JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trygdeskandalen

Nav-dømte beskylder setteriksadvokaten for løgn

Ingen er dømt i Nav-skandalen bare for å ha vært i EØS-land, hevdet setteriksadvokaten i Nav-høringen i Efta-domstolen. – Reinspikka løgn, svarer trygdedømte.
I januar fikk Nav-dømte Rune Halseth en uforbeholden unnskyldning fra daværende Nav-sjef Sigrun Vågeng. Nå hevder han setteriksadvokaten i Nav-sakene farer med usannheter i høringen om skandalen i Efta-domstolen.

I januar fikk Nav-dømte Rune Halseth en uforbeholden unnskyldning fra daværende Nav-sjef Sigrun Vågeng. Nå hevder han setteriksadvokaten i Nav-sakene farer med usannheter i høringen om skandalen i Efta-domstolen.

Stian Lysberg Solum / NTB

– Ingen har blitt dømt bare for å ha oppholdt seg i utlandet, men for å ha latt være å informere Nav om dette, poengterte setteriksadvokat for Nav-sakene, Henry John Mæland, overfor Efta-domstolen da høringen om trygdeskandalen tok til torsdag.

Domstolen er bedt om å klargjøre i hvilken grad Norge har brutt EØS-reglene gjennom å stille krav om at mottakere av sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger må oppholde seg i Norge.

Myndighetene har erkjent at reglene ble brutt fra 1. juni 2012, da EUs nye trygdeforordning trådte i kraft, og fram til i fjor høst, da trygdeskandalen eksploderte i offentligheten. EØS-reglene om fri bevegelighet har nemlig forrang foran norsk lov.

I denne perioden kan minst 86 personer ha blitt uriktig dømt for trygdesvindel, 48 av dem til fengselsstraff.

Provosert av regjeringen: Stortinget får ikke innsyn i rapport om trygderettigheter

– Ren løgn

Leder av organisasjonen for dem som er rammet av Nav-skandalen (Nav-it), Rune Halseth, sier til NTB at han hoppet i stolen da han hørte uttalelsen fra Mæland. Torsdag ble han nedringt av andre Nav-dømte som fulgte den digitale overføringen fra høringen i Efta-domstolen.

– Det han sier, er helt ukorrekt. Folk har spurt Nav om å få reise til utlandet og fått ja, inklusive meg selv, mot at man ringte tilbake etter 14 dager. Likevel har vi blitt dømt, framholder Halseth.

– Så det han sier er ren løgn. Det er svært alvorlig, sier han.

Selv ble Halseth dømt til fem måneders fengsel i 2017. Dommen ble sonet året etter.

Bakgrunn: Nav-dømte kan måtte vente lenge på renvaskelse

Mæland avviser

Mæland avviser på sin side at han har uttalt seg uriktig.

– Vår gjennomgang av straffesakene viser at domstolene har funnet de domfelte skyldige i bedrageri ved ikke å ha opplyst Nav om utenlandsopphold og slik forledet eller bedratt Nav. Flere er på samme grunnlag også dømt for falsk forklaring, sier setteriksadvokaten til NTB.

Helseth anklager også setteriksadvokaten for å utelate viktige dimensjoner i sin redegjørelse.

– Det han ikke nevner, er den nordiske avtalen om at trygdemottakere har like rettigheter i nordiske land som i hjemlandet. Han nevnte heller ikke at Nav har avtaler med mange land i Europa for folk som går på arbeidsavklaringspenger, slik at de kan opprettholde aktivitetsplikten der, sier han.

Nav-it vurderer nå anmelde flere myndighetspersoner og Nav-ansvarlige i kommunene.

– Anmeldelsene vil gå på frihetsberøvelse, uforstand i tjenesten samt tilbakeholdelse av opplysninger, sier Halseth.

Nav-skandalen gikk inn på Elenita: – Det er ikke vi ansatte som har bestemt hvordan det skal være

Skille i 2010?

Høyesterett har bedt Efta-domstolen om svar på i alt 16 spørsmål. Blant de viktigste er om Norge har brutt reglene også før 2012.

Arbeids- og sosialdepartementet har fastholdt at det går et vesentlig skille i rettstilstanden før og etter 1. juni 2012, og at EUs nye trygderegler ikke kan sammenlignes med de gamle

Både EU-kommisjonen, et flertall i utvalget som har gransket Nav-skandalen, og en rekke jusseksperter mener derimot at feiltolkningen strekker seg helt tilbake til 1994, da Norge gikk inn i EØS.

Efta-domstolens avgjørelse er ventet på nyåret.

Fått med deg denne? Nav brøt 10 av 19 krav til brukervennlighet på nettsiden

Prøveklut

Som EØS-rettslig prøveklut skal Efta-domstolen behandle en Nav-dom som tidligere har gått helt til Høyesterett. En mann i midten av 60-årene fikk 75 dagers fengsel for grov uaktsomhet og grovt bedrageri fordi han hadde vært i Italia mens han mottok arbeidsavklaringspenger.

Saken er særlig interessant fordi handlingen 60-åringen ble dømt for, strekker seg på begge sider av knekkpunktet i 2012.

Annonse

Flere saker

Annonse