JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nettolønnsordningen for sjøfolk:

Næringsministeren ba om råd fra utvalg – kutter 300 millioner før innstillingen er ferdig

Næringsminister Iselin Nybø (V) satte selv ned et utvalg som skal se på maritim sektor og nettolønnsordningen. Likevel kuttes nettolønnsordningen i statsbudsjettet.
Næringsminister Iselin Nybø (V) satte ned utvalg, men kutter 300 millioner før hun har fått rådene.

Næringsminister Iselin Nybø (V) satte ned utvalg, men kutter 300 millioner før hun har fått rådene.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Det er stortingsrepresentant Helge André Njåstad (Frp) angriper næringsminister Iselin Nybø (V) for å forhaste seg i denne saken.

I et skriftlig spørsmål ber han Nybø svare på om statsråden har det så travelt med å svekke nettolønnsordningen at hun selv ikke har tid til å få de rådene hun har bedt om.

Det blir 34.000 kroner dyrere for Color Line å ha matrosen Thomas som ansatt

Satte ned utvalg

Det var i april Stortinget vedtok å be regjeringen sette ned et partssammensatt utvalg for å vurdere tiltak som kan styrke norsk maritim kompetanse, sikre norske sjøfolk på norske skip og sikre norske rederiers konkurransekraft.

I etterkant har næringsminister Iselin Nybø satt ned utvalget som har frist til 31. desember om å avlevere en rapport.

Men allerede da statsbudsjettet ble lagt fram sist onsdag, ble det klart at det er foreslått et kutt i nettolønnsordningen med nesten 300 millioner kroner.

For forbundsleder i Norsk Sjømannsforbund, Johnny Hansen, kom meldingen om kutt i nettolønnsordningen i statsbudsjettet som lyn fra klar himmel.

– Det er et kraftig angrep på tilskuddsordningen i en tid som sjøfolkene blir omtalt som å ha en samfunnskritisk funksjon. Det vil føre til færre norske sjøfolk og mer sosial dumping både på kysten og sokkelen, sier Johnny Hansen til FriFagbevegelse.

Kompromiss

Forslaget om å sette ned et partssammensatt utvalg som skal vurdere tiltak som kan styrke norsk maritim kompetanse, sikre norske sjøfolk på norske skip og sikre norske rederiets konkurransekraft, ble fremmet av Fremskrittspartiet som et kompromiss etter at de rødgrønne partiene egentlig ville gå enda lenger.

Ap, Sp og SV ville ha et utvalg som fikk i oppgave å legge fram konkrete forslag til løsninger for innføring av norske lønns- og arbeidsforhold på norsk sokkel og i norske farvann.

Frp «hopper av» rødgrønt forslag om å sikre sjøfolk norske lønns- og arbeidsforhold i norsk farvann

I mandatet heter det blant annet at utvalget bør vurdere nytten og kostnadene ved dagens ordning før eventuelle endringer drøftes.

Utvalget skal også anslå virkningene ulike forslag har for sysselsetting av norske sjøfolk og antall skip i norske register. Og om det bør innføres et krav om norske lønns- og arbeidsvilkår på skip i norsk farvann og på norsk sokkel, og eventuelt hvordan.

Utvalget må kartlegge i hvilken utstrekning skip i norsk farvann og på norsk sokkel i dag ikke har norske lønns- og arbeidsvilkår og drøfte betydningen av at et krav om norske lønns- og arbeidsvilkår i norsk territorialfarvann kan være en restriksjon av friheten til å yte tjenester etter EØS-avtalen.

Norske sjøfolk blir utkonkurrert av billigere arbeidskraft i norske farvann. Det vil Geir Helge ha slutt på

Manglende respekt

Stortingsrepresentant Helge André Njåstad (Frp) mener næringsministeren viser manglende respekt for alle organisasjoner som stiller med sine fagfolk i utvalget for å gi henne råd.

– Frp er kritisk til å svekke nettolønnsordningen. Vi tok initiativ til utvalget og det var for å styrke situasjonen for norske sjøfolk. Det er viktig for Frp og absolutt en av de sakene vi kommer til å kjempe for i høst, sier Helge André Njåstad.

Helge André Njåstad (Frp)

Helge André Njåstad (Frp)

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson, Terje Aasland, mener kuttet er helt uforståelig.

– Vi er midt i en økonomisk krise og dette gjør bare vondt verre, sier han til FriFagbevegelse.

Næringsminister Iselin Nybø vil svare på det skriftlige spørsmålet fra stortingsrepresentant Helge André Njåstad (Frp) innen fristen på seks virkedager.

Annonse
Annonse