JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO og LO danner felles front mot Datatilsynet: – Taushetsplikten beskytter de kriminelle aktørene

Arbeidsgiverne og arbeidstakerne mener Datatilsynet er for lettvint når tilsynet avviser tiltak i kampen mot arbeidslivskriminalitet.
Nina Melsom (t.v.) og Trude Tinnlund.

Nina Melsom (t.v.) og Trude Tinnlund.

Ole Palmstrøm / Bjørn A. Grimstad

torgny@lomedia.no

Tirsdag gikk direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet ut mot regjeringens tiltak mot arbeidslivskriminalitet. Tilsynet mener at tiltakene kan true personvernet. Nå går LO og NHO samme ut og mener at Datatilsynet ikke skjønner alvoret.

Arbeiderpartiet støtter forslag om fortrinnsrett for havnearbeidere

Undergraver velferdssamfunnet

– Arbeidslivskriminalitet undergraver finansieringen av vårt velferdssamfunn fordi milliarder unndras statskassa hvert år, samtidig som den utkonkurrerer seriøse aktører og utnytter arbeidstakere gjennom sosial dumping, sier LO-sekretær Trude Tinnlund i en felles pressemelding fra LO og NHO.

Direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom, synes det er for lettvint av Datatilsynet og bare kritisere uten å komme med løsninger.

– Arbeidslivskriminalitet er et stort samfunnsproblem og et ran av fellesskapet. Min oppfordring til Bjørn Erik Thon i Datatilsynet er å være med å finne de gode løsningene fremfor å bare se problemene, sier hun.

Hun understreker at vi skal ta hensyn til personvernet, men vi må også ha muligheten til å ta de kriminelle.

Skurkene i arbeidslivet

Felleskapet Norge går glipp av anslagsvis 28 milliarder kroner i tapt verdiskaping, per år ifølge beregninger gjort av Samfunnsøkonomisk analyse. Disse pengene vil LO og NHO heller bruke på sykehjemsplasser, veier og utdanning.

LO og NHO mener at dette handler først og fremst om at offentlige etater må kunne utveksle informasjon seg imellom, og ikke om å tilgjengeliggjøre sensitive personopplysninger. Begge organisasjonene frykter at selve fundamentet i det norske velferdssamfunnet kan forvitre hvis man ikke har reelle muligheter til å få tatt skurkene i arbeidslivet.

Må gå på gangen

Det er spesielt i forbindelse med etableringen av arbeidslivskrimsentrene hvor etatene skal samarbeide at dagens regelverk har skapt problemer. Med dagens regelverk er det informasjon de ulike etatene ikke kan dele med hverandre.

Illustrerende er det at Arbeidstilsynet må gå på gangen når Skatteetaten og Politiet utveksler skatteopplysninger om kriminelle nettverk som hele a-krimsenteret jobber med.

Lær av Sverige

– Taushetsplikten beskytter de kriminelle aktørene slik det er i dag og sånn kan vi ikke ha det, mener LO-sekretær Trude Tinnlund.

– Vi har bedt myndighetene se til Sverige hvor de har en enkel og kortfattet lov som opphever taushetsplikten mellom etater i kampen mot kriminalitet. Det bør da ikke være noe problem å få til i Norge også.

Tynt begrunnet

– Forslaget er veldig tynt begrunnet. Når man skal etterforske folk for alvorlig kriminalitet, er det viktig med en klarere utredning om hva slags opplysninger som kan utveksles, samt hvordan man skal gi informasjon til dem som utsettes for en sånn etterforskning, uttalte direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til NRK tirsdag.

Datatilsynet mener regjeringens kamp mot arbeidskriminalitet kan true personvernet

Annonse
Annonse