JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO varsler bråstopp

Norske bedrifter ser mørkt på framtiden. Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) varsler bråstopp for norsk økonomi allerede neste år.
Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund (t.v.) og LO-leder Gerd Kristiansen vil nok måtte diskutere det norske kostnadsnivået i årene som kommer.

Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund (t.v.) og LO-leder Gerd Kristiansen vil nok måtte diskutere det norske kostnadsnivået i årene som kommer.

Vidar Ruud/ANB

Dette kommer fram i en fersk undersøkelse fra NHO som analyserer tilstanden til norsk næringsliv. Rapporten, som er basert på svar fra mer enn 2.000 NHO-bedrifter, offentliggjøres tirsdag, men mye ble kjent mandag. E24 skriver at det for første gang på fire år er flere bedrifter som ser mørkt på markedsutsiktene, enn det er bedrifter som ser lyst på fremtiden.

Pessimisme i nesten alle næringer

Innenfor alle næringer, utenom reiseliv, har andelen som ser negativt på 2014, økt siden forrige måling i september. Aller minst positive utsikter er det i bygg- og anleggsbransjen.

NHOs økonomer ser en bråstopp i norsk økonomi der kostnadsutfordringene har blitt tydelige og arbeidsmarkedet har blitt utfordrende. Oljevirksomheten gir ikke lenger stadige vekstimpulser inn i resten av økonomien da ordrene oftere går til utlandet. Forbruket bremser og boliginvesteringer flater ut, går det fram av rapporten.

Avdelingsdirektør Dag Aarnes i NHO mener det er de økte kapitalkravene til bankene som er sentral årsak til at økonomien nå bremser opp.

– Vi har sett på når kapitalkravene ble innført, og sammenholdt det med Norges Banks utlånsundersøkelse og vår egen undersøkelse, og på veksttallene i økonomien. Det er veldig tydelig sammenfall mellom politikkreguleringene og innstrammingen i utlånspraksisen til bankene. Vi tror norske myndigheters politikk var det som satte snøballen i gang, sier han til E24.

Aarnes påpeker at den viktigste virkningen på økonomien har kommet via husholdningene gjennom lavere vekst i etterspørsel på bolig og i konsum.

Frykter økt arbeidsløshet

Petter Haas Brubakk er direktør for næringspolitikk i NHO. Han frykter at arbeidsledigheten kommer til å stige.

– 2014 kommer til å bli det svakeste året siden finanskrisen. Vi investerer nå så lite i norsk næringsliv at vi på sikt kommer til å få mange utrygge arbeidsplasser dersom vi ikke får opp investeringsnivået, sier han til NRK.

Siv Jensen: Skatteletter er svaret

Finansminister Siv Jensen (Frp) har fasiten på hvordan norske arbeidsplasser kan trygges og det kan skapes nye.

– Det viktigste er å lytte til innspillene fra norsk næringsliv og redusere det høye skatte- og avgiftsnivået. Regjeringen har som mål å redusere det samlede skatte- og avgiftstrykket. Vi har tatt noen viktige skritt i neste års statsbudsjett, men det er bare begynnelsen, sier hun til statskanalen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse