JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO er moderate optimister på vegne av norsk økonomi

Økning i kronekursen og gjeldsbyrden kan skape økonomiske problemer framover
Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO er optimist, men så skyer på himmelen for norsk økonomi da han presenterte NHOs Økonomiske overblikk

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO er optimist, men så skyer på himmelen for norsk økonomi da han presenterte NHOs Økonomiske overblikk

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

Da sjeføkonom Øystein Dørum i NHO presenterte organisasjonens økonomiske overblikk var han betinget optimist.

Bedriftene i Norge har lagt krisa som følge av oljeprisfallet bak seg. De fleste er optimister, og bare 10 prosent av bedriftene er negative til framtida.

Dårligst i varehandelen

De aller fleste næringene viser større aktivitet enn i fjor – unntaket er varehandelen. Der mente Dørum at det var tre faktorer som gjorde seg gjeldende: økt netthandel, overetablering og endringer i forbruksmønsteret.

Det var Vestlandet som fikk den største smellen da oljeprisen stupte, men også denne landsdelen er på vei opp.

Valutakurssjokk

Vanligvis følger kronekursen oljeprisen. Hvis oljeprisen går opp følger kronekursen med. Det har ikke skjedd nå. Mens oljeprisen har steget til 70 dollar per fat, har krona holdt seg på et forholdsvis lavt nivå.

Dørum kunne ikke gi noe presist svar på hvorfor det er sånn, men en mulighet er at oljeprisen og kronekursen følger hverandre når oljeprisen er veldig høy eller veldig lav, men ikke når prisen ligger midt på treet. Men Dørum gjorde det klart at en kan få et valutakurssjokk som hvis krona følger oljeprisen.

Ellers så viser de internasjonale prognosene for oljekursen at den kommer til å holde seg stabilt på rundt 70 dollar per fat også i årene som kommer.

Det er en vekst i oljeinvesteringene. Men veksten i oljeinvesteringene er moderat i forhold til rekordårene fra 2002 til 2014.

Økt sysselsetting

NHO oppsummerer også at det er vekst i sysselsettingen.

– Men noe skurrer. Det har blitt skapt over 40.000 nye arbeidsplasser, men samtidig har ikke ledigheten gått ned med mer enn 10.000, sa Dørum.

En forklaring på dette kan være at det er flere som var falt helt ut av arbeidsmarkedet, som nå kommer tilbake. En annen forklaring kan være at det er mangel på arbeidskraft med rett kompetanse.

Riktig å sette opp renta

Dørum kom også inn på renteøkningen, og han forsvarte at det var riktig å sette opp renta nå, men at det kan bli vanskelig for de med stor gjeld siden husholdningene i dag har så mye mer gjeld.

Han stilte spørsmålet om ikke renteoppgangen kom i seineste laget, slik at for mange har skaffet seg for mye gjeld. En av kurvene han viste, var at i aldersgruppa 25 til 34 år var den gjennomsnittlige gjelda tre ganger årslønna.

Gjeldsbyrden

– I 1980 ville en renteøkning på 1 prosentpoeng ført til en reduksjon i den disponible realinntekten på 0,15 prosent. Mens i dag vil en økning av renta med 1 prosentpoeng føre til en nedgang på 1 prosent, sa Dørum.

NHOs store bekymring er at andelen sysselsatte går ned. Det er en internasjonal trend, men i en del andre land blir det kompensert med at flere kvinner går ut i arbeid. I Norge er sysselsettingen blant kvinner så høy at det ikke skjer her.

– Det er en klar sammenheng mellom utdanning og ledighet. Spesielt med de som bare har grunnskole er det høy ledighet.

Annonse

Flere saker

Annonse