JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2021

NHO og LO er utålmodige: Krever to anlegg for karbonfangst- og lagring inn i statsbudsjettet

Denne uka ble statsbudsjettet for neste år spikret på Statsministerens kontor. NHO og LO er samstemte i hva de forlanger av regjeringen.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (tr.v.) og NHO-sjef Ole-Erik Almlid med klar beskjed til regjeringen.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (tr.v.) og NHO-sjef Ole-Erik Almlid med klar beskjed til regjeringen.

Jan Erik Østlie

helge@lomedia.no

Både NHO og LO mener regjeringen må holde seg til løftene om en investeringsbeslutning for Stortinget i forbindelse med statsbudsjettet for 2021.

Og at begge de to prøveprosjektene - både ved sementfabrikken i Brevik og avfallsanlegget på Klemetsrud i Oslo - vil få klarsignal for fullskalaproduksjon.

Avgjørelsen ble tatt på regjeringskonferansen denne uka.

Hva er karbonfangst? Her er det du bør vite

Klare og tydelige

– Vi har vært klare og tydelige hele tiden. Vi må få en investeringsbeslutning på to anlegg. Og at regjeringen også sikrer lagringsanlegget Northern Lights. Vi begynner å nærme oss et tidspunkt hvor dette skal være på plass. Vi hadde egentlig ønsket å få det allerede i vår. Nå krever vi at dette kommer når statsbudsjettet legges fram. Vi er veldig utålmodige i forhold til dette. Det er viktig for norske arbeidsplasser, men også for å få ned internasjonale klimautslipp, sier administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid til FriFagbevegelse.

– Det spekuleres i muligheten for at det bare blir en halvert investeringsbeslutning fra regjeringen sin side. Det vil si kun ett anlegg?

– Vi er veldig tydelig på at det må være to anlegg. Både fordi det er to gode prosjekter, og at de er totalt forskjellige. Det ene gjelder betong og det andre gjelder avfall. Så må det også to anlegg til for at vi trenger CO2-fangst nok til å fylle lagringsanlegget, sier Almlid.

– Det koster penger?

– Det koster enda mer å ikke gjøre det, sier Ole Erik Almlid.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen skyter inn:

– Vi risikerer å tape forspranget vi har og kan miste muligheten til å innta en lederposisjon i verdensmålestokk. Skal vi klare både å sikre arbeidsplasser og løse klimaproblemene, vil det koste penger, sier Gabrielsen.

Effekten er stor

– Men effekten er stor. Dessuten er dette en investering for å bruke gassen. Gassen vi har kan raskt bli en ikke-verdi, hvis det ikke er mulig å produsere hydrogen av den. Vi trenger absolutt klare signaler så raskt som mulig, sier NHO-sjefen.

Og får altså full støtte fra Hans-Christian Gabrielsen.

– Skal dette bli et nytt industrieventyr, er det viktig at vi får begge fangstanleggene på plass. To karbonfangstanlegg er dobbelt så bra som ett. Skal Norge nå de nasjonale klimamålene trenger vi begge anleggene, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

– Både vi og Stortinget er utålmodige. Investeringsbeslutningen er blitt skjøvet på og skjøvet på, sier Gabrielsen og viser til at daværende oljeminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) brukte et bilde der regjeringen da hadde taxet ut på rullebanen i forhold til en investeringsbeslutning.

– Det er begrenset hvor lenge du kan sitte i et fly på rullebanen før det tar av, sier Gabrielsen.

Han mener beslutningen burde kommet i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i vår.

– Alt er klart for å stikke spaden i jorda. Jeg forventer at investeringsbeslutningen kommer i oktober. Det vil representere nye arbeidsplasser, noe vi virkelig trenger i dagens situasjon. Samtidig kan vi ta et internasjonalt lederskap i den industrielle utviklingen. Og det kan gi leverandørindustrien nye oppdrag og styrke dagens arbeidsplasser, sier Gabrielsen.

– Ballen ligger på straffemerket og det er bare å skyte ballen i mål, sier han.

Har en ambisjon

Regjeringen har varslet en ambisjon om å realisere en kostnadseffektiv løsning for fullskala CO2-håndtering i Norge, gitt at dette gir teknologiutvikling i et internasjonalt perspektiv og tar sikte på å legge frem grunnlag for investeringsbeslutning for Stortinget i forbindelse med statsbudsjettet for 2021. Da vil regjeringen også komme tilbake til spørsmålet om støtte ved eventuelle søknader til EUs Innovasjonsfond, ifølge olje - og energiminister Tina Bru (H).

Annonse
Annonse