JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NAV må lette på permitteringspraksisen

Etter et møte med partene i arbeidslivet bestemte arbeidsminister Robert Eriksson at NAV må gjøre om på permitteringspraksisen.
Arbeidsminister Robert Eriksson har instruert Nav om å endre praksisen slik at det blir noe lettere for arbeidstakere som blir permittert å få dagpenger.

Arbeidsminister Robert Eriksson har instruert Nav om å endre praksisen slik at det blir noe lettere for arbeidstakere som blir permittert å få dagpenger.

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

En delegasjon fra LO og en delegasjon fra NHO skulle teste ut hvordan trepartssamarbeidet fungerer i praksis under det blåblå-regimet.

– Arbeidsministeren var enig i at NAVs prakis var altfor streng og sa seg enig om at det måtte komme en nytt regime for å innvilge dagpenger under permittering, sier LOs nestleder, Tor Arne Solbakken til LO-Aktuelt.

– Vi anser saken som 100 prosent løst.

Spesielt innen næringsmiddelbransjen har det vært mange som har blitt permittert uten lønn.

– Jeg tror at det er 1000 NNN-medlemmer som er permittert på denne måten, sier NNN-leder Jan Egil Pedersen.

Les også: En hel næring på sosialen?

Avslagsbrev

NAV har i det siste innført en særdeles streng praksis.

I et avslagsbrev til en permittert arbeider på et fiskebruk heter det:

«Du er ikke permittert på grunn av mangel på arbeid eller andre forhold som arbeidsgiver ikke kan påvirke...Arbeidsgiver må være uten skyld i at det er nødvendig å permittere. Det er kun markedsmessige forhold som kan gi rett til dagpenger under permittering. Nav Forvaltning vil bemerke at forhold rundt den biologiske produksjonen som vanntemperatur grunnet årstid og kravet om maksimal tillatt biomasse er et kjent forhold og et forhold bedriften må planlegge sin virksomehet etter. Nav Forvaltning er også kjent med at prisen på stor rund laks er høy, og at enkelte oppdrettsanlegg nå velger å beholde fisken lenger i sjøen grunnet økonomisk gevinst.»

Budsjettspørsel

Spesielt provoserende har det vært fordi innleide fra bemanningsbyrå har fått innvilget dagpenger under permittering.

– Hva med arbeidsgiverperioden under permittering, ble det noen endring i det spørsmålet?

– Nei, vi luftet spørsmålet, men det er et budsjettspørsmål og kan først bli behandlet under revidert budsjett, svarer Solbakken.

Annonse

Flere saker

Annonse