JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO seiret over Nav:

Nav må betale saksomkostninger til LO-medlemmer, slår Høyesterett fast

Nav brøt loven ved å nekte å betale saksomkostninger i saker som vinnes med hjelp av LO-advokatene, har Høyesterett fastslått.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

yngvil@lomedia.no

I går tapte Nav og staten saken om at Nav de siste tre årene har nektet å betale sakskostnadene i saker som vinnes med hjelp av advokatene til LO.

– Avgjørelsen i Høyesterett gjør at vi kan videreføre en vellykket og rettferdig rettsordning, som vi har hatt i snart 100 år, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

– Høyesteretten viser at den har forstått verdien av rettshjelpsordningen for fagorganiserte, og sier i grunnen at slike ordninger bør vi ha, sier Rune Lium til FriFagbevegelse.

Lium og Jan Arild Vikan førte saken for LO og Fellesforbundet i Høyesteretten.

Høyesterettsdommerne skriver i dommen at «rettshjelpsordninger av den typen Fellesforbundet tilbyr, bidrar til å realisere lovens formål».

– Det er stort, sier Lium. Han plasserer seieren på «topp 3» i løpet av sin tid som LO-advokat.

Haakon Hertzberg, assisterende direktør i Kunnskapsavdelingen i Nav, sier Nav er glad for dommen.

«Vi er glade for Høyesteretts avklaring av hvordan regelverket skal forstås i denne typen saker og vil som følge av avklaringen legge om vår praksis», skriver han i en e-post til FriFagbevegelse.

LO-advokatene omtalte saken først, på sin Facebook-side.

Nav nektet å betale

Bakgrunnen for saken er at Nav i 2017 endret praksis, etter en annen dom i Høyesteretten. Før det dekket Nav omkostninger i saker de tapte, også der sakene ble hjulpet fram av LO eller andre hovedorganisasjoner.

Nav nekter å betale sakskostnader for LO-medlemmer. Nå skal Høyesterett avgjøre saken

Regjeringsadvokaten, som representerte Nav, mente loven ikke gir rett til dekning av kostnader andre har pådratt seg. «Andre» er i dette sakskomplekset altså LO-advokatene.

LO klagde Nav inn for retten, men tapte i både tingretten og lagmannsretten. I dag bestemte altså Høyesterett at praksisen er ulovlig.

Nav ble dømt til å betale rundt 500.000 kroner i saksomkostninger.

Høyesteretten: – Solidaritetsprinsipp

Høyesteretten beskriver rettshjelpsordningen til LO-forbundene som «en forsikringslignende ordning som bygger på et solidaritetsprinsipp».

«Statens tolkning vil kunne føre til dårligere rettshjelpsordninger for fagorganiserte og gjøre det vanskeligere for dem som ikke har ressurser til selv å dekke advokatbistand», heter det i dommen.

Høyesterettsdommerne skriver videre i dommen at «inntektsgrensene for å kvalifisere til fri rettshjelp etter rettshjelploven uansett er så lave at denne ordningen som regel ikke er et alternativ».

Hvis man tjener over 246.000 kroner i året, får man ikke fri rettshjelp.

FULL SEIER: LO-advokatene Rune Lium (bildet) og Jan Arild Vikan førte saken for LO i Høyesteretten.

FULL SEIER: LO-advokatene Rune Lium (bildet) og Jan Arild Vikan førte saken for LO i Høyesteretten.

Sissel M. Rasmussen

Annonse
Annonse