JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mellomoppgjøret i Spekter-området

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

Lønnsoppgjøret i Spekter-området omfatter 159.000 arbeidstakere. Spenningen blir hvordan partene vil forholde seg til den økonomiske rammen fra frontfaget.
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

torgny@lomedia.no

Når Spekter-området starter lønnsoppgjøret onsdag, er det mange ulike yrkesgrupper som venter spent på resultatet. Men sannsynligheten er stor for at resultatet blir som i privat sektor.

I helga ble LO og NHO enige om at den økonomiske rammen for årets lønnsoppgjør skal være 2,7 prosent. Dette er 0,1 prosentpoeng under det som er forventet prisstigning.

Siste: Helsearbeidere, postbud og operasangere får 4388 kroner i sentralt tillegg i Spekter-oppgjøret

Bakgrunn: LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Lenger enn LO

Spørsmålet er om arbeidsgiverne i Spekter er villig til å strekke seg lenger enn NHO.

I februar kom det skarpe reaksjoner etter at Teknisk Beregningsutvalg la fram tall for lønnsutviklingen i 2020. Tallene viste at privat sektor hadde fått større tillegg enn det som var anslått til å være den økonomiske rammen for oppgjøret i fjor. Offentlig sektor hadde hatt en lønnsutvikling som lå på den økonomiske rammen eller litt over. Det ble oppfattet som om offentlig sektor hadde vært tro mot ramma, mens privat sektor ikke brydde seg.

Innsikt: Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

GoAhead er med

Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter består stort sett av offentlige eide bedrifter, fordelt på 13 ulike områder. Det største området er helseforetakene. Men også store arbeidsgivere som Posten, Vy, NRK og orkestrene er organisert i Spekter. I tillegg er det en del private bedrifter innen helse- og omsorgssektoren som er organisert i Spekter. Også jernbaneselskap som svenske SJ og engelske GoAhed er medlemmer i Spekter.

Kronetillegg

Den største arbeidstakerorganisasjonen i Spekter er LO, men i helseforetakene er det Akademikerne og Unio som er størst. Det er Norsk Sykepleierforbund som er det største Unio-forbundet i Spekter-området.

– Vi forholder oss til LOs vedtak om at vi skal beholde kjøpekraften. Vi vil ha kronetillegg, det gjør at vi både får bedre likestillings- og lavlønnseffekt, sier Lise Olsen, nestleder i LO stat og LOs forhandlingsleder i Spekter-området.

– Når det gjelder ramma for frontfaget så er den et gjennomsnitt. Hvis det er noen grupper som har blitt hengende etter, så kan de få mer neste gang, sier Olsen. Men hun legger til at økningen i lederlønningene kan gjøre forhandlingene vanskeligere.

Les også: Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret 2021

Fleksibel til frontfaget

Fra Unio-leieren kommer det klare signaler om at i år skal det gis store lønnstillegg til deres medlemmer. Forhandlingssjef hos Unio, Klemet Rønning-Aaby, sier i en podkast som ble publisert dagen før forhandlingsstart i Spekter at «i år forholder vi oss til frontfaget på samme måte som varehandelen og finansnæringen gjorde i fjor, altså meget fleksibelt».

– Denne gangen må arbeidsgiverne ha en betydelig større fleksibel holdning til frontfaget enn det vi erfarte i fjor. Våre medlemmer skal ha en klar reallønnsvekst, sier Rønning-Aaby.

Mye delt: Sjekk lista over de 25 dårligst betalte yrkene i Norge

Lang prosess

Spekter-området er det mest kompliserte tariffområdet. Det består av 13 områder. Først forhandles det sentralt, så sendes oppgjøret ut på den enkelte bedrift, og hvis de ikke er enige der kommer de tilbake til sentrale forhandlinger før det eventuelt blir brudd, mekling og streik. Helseforetakene har et litt annet forhandlingsløp. Men det gjør at resultatene i de ulike delene av oppgjøret, kommer på forskjellige tidspunkt. De første resultatene kan komme allerede i løpet av neste uke, men i verste fall kan resultatet først foreligge på andre siden av sommeren, hvis det blir lang kø hos Riksmekleren.

Denne skaper debatt: 10 millioner i lønn er ikke så mye, dersom lederen gjør en god jobb, mener NHH-professo

Orkester-pensjon

Stort sett forhandles det bare om lønn i mellomoppgjøret, men det er et spørsmål som har blitt utsatt siden 2016 og som fortsatt ikke er løst. Det er pensjonsspørsmålet for orkestrene og Den Norske Opera og Ballett. Ansatte i disse virksomhetene har hatt en ytelsesbasert pensjonsordning. Arbeidsgiverne mener denne er for dyr og ønsker at det innføres en innskuddsbasert ordning hvor det er de ansatte som tar den økonomiske risikoen.

Etter at Spekter-oppgjøret starter, begynner resten av offentlig sektor. 21. april starter kommuneoppgjøret og 26. april er det klart for statsoppgjøret.

Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?

Annonse
Annonse