JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nei til EØS og kamp for egne tariffavtaler

Det var ingen tegn til høyredreining da 2. nestleder Dag-Einar Sivertsen la fram forslag til handlingsprogram på Transportarbeiderforbundets landsmøte mandag.
Dag-Einar Sivertsen på talerstolen under Transportarbeiderforbundets landsmøte i Kristiansand i formiddag.

Dag-Einar Sivertsen på talerstolen under Transportarbeiderforbundets landsmøte i Kristiansand i formiddag.

Marcel Tiedje

torgny@lomedia.no

Forbundsstyrets innstilling krever at Norge sier opp dagens EØS-avtale. «En stadig strøm av Eu-direktiver og EØS-regler utgjør en trussel mot norske faglige rettigheter som for eksempel vikarbyrådirektivet, postdirektivet, kabotasjeregler og Jernbanepakke 4», heter det i innstillingen.

Liberalistisk prosjekt

Sivertsen la vekt på at EU var et liberalistisk prosjekt.

Han ga heller ikke noe håp om våpenhvile i forhold til andre forbund i LO-familien. I forslaget heter det at forbundet «vil arbeide for å håndheve og klargjøre tariffgrensene mot andre fagforbund». Og han sa at kampen for å beholde retten til egne tariffavtaler blir viktigere enn før.

– Og det gjelder både internt i LO-familien og overfor aggressive arbeidsgivere, sa han.

Sosialistisk regjering

Selv om han ikke nevnte navnene på forbundene var det klart at dette gjelder Industri Energi og Fagforbundet. Transportarbeiderforbundet og Industri Energi har en konflikt gående om tariffavtale i Rissavika terminalen. Men like viktig er konflikten med Fagforbundet om bussbransjeavtalen. På LO-kongressen fikk Fagforbundet medhold i at det skulle utredes at de skulle bli part i bussavtalen. På landsmøtets første dag gikk forbundsleder Roger Hansen hardt ut mot kongressvedtaket og slo fast: «Fagforbundet skal ikke bli en del av bussbransjeavtalen i privat sektor.»

Transportarbeiderforbundet ønsker ikke bare et regjeringsskifte. I handlingsprogrammet heter det rett og slett at forbundet skal arbeide for at «en sosialistisk regjering velges.»

Annonse

Flere saker

Annonse