeiderpartiet under 20 prosent på målingene.

– Nå har vi reist oss. Nå kan vi feire, sa Jonas Gahr Støre til en jublende forsamling.

Han varslet at Arbeiderpartiet vil sørge for at Norge får en ny regjering og en ny kurs.

Han varslet i sin tale til valgvaken at han vil starte samtaler med alle partier som vil ha et skifte.

– Det er naturlig å starte med Senterpartiet og SV. Men vi vil også lytte til MDG og Rødt – som også vil ha et skifte, sa Jonas Gahr Støre.

Støre kan juble: Norge skifter fra blått til rødt

Høyres nederlag

Det var klokka 22.52 mandag kveld statsminister Erna Solberg ringte til Jonas Gahr Støre for å erkjenne valgnederlaget.

Først etter klokka 23.30 gikk hun ut av bakrommet sitt for å tale til Høyres valgvake.

– For åtte år siden sto jeg på denne scenen og takket velgerne for støtten til et nytt borgerlig flertall. Jeg er utrolig stolt over hva vi har fått til på disse åtte årene, sa Erna Solberg til sin valgvake.

– Så er det velgernes tale at vår tid er over for denne gang. Høyres arbeidsøkt er over for denne gang. Jeg skulle gjerne sett et Høyre som kom høyere. Men vi visste at vi trengte et mirakel for å bli valgt for tredje gang, sa Erna Solberg. Før hun gratulerte Jonas Gahr Støre med det som ser ut som et klart flertall.

Rødt gjør et historisk valg: – Mye å si for fagbevegelsen

Takket Erna

Ap-lederen benyttet anledningen til å takke sin forgjenger, Høyres Erna Solberg.

– Hun har vært en god og stødig statsminister for Norge. Hun har ledet landet trygt gjennom flere store kriser, og tatt viktige initiativ internasjonalt. Vi er uenige i mange politiske saker, men Solberg har vært en kunnskapsrik og bunnsolid statsminister. Tusen takk for det harde arbeidet du har lagt ned i åtte år som vår statsminister, sier Støre.

Han poengterte også at han vil være statsminister for alle.

Valg2021: Norge

Annonse

Flere saker

Annonse